Boza, binlerce yıllık geçmişiyle Orta Asya’dan Osmanlı’ya kadar uzanan, kış aylarının vazgeçilmez fermente içeceklerinden biridir. Besleyici ve enerji verici yapısıyla eski zamanlarda askerlerin güç kaynağı olarak tüketilen boza, günümüzde nostaljik bir lezzet olarak varlığını sürdürmektedir. Özellikle tarçın ve leblebi ile servis edildiğinde hem geleneksel hem de keyifli bir içim sunmaktadır. Peki; boza nasıl yapılır?
2 su bardağı bulgur
1/2 çay bardağı pirinç
10 su bardağı su
1 su bardağı toz şeker
1 çay kaşığı kuru maya veya 1 yemek kaşığı ekşi boza (fermantasyon için)
1 çay kaşığı tarçın (servis için)
1 yemek kaşığı kavrulmuş leblebi (servis için)
Bulgur ve pirinci haşlayın. Bulguru ve pirinci 10 su bardağı su ile iyice yumuşayana kadar kaynatın. (Ortalama 1-2 saat sürebilir.) Karışım koyulaşınca ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Püre haline getirin. Karışımı süzgeçten veya blenderdan geçirerek pürüzsüz bir kıvam elde edin. Fermantasyonu başlatın. Karışım ılık hale geldiğinde içine mayayı veya ekşi boza ekleyin. Şekeri ilave edip iyice karıştırın. Mayalanmaya bırakın. Karışımı cam bir kaba alın ve oda sıcaklığında (ortalama 18-22°C) 1-2 gün mayalanmaya bırakın. Ara sıra karıştırarak homojen bir kıvam almasını sağlayın.
Bozanız kıvam aldıktan sonra buzdolabında saklayın. Üzerine tarçın ve kavrulmuş leblebi ekleyerek servis edin.
Şunlara da göz atın: