Kolajen Deposu Olarak Biliniyor, Yaşlanmayı Geciktiriyor!
İçeriğindeki kalsiyum, magnezyum ve fosfor sayesinde bağışıklığı güçlendiren kemik suyu, aynı zamanda kolajen deposu olarak biliyor. Dyt. Gökhan Çelik, kemik suyunun vücuda etkilerini anlattı.

Hayvanın kemik ve eklemlerinin uzun süre kısık ateşte kaynatılmasıyla elde edilen kemik suyu; zengin bir mineral, aminoasit ve kolajen kaynağıdır. Özellikle sirkeyle birlikte kaynatıldığında kemik ve eklemlerdeki kolajenden çözünen prolin, glisin gibi aminoasitler ve jelatin suyuna geçer ve bu sayede kolajen sentezi için gerekli olan bileşenler vücuda alınmış olunur. Aynı zamanda kalsiyum, magnezyum ve fosfor gibi kemik sağlığı açısından gerekli mineralleri de içerir. İçerdiği bu besin ögeleri sayesinde hem güzellik hem de sağlık faydaları sunar.

  1. Vücutta kolajen sentezi için gerekli olan aminoasitleri içerdiği için cilt sağlığını destekleyerek yaşlanmayı geciktirebilir. Aynı zamanda eklem rahatsızlığı olan kişilere de fayda sağlar.
  2. Kemik sağlığına faydalı olan bileşenleri sayesinde çocuklarda büyüme ve gelişmeyi destekler, menapoz dönemindeki kadınlarda kemik erimesini yavaşlatır.
  3. Jelatin, kemik suyunda en bol bulunan proteindir. Yapısı sayesinde besinlerin bağırsaktaki hareketini kolaylaştırır ve bu sayede kabızlığı giderir. Jelatin ayrıca doku onarımını destekleme ve yaralanmayı önlemede etkilidir. Bu, kemik suyunu özellikle sporcular için önemli bir besin yapar.

Kemik Suyunun Kolajen İçeriği

300 ml kemik suyu vücutta günlük yeterli miktarda kolajen sentezlemek için gerekli besin ögelerini sağlar. Ancak burda önemli olan nokta kemik ve eklemlerin kısık ateşte, uzun sürede, sirkeyle birlikte pişirilmesidir.

Kemik Suyu Ne Kadar Tüketilmeli?

Kemik suyu yetişkin, bebek ve çocuklarda kullanılabilir. Ancak bebeklerde ek gıdaya geçiş döneminde kemik suyu tüketilecekse mutlaka uzman onayı gerekir. Çocuklar haftada 2 kere 1 çay bardağı kadar tüketebilir. Kalp ve tansiyon hastası yetişkin bireyler yüksek kolesterol ve doymuş yağ içeriği sebebiyle bu besinden uzak durmalıdır.

Yetişkinler haftada 3-4 gün bir buçuk su bardağı kadar kemik suyu tüketebilir. Çocuklar için bu miktar haftada 2-3 gün birer çay bardağıdır. Bebeklerdeki kullanım miktarı için doktora danışılmalıdır.

Kolajen Deposu Olan Diğer Besinler

Doğrudan kolajen içermese de vücutta kolajen sentezi için gerekli bileşenleri içeren besinleri tüketmek, vücutta yeterli miktarda kolajen üretilmesini sağlayacaktır. Yüksek miktarda aminoasit içeren besinler, kırmızı meyvelerdeki antioksidanlar, kükürt, sülfür ve C vitamininden zengin besinler kolajen sentezini sağlar. Et, tavuk, balık, yumurta; yüksek miktarda aminoasit içeren besinlere örnektir. Soğan, sarımsak, brokoli, lahana gibi besinler de kükürt içeriği sebebiyle tüketilmelidir. C vitaminden zengin çiğ sebze ve meyveler de yeterli kolajenin üretilmesi için olmazsa olmazdır. Ayrıca yumurta kabuğu zarı da iyi oranda kolajen ve cilt sağlığını destekleyen diğer besin ögelerini içerir.

Yazar:

Dyt. Gökhan Çelik

instagram.com/dytgokhancelik

Şunlara da göz atın;

  1. Hindistan cevizinin faydaları nelerdir?
  2. Mangoları neden suda bekletmeliyiz?
  3. Chia tohumu nasıl yenir?
  4. Turna yemişi neye iyi gelir?
  5. Bektaşi üzümünün faydaları nelerdir?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Sofralarınıza Eklemeniz Gereken En Sağlıklı 10 Balık Türü
Evde Esmer Şeker Nasıl Yapılır?
Kokoreç Nasıl Pişirilir?
Muz Nasıl Seçilir: Muz Alırken Bilmeniz Gereken 6 İpucu
24 Kasım 2024 Masterchef'e Veda Eden İsim Belli Oldu!
Uzun ve sağlıklı bir yaşam için her gün uyulması gereken 7 öneri