Kışın Vazgeçilmezi Boza Nasıl Yapılır ve Püf Noktaları Nelerdir?
DUYGU KARAGÜL İçerik Editörü
0 Tarif       0 Takipçi
Boza yapmak oldukça kolay ama sabır gerektiren bir süreçtir. İşte geleneksel boza tarifi ve püf noktaları!

Boza, binlerce yıllık geçmişiyle Orta Asya’dan Osmanlı’ya kadar uzanan, kış aylarının vazgeçilmez fermente içeceklerinden biridir. Besleyici ve enerji verici yapısıyla eski zamanlarda askerlerin güç kaynağı olarak tüketilen boza, günümüzde nostaljik bir lezzet olarak varlığını sürdürmektedir. Özellikle tarçın ve leblebi ile servis edildiğinde hem geleneksel hem de keyifli bir içim sunmaktadır. Peki; boza nasıl yapılır?

Malzemeler

2 su bardağı bulgur

1/2 çay bardağı pirinç

10 su bardağı su

1 su bardağı toz şeker

1 çay kaşığı kuru maya veya 1 yemek kaşığı ekşi boza (fermantasyon için)

1 çay kaşığı tarçın (servis için)

1 yemek kaşığı kavrulmuş leblebi (servis için)

Boza Yapımı

Bulgur ve pirinci haşlayın.  Bulguru ve pirinci 10 su bardağı su ile iyice yumuşayana kadar kaynatın. (Ortalama 1-2 saat sürebilir.) Karışım koyulaşınca ocaktan alın ve soğumaya bırakın.  Püre haline getirin. Karışımı süzgeçten veya blenderdan geçirerek pürüzsüz bir kıvam elde edin. Fermantasyonu başlatın. Karışım ılık hale geldiğinde içine mayayı veya ekşi boza ekleyin. Şekeri ilave edip iyice karıştırın. Mayalanmaya bırakın. Karışımı cam bir kaba alın ve oda sıcaklığında (ortalama 18-22°C) 1-2 gün mayalanmaya bırakın. Ara sıra karıştırarak homojen bir kıvam almasını sağlayın.

Servis yapın

Bozanız kıvam aldıktan sonra buzdolabında saklayın. Üzerine tarçın ve kavrulmuş leblebi ekleyerek servis edin.

Püf Noktaları:

  1. Mayalanma süresi: 24-48 saat arası olmalı. Daha uzun süre ekşimeye neden olabilir.
  2. Sıcaklık dengesi: Çok sıcak ortamda fermente ederseniz boza fazla ekşiyebilir.
  3. Kıvamı ayarlamak: Çok koyu olduysa biraz su ekleyebilirsiniz. Çok sıvıysa mayalanma süresini uzatabilirsiniz.
  4. Tat dengesi: Şeker miktarını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.

Şunlara da göz atın:

  1. Boza Nasıl Ortaya Çıktı?
  2. Şerbet Nasıl Ortaya Çıktı?
  3. Bir Dünya Böreğin Yolculuğu
  4. Lokum Nasıl Ortaya Çıktı?
  5. Çayın Tarihçesi ve Türkiye'ye Gelişi

Haber Kategorileri

Pişirme Yöntemleri

Lezzetli Haberler

Oruç Tutarken Halsizliği Önlemenin 9 Yolu
Ramazan İçin 10 Kolay Şerbetli Tatlı Tarifi
Sahur İçin Tost Tarifleri: 19 Kolay Tost Tarifi
Sahur İçin Beslenme Önerileri ve Örnek Sahur Menüleri
Kayseri İftar Mekanları: Kayseri'de Gidebileceğiniz 10 İftar Mekanı
Cennet Hurmalı Tarifler: Cennet Hurmasıyla Yapılan 10 Nefis Tarif