Kışlık Salça Yaparken Bilmeniz Gereken 6 Püf Noktası
Yemeklere lezzet katan domates ve biber salçasını evde kendi ellerinizle hazırlamak istiyorsanız, sizi böyle alalım. İşte, en lezzetli kışlık salçalar için dikkat etmeniz gereken püf noktaları:

Yemeklerin vazgeçilmezi olan salça, sebze, et, sulu yemek, fırın yemeği gibi birbirinden farklı tariflerde kullanılıyor. Hazır salça yerine, ev yapımı salçalar kullanmak isteyenler ise yaz aylarının sonunda domates ve biberleri bir araya getirerek kavanoz kavanoz salça hazırlığına girişiyor. Yaz aylarında tatlı telaşlarla hazırlanan salçalar, kış aylarında sofralarımızdan eksik olmuyor. Bu yüzden kışlık domates ve biber salçası hazırlarken dikkat etmeniz gerekenleri yazımızda derledik. Püf noktalarına geçmeden önce, salça yapım aşamalarına göz atmayı unutmayın.

Kışlık Salça Yapım Aşamaları

Salça yapımında ilk olarak domatesler yıkanır ve sapları çıkarılır. Ardından domatesler bölünerek tencere içine dizilir. Üzerine tuz eklenir ve 8 saat - 3 gün arası bekletilir. Çekirdek ve kabukları temizlendikten sonra salçaya dönüştürmek için 3 yöntem kullanılır. İlk yönteme göre domatesler güneşte bekletilerek fazla suyu çektirilir. Karıştıra karıştıra salçaya dönüştürülür. İkinci yönteme göre 100 derecelik fırında pişirilerek kurutulur. Üçüncü yöntem ise, en çok tercih edilen kaynatma yöntemidir. Domates püresi tencerede kısık ateşte suyunu çekene kadar kaynatılır. Koyulaşan salça, kavanozlara aktarılır ve muhafaza edilir.

Biber salçası yaparken, yine biberleri yıkayarak işe başlanır. Yeşil kısımları ayıklandıktan sonra ikiye bölünen biberlerin çekirdekleri çıkartılır. Biberler doğranarak tencereye alınır. Üzerine tuz ve su eklenir, 20 dakika pişirilir. Yumuşadıktan sonra süzgeçten geçirilir. Püre haline gelen biberler, tencerede suyunu çekene kadar kaynamaya bırakılır. Ardından cam kavanozlara aktarılır. 

Salça Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir?

  1. Malzeme seçimi

Öncelikle salça yapımında kullanacağınız domates ve biberin lezzeti, doğrudan salçayı etkiler. Bu yüzden mevsiminde toplanmış domates ve biberler kullanmaya özen gösterin.

  1. Domatesi güneş ışığında bırakmayın

Domatesin içinde bulunan likopen, ısıl işlem gördükçe açığa çıkar. Bu yüzden domatesleri doğrudan gün ışığında bırakmayın. Salçayı, sağlıklı gün ışığında hazırlamak için Eylül ayını tercih edin. Sabah 09:00-11:00 ve 15:00-17:00 saatlerinde gün ışığı alan salça, daha lezzetli olacaktır.

  1. Tohumları ayıklayın

Özellikle biber salçası hazırlarken, hem saplarını, hem de içindeki tohumları tamamen ayırmaya dikkat edin. Domates salçasını süzerken, içindeki domates çekirdeklerini de ayıklayın. Bu sayede salçanız pürüzsüz bir kıvamda olacaktır.

  1. Tahta kaşık kullanın

Salçayı karıştırırken, her zaman tahta kaşık kullanın. Metal kaşık, salçanın dokusunu bozar ve sulandırır. 

  1. Tuz seçimi

Salçanın uzun süre dayanmasını sağlayan tuz, küflenme problemini de gidermeye yardımcı olabilir. İyotlu tuz, salçayı sulandırırken, kaya tuzu salçanın raf ömrünü uzatır.

  1. Doğru saklayın

Salçaları hazırladıktan sonra, saklanmasına da dikkat etmek gerekiyor. Sterilize edilmiş cam kavanozları, salça ile doldurun ve hava almayacak şekilde kapağını kapatın. Küflenmesini engellemek için, üzerine zeytinyağı ekleyin. Kapağını açtıktan sonra kısa sürede muhafaza edin.

Tarif için; Domates salçası tarifibiber salçası tarifi

Şunlara da göz atın;

  1. Bozuk salça nasıl anlaşılır?
  2. Salça nasıl saklanır?
  3. Domates sosunun püf noktaları nelerdir?
  4. Kışlık turşu tarifleri
  5. Kışlık hazırlıkları

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Krem Peynir Yerine Kullanılabilecek 9 Lezzet
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Çikolata Soslu Tatlılar: Çikolata Sosuyla Yapılan 14 Nefis Tarif
Sebzeli Kek Tarifleri: 10 Lezzetli Sebzeli Kek Tarifi
Soğuk havalarda cilt bakımı için 10 öneri
Bağırsakları Harekete Geçiren Besinler Nelerdir?