Kızartma Sırasında Yağ Sıçraması Nasıl Önlenir?
Kızarmış yiyecekler oldukça lezzetlidir ancak kızartma esnasında yağ sıçraması büyük bir sorun olabilir. Sizler için kızartma esnasında yağ sıçraması nasıl önlenir anlattık. İşte, kızartma esnasında yağ sıçraması nasıl önlenir:

Kızarmış yiyecekler oldukça lezzetlidir. Ancak kızartırken yağ sıçraması hem ortalığı pisletecek hem de yağ yanıklarına yol açacaktır. Sizler için yağ neden sıçrar ve sıçramaması için ne yapmalısınız anlattık. İşte, yağ sıçraması nasıl önlenir:


Kızartmaya Dair İpuçları

  1. Malzemeleri önceden kurutun. Su, yağın içine inip buharlaştıkça, bir grup küçük damlacıklar halinde genişler ve bu da hepimizin bildiği ve korktuğumuz sıçrama etkisine yol açar. Ekstra koruma için, pişirmeye başlamadan önce malzemelerinizi bir kağıt havlu veya bezle kurulayın.
  2. Pişirme yüzeyinizin üzerine bir sıçrama kalkanı veya ekran yerleştirin. Sıçrama perdeleri, yemek pişirirken tavanızın üzerinden geçen delikli metal bölümlerdir. Malzemelerinizden çıkan buharlar ekrandaki açıklıklardan buharlaşabilir, ancak gerçek yağ tavada kalır.
  3. Pişirirken çok fazla yağ kullanmayın. Kızartma yaparken tavanızı ⅔ yağ ile doldurun.

Tavada Kızartma Yapmak

  1. Yiyecekleriniz için uzun, geniş bir tava seçin. Tavada kızartma tarifleriniz için sığ tavalar kullanmaktan kaçının. Bunun yerine, malzemelerinize sığacak kadar büyük ve ayrıca tencerenin her tarafında uzun kenarları olan pişirme kapları alın. Daha uzun bir tava daha az sıçrar.
  2. Yüksek kaliteli paslanmaz çelik veya dökme demir tava seçin. Ucuz, paslanmaz çelik tavalar ısıyı her zaman eşit şekilde yaymaz; bu, tavanızda sıcak noktalar oluşturabilir ve bu da fazladan sıçramaya neden olabilir. Bunun yerine, iyi ısı dağılımına sahip yüksek kaliteli paslanmaz çelik veya dökme demir tava alın.
  3. Tencerenin dibine bir tutam tuz ekleyin. Tavanıza sıvı yağı döktükten sonra üzerine birkaç tutam tuz serpin. Tuz, pişirirken yağın etrafa sıçramasını önlemeye yardımcı olur.
  4. Tuz, yiyeceğinizdeki nemin bir kısmını emer ve bu da yağ sıçramasını önlemeye yardımcı olur. Bunun için un da kullanabilirsiniz.
  5. Yiyecekleri yavaşça tavaya yerleştirin. Malzemeleri düşürmemeye çalışın; bu, fazladan sıçramaya neden olabilir. Yemek pişirirken, maşa veya tel sıyırıcı kullanarak yemeğinizi sıçratmadan ters çevirin.
  6. Eti kızartmadan önce ince dilimler halinde kesin. Daha ince et parçalarının sıçrama olasılığı daha düşüktür. Daha kalın bir et parçasıyla çalışıyorsanız, kızartmadan önce kızartın.

Derin Yağda Kızartma

  1. Yemeğinizi pişirmek için derin bir tencere seçin. Malzemelerinizi alacak kadar büyük bir tencere veya fritöz alın. Tencerenin en üstünden ölçün—sıçrama riskini azaltmak için, yağın yüzeyi ile tencerenin ağzı arasında en az 10 cm boşluk olmalıdır.
  2. Malzemelerinizi derin yağda kızartmak istiyorsanız, woklar başka bir harika seçenektir.
  3. Paslanmaz çelik, alüminyum, bakır ve dökme demir harika tencere malzemeleridir
  4. Yiyeceklerinizi ızgara sepetlere koyun. Ardından, sepeti kızgın yağa yavaş ve dikkatli bir şekilde daldırarak malzemelerinizi kızartın. Yiyecekleri kızartmadan önce daima sepete koyun, böylece kenarlara fazladan yağ sıçramaz.
  5. Yiyeceklerinizi tavaya veya fritöze atmayın. Kızartma yaparken, malzemeleri oluklu bir kaşık veya maşa ile yağın içine daldırın.
  6. Fazladan sıçramayı önlemek için yemeğinizi iki kez derin yağda kızartın. Kızartma yağınızı 149 °C'ye ayarlayın ve malzemelerinizi altın rengi olana kadar kızartın. Ardından pişmiş malzemeleri çıkarın ve bir kağıt havluyla kurulayın. Yağı 180 °C olacak şekilde tekrar ısıtın ve yemeği güzel ve gevrek görünene kadar pişirin.
  7. Kızartma sepetine fazladan yiyecek eklemekten kaçının. İlk parti yemeğinizin sonuna kadar pişmesine izin verin. Orijinal yemeğiniz pişerken ilave malzemeler eklerseniz, sıçrayan yağ damlacıkları yüzünden yanabilirsiniz.


Şunlara da göz atın;

  1. Mutfak püf noktaları
  2. Kızartma yağı kaç kere kullanılır?
  3. Deep frying nedir?
  4. Derin yağda kızartmaya uygun yağlar hangileridir?


Haber Kategorileri

Pişirme Yöntemleri

Lezzetli Haberler

Pratik Yılbaşı Tarifleri: Yılbaşı İçin Hazırlaması Kolay 7 Tarif
Yılbaşı Ritüelleri: Şans ve Bereket İçin 23 İlginç Ritüel
Ekonomik Yılbaşı Yemekleri: Yeni Yıla Özel 25 Düşük Bütçeli Tarif
2024 Yılında Okurlarımız Tarafından En Çok Okunan 10 Haber
Ruby Çikolatası Nedir, Nasıl Yapılır?
Kış Diyeti: Kışın Kilo Vermek İçin 9 İpucu