Köri Tozu ve Köri Ezmesi Arasındaki Fark Nedir?
Köri mutfaklarda sıklıkla kullanılan bir baharattır ancak bazı tariflerde köri ezmesi ismini de görebilirsiniz. Sizler için köri tozu ve köri ezmesinin arasındaki farklardan bahsettik. İşte, köri tozu ve ezmesi arasındaki fark:

Daha önce köri duydunuz, değil mi? Dünyanın en iyi rahatlatıcı gıdalarından biridir. Tayland usulü köri tavuk, vejetaryen hindistancevizi köri, yeşil köri veya paneer tikka masala olsun, sıcak, kıtır kıtır sıvı bazlı yemek, hastalık günlerinde en iyi yemek olarak kesinlikle tavuklu erişte çorbası parasının karşılığını verecektir. Nedenini bilmek ister misin? Tüm bu lezzetli ama sağlıklı baharatlar yüzünden! Köriler muhteşem lezzetleriyle bilinir, ancak kullanılan baharatlar - zerdeçal, zencefil, çemen ve sarımsak gibi - aynı zamanda birçok sağlık yararı sağlar.

Köri yemekleri artık oldukça yaygın ve "köri" kelimesi akla bir kase pirinç yanında duran parlak renkli, buharı tüten, güveç benzeri bir yemeğin görüntülerini ve kokularını getirebilirken, bize körileri düşündüğümüzü söylüyor. "Köri", bir et veya sebze sosu tarifini ifade etmez; "köri", çeşitli yemeklere karıştırılmış yoğun bir baharat kombinasyonunu ifade eder. Bu baharatlar çok çeşitli olabilir ve bazıları toz, diğerleri macun ve hepsi inanılmaz derecede lezzetli olan her türlü farklı kombinasyon ve formda olabilir.


Köri Tozu Nedir?

Baharatlara ayrılmış bir çekmecesi veya dolabı olan türden biriyseniz, muhtemelen en az bir veya iki köri tozu karışımınız vardır. Nüanslı tatlarla dolu ve genellikle parlak renkli köri tozu, evin vazgeçilmezi olmalıdır. Ancak, şimdiye kadar sade bir yaşam sürdüyseniz ve şifalı otların ve baharatların büyülü dünyasına yeni uyanıyorsanız, bilmeniz gerekenler burada. Köri tozunun oldukça çeşitlidir. Aslında "köri", herhangi bir sayıda yemekte kullanılabilen bir baharat karışımı olarak anlaşılır. Köri tozu, üç çeşit baharatı bir araya getirip bir gün aramak kadar basit değil; bunun yerine, toz tarifler 20'den fazla çeşitli bitki ve baharat kullanarak benzersiz ve karmaşık tada sahip bir tat karışımı oluşturabilir. Pek çok kişi, tariflerini tatlandırmak için zerdeçal, kimyon, kişniş, susam tohumları, safran, muskat, rezene, karanfil, kırmızı biber, demirhindi, tarçın, kakule vb. beğendikleri şekilde.

Köri tozu, hangi ülkede bulunduklarına bağlı olarak dünya çapında ve farklı şekillerde kullanılıyor. ancak, hepsi birbirinden oldukça farklı tatlara sahip ve farklı tatları vurgulayan pek çok farklı köri tozu türü olduğundan, bazı baharat karışımları en iyi belirli yemekler üzerinde çalışır.

Köri Ezmesi Nedir?

Köri tozu hakkında okuduktan sonra, muhtemelen köri ezmesinin ne olduğunu iyi bir şekilde kavradınız: koyulaştırılmış bir biçimde karıştırılmış baharatlar. Köri ezmesini aynı köri tozu konseptini kullanarak (güçlü aromalı bir yemek oluşturmak için çok sayıda baharat ve bitki kullanarak) ve ardından bu baharat karışımını acı biber ve havlıcan ile ezmek olarak tanımlar. Havlıcan, zencefil ailesinden aynı tat profiline sahip bir bitkidir ve tıbbi ve mutfak çalışmalarında faydalı olduğu kabul edilir. Köri ezmesi, köri tozundan daha az yaygındır, ancak çoğunlukla Tay mutfağında kullanılmasına rağmen, aynı etkiyi sağlar ve parlak renklidir.

Köri ezmesi kullanmak için, birlikte pişirmek için macunu doğrudan sıcak bir tavaya et veya sebze gibi tarifin diğer malzemeleriyle birlikte eklemeniz gerekir. Ancak tat, bileşenlere tamamen aşılandıktan sonra köriye bir sıvı eklenir. Köri ezmesi güçlüdür ve tabakta kullanılan herhangi bir et suyu veya sütü taşır ve bir kase pirinçle servis edildiğinde parlar. Ayrıca köri ezmesini diğer yemeklerde ovma veya marine olarak kullanabilir veya gerçekten lezzetli salata sosları için gizli bir malzeme olarak bile kullanabilirsiniz. Köri ezmesi, lezzet ve karakter açısından köri tozu kadar çok yönlüdür, bu nedenle aralarından seçim yapabileceğiniz pek çok seçenek vardır.

Birini Diğeriyle Değiştirebilir Misin?

Şimdi, köri tozu ve köri ezmesi aslında aynı amaca yönelik olsa da - bir tarife derin bir tat vermek - ister istemez yemeklerinizde birini diğeriyle değiştirmemelisiniz. Aynı şey değiller ve bu nedenle tamamen aynı sonuçlara sahip olmayacaklar. Köri tozunun ana malzemeleri zerdeçal, kuru sarı hardal, kişniş, zencefil, beyaz biber, kimyon, kakule ve zencefildir ve tozun kendisinin pişirilmesi gerekir. Köri ezmesi ise çok daha keskindir ve renk ve güç için ekstra baharatlar (acı biber ve havlıcan) kullanır. Yani, köri tozunu eşit miktarda köri ezmesiyle değiştirirseniz, beklediğinizden çok daha yoğun aromalı bir yemek elde edersiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Köri tozu nedir?
  2. Köri yaprağının faydaları nelerdir?
  3. Köri soslu tarifler
  4. Evde köri nasıl yapılır?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Hindistan Cevizi Yağı Nasıl Saklanır?
25 Kasım 2024 Masterchef: Kaptanlık Oyununu Kim Kazandı?
Gündüzleri Aşırı Uyku Halinden Nasıl Kaçınırız?
Sofralarınıza Eklemeniz Gereken En Sağlıklı 10 Balık Türü
Evde Esmer Şeker Nasıl Yapılır?
Kokoreç Nasıl Pişirilir?