Konserve Gıdaları Açarken Yaptığınız 1 Numaralı Hata
Konserve gıdalar, uzun raf ömrü ile evlerde sık sık tercih edilen besinlerdir. Ancak konserve gıdaları açarken yaptığınız bir hata, gıda güvenliğini tehlikeye atıyor olabilir.

Konserve gıdalar, özellikle kilerde depolamak için en çok tercih edilen ürünlerdir. Konserve fasulye, bezelye, sebze ve çorbalar, hem pratik olmaları, hem de uzun süre depolanabilmeleri ile mutfakta yardımımıza koşan besinlerdir. Özellikle yemek hazırlamaya vakti olmayan kişiler için, kurtarıcı niteliğindedir. Konserve meyve ve sebzeler, olgunluk dönemlerinde toplanıp paketlendiği için besin değerleri bakımından da zengindir. Konserve gıdaları alırken üzerinde herhangi bir delik olmamasına dikkat etmemiz gerektiğini çok iyi biliyoruz. Ancak uzun süre sakladığınız konserve gıdaları açarken bilmeden hata yapıyor olabiliriz. 

Konserve Gıdalar Nasıl Açılmalı?

Konserve gıdaların kapağını açmadan önce üzerini silmiyorsanız, hata yapıyorsunuz demektir. Konserve gıdalar marketlere ve evimize ulaşmadan önce uzun bir yolculuktan geçer. Depolarda bekletilen ve kamyonlarla taşınan bu gıdaların üzerinde toz ve döküntüler birikir. Ayrıca kilerde ne kadar uzun bekletirseniz, üzerinde biriken tozların o kadar arttığını görebilirsiniz. Eğer konserve gıdaları açmadan önce üzerini temizlemiyorsanız, çapraz kontaminasyon riski ile karşı karşıya kalabilirsiniz. 

Kapakta biriken toz, kir ve mikroplar, kapak açıldıktan sonra hızlıca yiyeceklere bulaşabilir. Doğrudan sofralara gelen konserve gıdalardaki kir ve mikroplar ise, gıda zehirlenmesi riskini artırır. Konserve gıdaları açmadan önce silmek, elleri yıkamak, temiz yüzeylerde çalışmak, çiğ et ve deniz ürünlerini diğer gıdalardan ayrı tutmak da bilmeniz gereken ipuçları arasında. Tüm bu uyarılara dikkat ederek gıda kaynaklı hastalıklardan kaçınabilirsiniz.

Konserve Gıdaların Üzeri Nasıl Temizlenir?

Konserve gıdaları kapağını açmadan önce temizlemek için, sünger ve su yardımıyla ovalayın. Ardından ılık suyla durulayın. Derin kenarların içine ulaşmak için temiz bir fırça kullanabilirsiniz. Yıkama esnasında konservenin şişmesi, paslanması gibi belirtileri de gözlemleyin. Eğer kutuda şişme, paslanma veya herhangi bir yerinde delik olduğunu fark edersiniz, konserveyi kullanmadan önce çöpe atın. Bu işaretler yoksa, yıkama işleminden sonra dışını kurulayarak konserve kapağını açabilir ve istediğiniz gibi kullanabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Konserve nasıl açılır?
  2. Sıkışmış kavanoz kapağı nasıl açılır?
  3. Konserve ürünleri saklamak için tüyolar
  4. Konserve ürünleri saklamamanız gereken yerler
  5. Kilerinizden eksik olmaması gereken konserveler

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Et Yemeğinin Yanına Hangi Çorba Gider?
Brownie Tarifleri: Kahvenin Eşlikçisi Olacak 14 Brownie Tarifi
Ravioli Tarifleri: İtalyan Usulü 10 Nefis Ravioli Tarifi
Kokusuz Karnabahar Pişirmek İçin 5 İlginç Püf Noktası
Feng Shui Bitkileri: Yaşam Enerjisiyle Dolu 10 Bitki
Bursa Kahvaltı Mekanları: En İyi 19 Mekan