Kızartma Yağınızı Filtrelemeniz Gerekir Mi?
Kızartma, farklı yemeklere yapılan bir pişirme yöntemidir. Peki kızartma yağını filtrelemeniz gerekir mi:

Kızartma, farklı yemeklere yapılan bir pişirme yöntemidir. Kalori olarak yüksek ürünler çıkarsa da kızartma genellikle lezzetli bir pişirme yöntemidir. Panelenmiş tavuğu, deniz ürünlerini, sebzeleri, hamur parçalarını ve hatta peynir toplarını köpüren sıcak yağ dolu bir tencere ya da fritöze eklemek, çıtır ve sulu lezzetler ortaya çıkarır.

Bununla birlikte, derin yağda kızartılmış yemeklerin tümü eşit değildir; bu da genellikle içine giren malzemelerden ziyade yağın durumuna bağlıdır. Restoranlar ve ticari mutfaklar uzun zaman önce her şeyin iyi yağla ilgili olduğunu fark etti ve bugünlerde yalnızca ömrünü uzatmak için değil, aynı zamanda kaliteyi de garanti etmek için filtreleme sistemlerine güveniyorlar. Yemek profesyonelleri tarafından kullanılan sistem ve hizmetler karmaşık ve pahalı olsa da, derin kızartma zamanı geldiğinde yağınızın maksimum çıtırlık ve lezzeti ortaya çıkarmasını sağlamak için evinizin mutfağında benimseyebileceğiniz çok daha basit yöntemler vardır.

Kötü Yağ, Kötü Gıda Demektir

Kaygan sıvılar, ufalanan ekmekler ve aşırı sıcaklık nedeniyle derin kızartma, doğası gereği karmaşık bir iştir; mikroskobik yiyecek parçaları ve gevrek hamur parçaları yağda yüzer. Bu durum sadece görüntü olarak kötü olmakla kalmaz, aynı zamanda lezzeti de olumsuz etkiler. Yağı her yeniden ısıttığınızda, döküntüyü yeniden kömürleştirirsiniz. Sıcaklık yükselip alçaldıkça, bu parçaları tekrar yanar ve acı bir tat oluşturur.

Buruk tattan daha endişe verici olanı, tüm bunların sağlığınız için oluşturabileceği risktir. Filtrelenmemiş yağ, kansere yol açabilecek kimyasallar içerebilir. Üstelik yağdaki yağlar, kolesterol artışıyla ilişkilendirilen ve yüksek tansiyon ve kalp hastalığına yol açan trans yağlara dönüşebiliyor. Yeniden ısıtılan yağdan çıkan dumanlar, solunması zararlı olan zehirli parçacıkları havaya bile salabilir ve bu durum, yağ dumanlanma noktasına ulaşmadan bile meydana gelebilir.

Temiz Tutmalısınız

Temiz yağ kullanmak önemli olsa da, sadece bir pişirmeden sonra tüm tencereyi çöpe atmak israf gibi görünebilir. Sık sık derin yağda kızartanlar için, her seferinde şişeden çıkan saf yağı kullanmanın maliyeti kolayca artabilir. İşte bu noktada ev filtreleme yöntemleri devreye giriyor. En hızlı ve en kolay teknik, soğuk kullanılmış yağı, ince gözenekli bir süzgecin üzerine yerleştirilmiş bir kahve filtresinden süzmektir. Bu, kızartılmış parçaların elenmesini sağlayacaktır ancak kalan yağın tadının biraz kullanılmış olmasına neden olabilir. Peki yağınızı tamamen değiştirme zamanının geldiğini nasıl anlarsınız? Renk çok önemlidir: işler bulanıklaştığında veya karamelden daha koyu hale geldiğinde, yağın gitme zamanı gelmiştir.

Belki de yağınızı berraklaştırmanın en etkili yolu mısır nişastası bulamacı kullanmaktır. Her bir bardak yağ için ¼ bardak su ve 1 yemek kaşığı mısır nişastası ekleyin ve ardından yavaşça ısıtın. Yaklaşık 10 dakika sonra bulamaç üst kısımda katılaşacak ve tüm kalıntıları emecektir. Daha sonra yağı bir süzgeçten geçirerek bir kavanoza dökebilirsiniz, böylece jeli yakalayabilir ve kolayca atabilirsiniz. Evde kızartma konusunda ekstra kararlı olanlar için, kendi kendini filtreleyen ev tipi fritözlerden basit süzgeçlere kadar, sizin için ağır işleri yapacak cihazlar satın alabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Kızartma tarifleri
  2. Kızartma yaparken zeytinyağı kullanılır mı?
  3. Kızartma sırasında yağ sıçraması nasıl önlenir?
  4. Kızartmaların yağ çekmemesi için ne yapmalıyız?

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Krem Peynir Yerine Kullanılabilecek 9 Lezzet
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Çikolata Soslu Tatlılar: Çikolata Sosuyla Yapılan 14 Nefis Tarif
Sebzeli Kek Tarifleri: 10 Lezzetli Sebzeli Kek Tarifi
Soğuk havalarda cilt bakımı için 10 öneri
Bağırsakları Harekete Geçiren Besinler Nelerdir?