Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan mezeler, yemeklerin yanında aperatif olarak sunulur. Genellikle soğuk bir şekilde servis edilen mezeler, hem ana yemek öncesinde, hem de çilingir sofralarında yerini alır. Peynir, yoğurt gibi malzemelerin ön planda olduğu mezeler, kimi zamanda semizotu, patlıcan gibi sebze bazlı olarak hazırlanır. Ayrıca deniz mahsulleri ile hazırlanan meze çeşitleri de mevcuttur. Mezeler karın doyurmak için değil, yemeğin lezzetini arttırmak ve sohbete neşe katmak amacıyla ikram edilir. Bu yüzden küçük porsiyonlar halinde birkaç farklı çeşidin bir araya getirilmesiyle servis edilir.
Türk mutfağı denildiğinde ilk akla gelen mezeler; topik, köpoğlu, şakşuka, lakerda, çiroz, hamsi tava, tarama, acılı ezme, borani, barbunya pilaki, çerkez tavuğu, çiğ köfte, deniz börülcesi, humus, fava, muhammara, kabak çiçeği dolması ve midye dolmadır. Bu mezeler et, tavuk veya balığın yanına göre farklı biçimlerde sunulur. Yoğurtlu mezeler et yemeklerinin yanına, baklagillerin kullanıldığı mezeler ise balık yemeklerinin yanında ikram edilir. Eğer yemeğin yanında sunabileceğiniz kolay meze tarifleri arıyorsanız, sizler için derlediğimiz 30 dakikadan daha kısa sürede hazırlanan meze tarifleri listesinden yararlanabilirsiniz.
Şef Aydın Demir'in özel tarifi olan bademli kabak, yalnızca 25 dakika içinde sofralardaki yerini alır. Ana malzemeleri Girit kabağı, yoğurt, badem ve dereotudur. Tarator denildiğinde ilk aklımıza gelen havuç tarator olsa da, bu kez farklı bir versiyonunu sizlere sunuyoruz. Yalnızca 6 malzemeden oluşan fındık taratoru, 15 dakikada hazırlayabilirsiniz. Yoğurt, sarımsak ve baharatların bir araya getirilmesiyle hazırlanan haydari, Türk mutfağının temel mezelerinden biridir. 15 dakikada hazırlanan haydariyi, dilerseniz beyaz peynir ile zenginleştirebilirsiniz. Kırmızı biberin közlenip zeytinyağı ve sirke ile buluşturulmasıyla hazırlanan bu meze, en zahmetsiz tariflerden biridir. 30 dakikada hazırlanan kırmızı biber salatasını, hafif yemeklerin yanında sunabilirsiniz. Hem şık sunumu, hem de lezzetiyle dikkatleri üzerine çeken peynir mezesi, krem peynir, süzme peynir ve lor peyniri ile hazırlanır. Dışı, nar tanelerine bulanır. Klasik humustan sıkılanlar için, Şef Savaş Ergen'den nefis pancarlı humus tarifini öneriyoruz. Hazırlaması 20 dakika süren pancarlı humusu, videolu anlatımıyla kolayca hazırlayabilirsiniz. Közlenmiş patlıcan, nar ekşisi ve sirke ile hazırlanan patlıcan söğürtme, Urfa ve Antep mutfağının vazgeçilmezidir. Özellikle kebabın yanında sunulmasıyla bilinir. Brüksel lahanalarının haşlanıp pastırmanın içerisine eklenmesiyle hazırlanan bu meze, demir şişlere geçirilerek sunulur. Fırında 5 dakika pişirdikten sonra servis edilir. Yalnızca 5 malzemeden oluşan pembe sultan mezesinin ana malzemeleri pancar ve yoğurttur. 20 dakikada sofralardaki yerini alan bu mezeyi, videolu anlatımını izleyerek kolayca hazırlayabilirsiniz. Tuzlu sardalya ve yeşil zeytin ile hazırlanan sardalya ezmesi, balık severlerin en favori mezelerinden biridir. 20 dakikada hazırlanan bu mezenin porsiyonu, yaklaşık 140 kalori değerindedir. Balkan ülkelerinde çok sevilen şile paprika, peynirli biber ısıtması olarak da bilinir. Genellikle et yemeklerinin yanında sunulur. Yalnızca 3 malzemeden oluşur. Kuru soğanın sumak ve maydanoz ile birleştirilmesiyle hazırlanan bu salata, restoranlarda en çok ikram edilen mezelerden biridir. Özellikle kebap yemeklerinin yanında sık sık tercih edilir. Turp otu, peynir ve badem ile hazırlanan bu salata da, meze olarak ikram edilmektedir. Ortalama 20-25 dakika içinde hazırlanır. Soğuk bir şekilde servis edilir. Yağlı beyaz peynir, yoğurt ve kırmızı biber ile hazırlanan bu meze, maydanozla zenginleştirilir. Balık yemeklerinin yanında tüketilmesi önerilmez. Midye içinin sarımsaklı sosla buluşturulmasıyla hazırlanan bu meze, 4 malzemeden oluşur. Sarımsaklı midye yapımında, mutlaka taze midye kullanılması önerilir. Yapımında 5 farklı biber kullanılan kaşık salatası, tortilla cipsleri ile birlikte sunulur. Ortalama 10 dakika içinde hazırlanır. İsteğe göre farklı malzemelerle zenginleştirilebilir. Yunan ve Ege mutfağında çok sevilen zeytinli meze, yeşil zeytin, tulum peyniri ve baharatlarla hazırlanır. Hazırlanışı 20 dakikadır. Kereviz sevmeyenleri bile kendine hayran bırakacak bir önerimiz var. Kereviz, sarımsak ve yoğurt ile hazırlanan ege ezmesi, rendelenmiş limon kabuğu ile süslenebilir. Şunlara da göz atın;