Kişniş, maydanozgiller familyasından otsu bir bitkidir. Baharat olarak yaygın olarak kullanılan bu bitkinin anavatanı Akdeniz ülkeleridir. Kuzey Afrika ve Güneybatı Asya'da yetiştirilir. Kişnişin yaprakları ve tohumları, mutfaklarda yaygın olarak kullanılır. Eşsiz bir tada sahip olan bu bitki, başka bitki ve baharatlarla değiştirilebilir. Meksika mutfağında yaygın olarak kullanılan kişniş, garam masala ve köri gibi baharat karışımlarında da yer alır.
Kimyon, bitkinin kurutulmuş ve öğütülmüş tohumlarından elde edilen bir baharattır. Et yemekleri, çorba ve güveçlerde kullanılan kimyon, kişnişin tadını andıran bir yapıya sahiptir. Bu yüzden ikame olarak kullanılabilir.
Çeşitli baharatların karışımından elde edilen garam masala, özellikle Hint mutfağının vazgeçilmezidir. Yapımında zerdeçal, karabiber, tarçın, defne yaprağı, karanfil ve kişniş kullanılır. Kişniş, garam masalanın bileşenlerinden biri olduğu için, bu baharat karışımı kişniş yerine kullanılabilir.
Köri tozu da, baharat karışımı içerir. Kişniş, zencefil, zerdeçal, kırmızı biber ve çemen, köri yapımında kullanılır. Yemeklere hem tuzlu, hem de tatlı bir tat katan köri, sos ve sebze yemeklerinde kişniş yerine kullanılabilir.
Taze kişniş yaprağı yerine, aynı aileden gelen maydanozları kullanabilirsiniz. Maydanoz, kişniş yaprağına göre biraz daha acı olsa da, yemeklere lezzet katar. Maydanoza limon suyu eklemek, kişniş yapraklarına benzer tat yakalamanızı sağlayabilir.
Fesleğen, kişniş yaprağı yerine kullanılan ikamelerden biridir. Eğer garnitür olarak kullanılacaksa, fesleğeni ince ince kıymak, daha parlak ve taze bir görünüm kazandıracaktır.
Kişniş yaprağıyla benzer tadı yakalamak için, farklı bitkilerin karışımlarından yararlanabilirsiniz. Tarhun, kekik, dereotu ve maydanozu ölçülü bir şekilde karıştırarak yemeğinizi lezzetlendirebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;