Koah Hastaları Nasıl Beslenmeli?
Koah hastaları ne yemeli, ne yememeli? Hangi besinlerden uzak durmalı? İşte, Uzm. Dyt. Dila İrem Sertcan'dan KOAH hastaları için beslenme önerileri:

Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), hava yollarının daralması sonucu solunum güçlüğü, öksürük ve nefes darlığı gibi belirtilerle kendini gösteren kronik bir hastalıktır. KOAH için özel bir diyet yoktur, ancak genel sağl��ğı korumak için sağlıklı bir beslenme şekli uygulanmalıdır. Sağlıklı beslenme, KOAH'ı iyileştirmese de genel sağlığı iyileştirerek hastalığın ilerlemesini yavaşlatmaya ve nefes almayı kolaylaştırmaya yardımcı olabilir.



KOAH Hastaları Nasıl Beslenmeli?

  1. Karbonhidrat alımına dikkat: Düşük karbonhidratlı ve yüksek yağlı diyetler, daha düşük karbondioksit üretimi ile KOAH’lı hastalar için fayda sağlayabilir. Düşük miktardaki karbonhidrat alımı kurubaklagiller, tam tahıllar, yulaf, karabuğday gibi kompleks karbonhidratlarla sağlanmalı ve yağ alımını artırırken de hindistan cevizi yağı, avokado, zeytinyağı, yağlı tohumlar gibi sağlıklı yağlar tercih edilmelidir. Sağlıklı bir diyetin önemli bir parçası olan proteinin alımına da özen gösterilmelidir ve et, tavuk, hindi, balık, yumurta, peynir gibi sağlıklı protein kaynakları düzenli olarak tüketilmelidir.
  2. Potasyum alımını artırın: Potasyum akciğer fonksiyonu için kritik öneme sahiptir ve potasyum eksikliği solunum sorunlarına neden olabilir. Avokado, koyu yeşil yapraklı sebzeler, domates, kuşkonmaz, pancar, patates, muz, portakal gibi potasyum kaynakları diyete eklenmelidir.
  3. Solunumunuzu besinlerle rahatlatın: Kakule, pancar, roka, elma, balkabağı, zerdeçal, domates, kakao, yaban mersini, yoğurt solunumunuzu rahatlatarak nefes almanızı kolaylaştırabilir.
  4. Bol sıvı tüketin: Bol sıvı tüketmek mukusu incelterek, mukusun öksürmeyle dışarı atılmasını kolaylaştırır. Bu sıvı ihtiyacını karşılamanın en sağlıklı yolu bol su tüketmektir. Kullandığınız ilaç ile etkileşime girebileceğinden kahve, çay gibi kafeinli içecekler ve alkollü içeceklerin tüketimi sınırlandırılmalıdır. Alkol ayrıca solunum hızınızı yavaşlatabilir ve mukusun atımını zorlaştırabilir.
  5. Az ve sık beslenin: Dolu bir mide, ciğerlerinizin genişlemesini zorlaştırarak nefes darlığı yaşamanıza neden olabilir. Bu nedenle bir öğünde fazla miktarda yemek yerine öğünlerinizi azar azar miktarda yapıp öğün sıklığınızı artırın, küçük lokmalar alın ve iyice çiğneyin.
  6. Tuz tüketimine dikkat: Günlük tuz tüketimine dikkat edilmelidir. Çok fazla sodyum alımı vücutta su tutulmasına neden olur ve bu da nefes almayı zorlaştırabilir.



KOAH Hastaları Nelerden Uzak Durmalı?

Tükettiğinizde gaz ve şişkinliğe neden olan ve reflü şikayetlerinizi artıran besinler solunum problemlerinizi daha da kötüleştirebilir. Bu besinleri tespit etmek ve beslenmenizden çıkartmak fayda sağlayabilir. Genel olarak yüksek yağlı ve baharatlı yiyecekler, tuzlu yiyecekler, nane, çikolata, kahve, narenciye suları, soğan, domates, alkol, tütün ürünleri, kahve, gazlı içecekler reflü semptomlarını; kurubaklagiller, karnabahar, brokoli, brüksel lahanası, lahana gibi sebzeler ise gaz ve şişkinliği artırabilir.


Aşırı kilo vücudun oksijen talebini artırarak nefes almayı zorlaştırabilir. Aşırı zayıflık ise bağışıklık sistemini zayıflatır ve enfeksiyonlarla savaşma yeteneğini azaltır. Bu nedenle ideal kilo aralığında olmak önemlidir.

Sigaraya Hayır!

KOAH’ın önemli sebeplerinden biri sigara kullanımıdır. KOAH tedavisinde yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri sigarayı bırakmak ve sigara içilen ortamda bulunmamaktır. Bununla birlikte, biri etrafınızda sigara içmese bile giysilerindeki veya ortamda kalan duman kokusu da semptomlarınızı daha kötüleştirebilir.


Yazar:

Uzm. Dyt. Dila İrem Sertcan

instagram.com/uzmdytdilairemsertcan


Şunlara da göz atın;

  1. Astım hastaları nasıl beslenmeli?
  2. Tansiyon hastaları nasıl beslenmeli?
  3. Tiroid hastaları nasıl beslenmeli?
  4. Çölyak hastaları nasıl beslenmeli?
  5. Böbrek hastalarının uzak durması gereken besinler

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!