Konserve Yaparken Ne Tür Sirke Kullanmalısınız?
Konserve yiyecek hazırlamak, yiyecekleri her mevsim tüketmenin en sık kullanılan yoludur. Konserve ürünlerde en sık kullanılan malzeme ise sirkedir. Peki konserve ürünlerde ne tür sirke kullanmalısınız:

Konserve yiyecek hazırlamak, yiyecekleri her mevsim tüketmenin en sık kullanılan yoludur. Evde yiyecek konservesi yapmak, evinizdeki yiyecek maliyetlerini azaltmanın denenmiş ve test edilmiş bir yoludur. Konserve ürünlerde en sık kullanılan malzeme ise sirkedir. Sirke konusunda bazı üreticiler standart %5 asit gücünde sirke yerine %4 asit gücünde sirke satmaya başlıyor.

Bu %1'lik fark çok önemli görünmeyebilir ve çoğu kullanım için öyle de olmayacaktır, ancak konserve ürünler için kullanıldığında ölümcül olabilir. Lezzet olsun diye konserve ürünlerinize sirke koymazsınız. Asit, raftayken kavanozun içinde bakterilerin oluşmasını engellediği için dahil edilmiştir. Evde konserve yapımı üzerine pek çok araştırma yapıldı, ancak çalışmaların tümü %5 asitli sirke üzerine odaklandı çünkü bu altın standarttı. Yakın zamana kadar %5'in altında ürün yoktu.

Konserve ürünlerinizin içinde birçok bakteri türü oluşabilir, ancak en korkutucu olanı botulizm olmalıdır. Botulizm, oksijen yokluğunda en iyi şekilde gelişir ve ciddi hastalıklara veya ölüme neden olabilir. Konserveleme işleminin bir kısmı, kutudaki havanın uzaklaştırılmasıdır. Bu nedenle konserve yiyeceklerin doğru şekilde hazırlanmadığı takdirde botulizm içerme olasılığı yüksektir. %4 asitli sirke, botulizmden sorumlu bakterileri öldürecek kadar güçlü değildir.

Konserve İçin Doğru Sirke Nasıl Seçilir?

%4 asitli sirkeye geçiş evrensel olmadı. Mağazada hâlâ bol miktarda %5 asit gücü seçeneği bulabilirsiniz. Şişenin etiketinde sirkenin ne kadar güçlü olduğu açıkça belirtilmelidir. Gücü gösteren herhangi bir küçük baskı için ambalajın ön kısmına bakarak başlayabilir ve orada bulamazsanız içindekiler listesine bakabilirsiniz. Sirkenin asitliğini göstermelidir.

Asit kuvveti genellikle yüzde olarak verilir ancak tane olarak da verilebilir. On tane tane %1’e eşdeğerdir. Yani asit gücü %5 olan bir sirke için bu, 50 taneli olarak etiketleneceği anlamına gelir. Aradığın şey bu. Eğer 40 tane yazıyorsa bu %4 asit gücünde bir sirkedir ve bunu konserve yapmak için kullanmamalısınız. Bu bilgiyi etiketin hiçbir yerinde bulamazsanız, bu bilginin açıkça yazılı olduğu farklı bir ürün bulun.

Zaten %4 asitli sirke kullanarak konserve yiyecek yaptıysanız, 24 saatten uzun süre geçtiyse onu atmanız gerekir. Kutuları yapmak için tüm zaman ve çabayı harcadıktan sonra kendinizi iyi hissetmeyeceksiniz, ancak ciddi hastalık veya ölüm riskine girmekten çok daha iyidir. 24 saatten az bir süre geçtiyse kavanozları buzdolabında saklayın ve diğer soğutulmuş yiyecekler gibi kullanın.

Şunlara da göz atın;

  1. Sirkenin faydaları nelerdir?
  2. Kayısı sirkesi nasıl yapılır?
  3. Elma sirkesinin son kullanma tarihi geçer mi?
  4. Soğuk algınlığı için elma sirkesi kullanılmalı mı?

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Krem Peynir Yerine Kullanılabilecek 9 Lezzet
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Çikolata Soslu Tatlılar: Çikolata Sosuyla Yapılan 14 Nefis Tarif
Sebzeli Kek Tarifleri: 10 Lezzetli Sebzeli Kek Tarifi
Soğuk havalarda cilt bakımı için 10 öneri
Bağırsakları Harekete Geçiren Besinler Nelerdir?