Kış Aylarında Saç Dökülmesi Nasıl Önlenir?
Saçları güçlendiren ve dökülmeleri önleyen besinler nelerdir? Kış aylarında saçların dökülmesini önlemek için ne yemeliyiz? İşte, Beslenme Danışmanı Yasemin Özen İpek'ten saç dökülmesini önleyen besinler:

Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte, saçlarımız da sonbahar yaprakları gibi dökülmeye başlar. Saç dökülmesini önlemek için, doktor kontrolünde kan değerlerine baktırmanız gerekir. Saçlar kök ve tel olarak ikiye ayrılır. Saç kökleri kafa derisinin altında kalan ve saç tellerini besleyen kısımdır. Saç derisinden sebum salgılanır. Çok fazla olması halinde saç kökleri yeterince beslenemez, saçlar güçsüzleşir ve dökülmeler başlar. 

Saç bakımında kullanılan şampuanlar oldukça önemli olsa da, beslenmeye de dikkat etmek gerekir. Sağlıklı saçların altında keratin adı verilen protein bulunur. Yetersiz protein alımında saçlar güçlenemez ve kırılmalar başlar. Saç sağlığını güçlendirmek için, A, B, C, D ve E vitaminleri de yeterli miktarda alınmalıdır. Aynı zamanda demir, bakır, selenyum, çinko ve magnezyum, saçın bileşenlerini güçlendirir. Güçlü, parlak ve sağlam saçlar için, haftalık beslenmenize protein ve demir içeren besinler eklemeniz gerekir. 

Saç Dökülmesini Önlemek İçin Tüketmeniz Gereken Besinler

  1. Protein: Saçları güçlendirmek için, et, kuru baklagil ve tam tahıllardan oluşan protein içerikli bir beslenme planı oluşturabilirsiniz.
  2. Demir: Pekmez, yeşil yapraklı sebzeler, kuru kayısı, elma, muz, domates ve yağlı tohumlar, en iyi demir kaynaklarıdır.
  3. Biotin: Saç ve tırnak vitamini olarak bilinen biyotin, saç foleküllerinin fonksiyonunu artırır. İşlem görmüş ve yıpranmış saçların iyileşmesine yardımcı olur. Besinlerde de bulunan biyotin, bağırsaklarda üretilir. Yer fıstığı ve karnabahar, en iyi biyotin kaynaklarıdır.
  4. Çinko: Çinko eksikliği saçlarda kepek oluşumuna, çinko fazlalığı ise saç dökülmelerine yol açar. Mantar ve kurubaklagiller gibi çinko içeren besinleri haftada 2-3 kez tüketebilirsiniz.
  5. Selenyum: Saç derisinin canlı kalmasını sağlayan selenyum, kepeği önler. Brokoli, salatalık, kereviz, lahana, turp, sarımsak, kakao ve kuru baklagiller en iyi selenyum kaynaklarıdır.
  6. Magnezyum: Brokoli, kabak çekirdeği, ay çekirdeği, kabak, patates, fasulye ve çikolata magnezyum içeriğiyle saç köklerini güçlendirir.
  7. A vitamini: Kuru saçlar, genelde A vitamini eksikliğinde görülür. Kayısı, havuç, kavun, şeftali, ıspanak, roka, maydanoz, tere ve dereotu A vitamini bakımından zengindir.

  1. E vitamini: Saç ve cilt bakımında önemli rol oynayan E vitaminini, bitkisel yağlar, yer fıstığı ve yeşil yapraklı sebzelerden alabilirsiniz.
  2. C vitamini: Meyveler ve sebzeler C vitamini bakımından zengindir.
  3. D vitamini: En önemli D vitamini kaynağı güneş olsa da, tahıllarda da yeterli miktarda bu vitamin bulunur.
  4. B12 vitamini: Kan hücrelerinin oluşma mekanizmasında yer alan B12 vitamininin yetersiz alınması halinde, saç dökülmesi gözlemlenir.
  5. Omega 3: Saçların doğal parlaklığını kazanmasını sağlayan omega 3, yağlı balıklarda, ceviz, badem ve fındıkta bulunur.

Beslenmenize yukarıdaki vitamin ve mineralleri içeren besinleri ekleyerek hem genel sağlığınızı, hem de saç sağlığınızı destekleyebilirsiniz.

Yazar:

Beslenme Danışmanı Yasemin Özen İpek

instagram.com/yaseminozenipek

Şunlara da göz atın;

  1. Permalı saçlar için bakım tüyoları
  2. Ombreli saçlar için bakım tüyoları
  3. Saç için hangi vitamin kullanılmalı?
  4. Saç uzatma yöntemleri
  5. Saç serumu nasıl kullanılır?

Haber Kategorileri

Güzellik Reçeteleri

Lezzetli Haberler

Hastalıklara Meydan Okuyun: Kış Aylarının Vazgeçilmez 10 Besini
Türk Mutfağı'nın Sofraları Süsleyecek En Lezzetli 13 Mezesi
Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları
Tam Tahılların Gücü: Esmer Ekmeği Tercih Etmek İçin 10 İyi Neden
Sahte Pirinç Nasıl Anlaşılır?