Kestane Hangi Mevsimde Yetişir?
Kestane hangi toprakta yetişir? Kestane ağacı hangi iklimde, nerede yetişir? Kestane hangi mevsimde toplanır? İşte, kestane çeşitleri ve hasat dönemleri:

Kayıngiller familyasına ait bir besin olan kestane, ağaçların yenilebilen tohumlarına verilen isimdir. Kestane haşlama, suda kaynatma veya közleme yöntemiyle pişirilir. Kestanelerin üzeri çizildikten sonra sobaya veya fırına verilerek pişirilir. Haşlanmış kestanenin nem oranı yükselirken, kalori değeri 120'ye düşer. Kavrulmuş kestanenin nem oranı azalır, enerji değeri 200 kcal olur. Fransız mutfağı başta olmak üzere Kuzey Yarım Küre ülkelerinin vazgeçilmezidir. Ülkemizde sade bir şekilde tüketildiği gibi, kestane şekeri gibi tatlı yapımında ve salatalarda kullanılır.



Kestane Hangi Bölgede Yetişir?

2020 FAO verilerine göre, dünyada kestane üretimi en çok Çin'de yapılmaktadır. İspanya, Bolivya ve Türkiye bu sırayı takip eder. Ülkemizde kestane üretimin %70'i Ege Bölgesinde yapılır. Özellikle Aydın ili, kestane üretimin en çok yapıldığı şehrimizdir. İzmir, Kastamonu ve Sinop da kestane yetiştiriciliği ile öne çıkar.

Kestane Hangi İklimde Yetişir?

Kestane, ılıman ve sıcak iklimleri sever. Kestane ağacı, güneşi ve nemi fazla olan bölgelerde yetiştirilmektedir. Kestane kışın yapraklarını dökerek dinlenmeye çekilir. Kışın -30 dereceye kadar soğuğa dayanıklıdır. Fakat ilkbaharın geç donlarına karşı hassastır. Bu yüzden Ege Bölgesi'nde verimli olarak yetişir.



Kestane Hangi Toprakta Yetişir?

Kestane, geçirgen ve gevşek toprakları sever. Ağır ve killi topraklarda hastalanabilir. Çukur vadilerde ise kestanelik kurulmamalıdır. Ağaçların dikim aralığı 10-12 metre olmalıdır. Yamaç araziler bahçe için idealdir. Kireçli toprakları sevmez. Toprak pH'sı 5,5-6 olmalıdır.

Kestane Hangi Mevsimde Yetişir?

Kış aylarında sık sık tüketilen kestane, aslında sonbahar mevsiminde yetişir. Sonbahara doğru olgunlaşır, Ekim ve Kasım aylarında hasat edilir. 



Kestane Çeşitleri ve Hasat Dönemleri

  1. Karamehmet: Erkenci çeşitlerden biridir. Kabuğu az parlak ve kalındır. Orta derece verimlidir. Tazeyken zor soyulur. Meyveleri çok küçüktür. Eylül ayının 1. haftasında hasat edilir.
  2. Hacıibiş: Koyu renkli, az parlak ve kalındır. Çok verimli bir çeşittir. Eylül ayının 2. haftasında hasat edilir.
  3. Hacıömer: Kabuğu ince, içi açık krem rengidir. Meyveleri küçük veya ortadır. Eylülün 3. haftasında hasat edilir.
  4. Mahmutmolla: Orta dereceli parlak ve yüzeyi hafif tüylüdür. Tazeyken kolay soyulur. Eylül ayının son haftasında hasat edilir.
  5. İnegöl: Meyvelerin kabuğu incedir. Verimli ve her yıl ürün verir. Eylül ayının son haftasında hasat edilir. 
  6. Sarıaşılama: Verimlidir. İçi krem rengidir. Haziran ayında çiçeklenir, Ekim ayının ilk 10 gününde hasat edilir. 


Şunlara da göz atın;

  1. Dut hangi mevsimde yetişir?
  2. Ananas hangi mevsimde yetişir?
  3. Mısır hangi mevsimde yetişir?
  4. Bezelye hangi mevsimde yetişir?
  5. Limon hangi mevsimde yetişir?

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Krem Peynir Yerine Kullanılabilecek 9 Lezzet
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Çikolata Soslu Tatlılar: Çikolata Sosuyla Yapılan 14 Nefis Tarif
Sebzeli Kek Tarifleri: 10 Lezzetli Sebzeli Kek Tarifi
Soğuk havalarda cilt bakımı için 10 öneri
Bağırsakları Harekete Geçiren Besinler Nelerdir?