Kızılcığın Faydaları Nelerdir?
Kızılcık nedir, besin değerleri nelerdir? Kızılcık neye iyi gelir ve nasıl tüketilir? İşte, kızılcığın faydaları, besin değerleri ve kullanımı:

Kızılcık, kızılcıkgiller familyasından bir ağaç türüdür. Çok keskin ve ekşi bir tada sahip olan kızılcık, genelde çiğ olarak tüketilmez. Kızılcık, meyve suyu, hoşaf, tatlı ve bitki çayı yapımında kullanılır. İdrar yolu enfeksiyonlarına karşı iyi olduğu düşünülmektedir. İşte, kızılcığın faydaları ve kullanımı:

Kızılcığın Besin Değerleri

Kızılcığın ortalama %90'ı sudur. Geri kalanı ise karbonhidrat ve liften oluşur. 1 bardak kızılcık, şunları içerir;

  1. Kalori: 46 kcal
  2. Protein: 0.4 gram
  3. Su: %87
  4. Şeker: 4 gram
  5. Yağ: 0.1 gram
  6. Karbonhidrat: 12.2 gram

Kızılcık, çözünür ve çözünmeyen liflerden oluşur. 

Vitamin ve Mineraller

  1. C vitamini: Kızılcık, özellikle C vitamini içerir. C vitamini, cildin, kasların ve kemiğin gelişimi için gereklidir.
  2. Manganez: Çoğu gıdada bulunan manganez, metabolizma ve vücudun antioksidan sistemi için gereklidir.
  3. E vitamini: Kızılcık, E vitamini bakımından da zengindir.
  4. Bakır: Yetersiz bakır alımı, kalp sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir.
  5. Kızılcıkta en çok bulunan antioksidan polifenoldür.
  6. Peonidin, kızılcıkların zengin kırmızı renginden ve bazı sağlık etkilerinden sorumludur. Kızılcık, peonidin açısından en zengin besin kaynakları arasındadır.
  7. Ciltte konsantre olan ursolik asit, bir triterpen bileşiğidir. Birçok geleneksel bitkisel ilacın bir bileşenidir ve güçlü anti-inflamatuar etkileri vardır.

Kızılcığın Faydaları Nelerdir?

  1. İdrar yolu enfeksiyonu, özellikle kadınlarda yaygın olarak görülen enfeksiyonlardan biridir. Bir dizi insan çalışması, kızılcık suyu içmenin veya kızılcık takviyeleri almanın hem çocuklarda hem de yetişkinlerde İYE riskini azaltabileceğini göstermektedir.
  2. Kızılcık, mide kanseri ve ülserlerin önlenmesine yardımcı olabilir. 
  3. 189 yetişkin üzerinde yapılan bir çalışma, günde 2,1 bardak (500 ml) kızılcık suyu içmenin H. pylori enfeksiyonlarını önemli ölçüde azaltabileceğini öne sürdü.
  4. İnsan çalışmalarında, kızılcık suyu veya özlerinin çeşitli kalp hastalığı risk faktörleri için yararlı olduğu kanıtlanmıştır.
  5. Kızılcık iyi kolesterolü artırıp, kötü kolesterol seviyelerini düşürebilir.
  6. Kızılcık, kan basıncını düşürebilir.
  7. Homosistein seviyelerini düşürerek kan damarlarında iltihaplanma riskini azaltabilir.

Kızılcığın Yan Etkileri Nelerdir?

Kızılcık, ölçülü bir şekilde tüketildiğinde çoğu insan için genelde güvenlidir. Ancak aşırı tüketimi, mide rahatsızlıklarına, ishale ve böbrek taşına sebep olabilir. Kızılcık, yüksek düzeyde oksalat içerir. Bu da böbrek taşının en temel risk faktörlerinden biridir. 

Bazı kişiler, kızılcığa karşı alerjik reaksiyonlar gösterebilir. Bu yüzden alerji öykünüz varsa, kızılcık tüketiminden kaçının.

Önemli Not: Ciddi kronik rahatsızlığı olanlar, hamileler ve emziren anneler kızılcık tüketmeden önce, mutlaka doktora danışmalıdır.

Şunlara da göz atın;

  1. Kızılcık ile hazırlanan tarifler
  2. Kızılcık nasıl hasat edilir?
  3. Portakalın faydaları nelerdir?
  4. Elma neye iyi gelir?
  5. Muzun faydaları nelerdir?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

14 Kasım 2024 Masterchef: 3. Dokunulmazlığı Hangi Takım Kazandı?
Hamilelikte Greyfurt Yenir Mi?
Kimler restoran, cafe açmalı veya açmamalı? Şef Murat Bozok'a sorduk
Şef Alp Çekici'den 3 Nefis Tarif
Zahter Nasıl Tüketilir?
13 Kasım 2024 Masterchef: 2. Oyunu Hangi Takım Kazandı?