Ev yapımı lezzetleri seviyor ve kışlıkları erkenden hazırlıyorsanız sizi böyle alalım. Kışlık tarifleri denildiğinde ilk akla gelen zeytinlerdir. Ancak kendi zeytinlerinizi kurmak istiyorsanız, uzun süre bozulmadan ve yumuşamadan saklamak için bazı noktalara dikkat etmeniz gerekir. Aksi takdirde hem zeytinler yumuşayacak, hem de lezzeti istediğiniz gibi olmayacaktır.
Öncelikle zeytin kurarken siyah veya yeşil zeytinleri tercih edebilirsiniz. Burada önemli olan zeytinlerin taze olmasıdır. Aldığınız zeytinleri güzelce ayıklayın. Özellikle içlerinde yumuşamış, çürümüş ve darbe almış zeytinler varsa bunları mutlaka ayırın. Varsa yaprak ve saplarını da zeytinlerden uzaklaştırın.
Zeytinleri kavanoz veya pet şişelere aktarırken, 5 kg zeytin için 1 çay bardağı kaya tuzu kullanın. Kaya tuzu, zeytinleri lezzetlendirirken uzun süre bozulmadan saklanmalarını da sağlar. Dilerseniz kaya tuzuna ek olarak küçük bir parça limon tuzu da ekleyebilirsiniz.
Zeytinleri kavanozlara doldurup kapaklarını sıkıca kapattıktan sonra, serin ve rutubetsiz bir alanda muhafaza edin. Zeytin kavanozlarını her gün bir kez güzelce hareket ettirin. Bunun için kavanozları yan yatırarak yuvarlamayı da deneyebilirsiniz.
Zeytinler, ortalama 30-40 gün içinde kullanıma hazır hale gelir. Ancak eğer zeytinleri aynı pet şişe veya kavanozlarda saklamayı düşünüyorsanız, üzerine ayçiçek yağı koymayı ihmal etmeyin. Ayrıca zeytinleri her gün çalkalayarak yağın her tarafa geldiğinden emin olun. Bu aşamada zeytinyağı kullanmayın. Çünkü zeytinyağı hem zeytini yumuşatır, hem de serin ortamlarda donabilir.
Eğer tenekeleri açtıktan sonra nasıl saklayacağınıza karar veremediyseniz, tenekenin içindeki zeytinleri suyuyla birlikte cam kavanozlara aktarın ve ağzını kapatın. Eğer cam kavanoz yoksa ve tenekede saklamak istiyorsanız, üzerine bir miktar zeytinyağı ekleyip tenekenin ağzını kapatmanız gerekir. Eğer tenekeden çıkardığınız zeytinler çok tuzluysa, kahvaltıda yiyeceğiniz kadar zeytini çıkarıp bir süre suda bekletin ve servis edin.
Şunlara da göz atın;