Çiğ soğan 100 gram başına sadece 40 kalori ile kalori açısından oldukça düşük değerdedir. Küçük miktarlarda protein ve yağ ile %89 su, %9 karbonhidrat ve %1.7 lif içerir. Yemeklere lezzet katan tavuk göğsü, sağlık açısından da pek çok faydayı beraberinde getiriyor. O nedenle bu makalede mutfakların vazgeçilmezi soğanla ilgili her dönem çok merak edilen 9 soruyu yanıtlıyoruz. Hazırsanız başlayalım... (Bu makalenin ardından soğanın faydaları için ilgili makalemize de bakabilirsiniz)
1) Soğan keserken göz yaşarması nasıl azaltılır?
Soğanları keserken göz yanmasını azaltmak için önce soğanları 30 dakika soğutun. Ardından, üst kısmı kesin ve kök ucunu sağlam bırakarak dış katmanları soyun. (Kök ucu, gözlerinizi yaşartan en yüksek sülfürik bileşik konsantrasyonuna sahiptir.) Bu konuda soğanın gözleri yakmaması için uygulanan yöntemler başlıklı yazımıza da bakabilirsiniz.
2) Bir orta boy soğandan kaç bardak doğranmış soğan çıkar?
Bir orta boy soğan yaklaşık 1 su bardağı doğranmış soğana eşittir.
3) Soğanları saklamanın en iyi yolu nedir?
Kuru soğan soğanları serin, kuru ve iyi havalandırılmış bir yerde muhafaza edin. Bütün soğanları plastik torbalarda saklamayın. Hava hareketinin olmaması depolama ömürlerini azaltır. Tatlı soğanlar daha yüksek su içeriğine sahiptir, bu da onları çürümeye karşı daha duyarlı hale getirir ve depolama çeşitlerine göre daha kısa raf ömrüne sahiptir. Tatlı veya su içeriği yüksek bir soğanın raf ömrünü uzatmanın yolu, her birini kağıt havluya veya gazeteye sararak serin ve kuru tutmak için buzdolabına koymaktır. 'Dilimlenmiş soğan nasıl saklanır?' yazımıza da göz atın.
4) Bütün soyulmuş soğan nasıl saklanır?
Bütün soyulmuş soğanlar 40°F (4.44 ℃) veya daha düşük sıcaklıkta uygun şekilde soğutulmalıdır. Daha fazlası için soğan saklama yöntemlerine göz atın.
5) Soğan kesildikten sonra ne kadar dayanır?
Doğranmış veya dilimlenmiş soğanlar kapalı bir kapta buzdolabında uygun sıcaklıkta 4.4 derece veya altında 7 ila 10 gün arasında saklanabilir. Önceden kesilmiş taze veya dondurulmuş ürünler için daima üreticinin "son kullanma" tarihlerini kullanın ve bunlara uyun.
6) Sote ettikten sonra soğanlarımın tadı neden acı geliyor?
Yüksek ısı soğanları acı yapar. Soğanları sotelerken daima düşük veya orta ateşte kullanın.
7) Nefeste soğan kokusunu azaltmak için ne yapılabilir?
Soğan kokusu normalde çiğ soğan yemekten gelse de, hafif bir çiğ soğan kokuya neden olmayabilir. Pişmiş soğan nefeste neredeyse hiç koku bırakmaz. Nefesinizle ilgili endişeleriniz olduğunda, nefesinizi tazelemek için bu yararlı ipuçlarına bakabilirsiniz:
8) Soğan kokusunu ellerimden ve/veya pişirme ekipmanımdan nasıl çıkarabilirim?
Ellerinizi veya pişirme ekipmanlarınızı limon suyuyla ovun. Tencere veya tavalarınız alüminyum, dökme demir veya karbon çelikten yapılmışsa, tuzla ovalayın. Soğan kokusu nasıl geçer yazımızdan daha fazlasına ulaşabilirsiniz.
9) Çiğ soğan kullanmak istiyorum. Keskinliği nasıl azaltabilirim?
Çiğ soğanın keskinliğini veya ağızda kalan tadını azaltmak için, soğanları kullanmayı planladığınız şekilde kesin ve süzmeden önce 1 1/2 saat buzlu su dolu bir kaseye koyun. Zaman kısıtlıysa, soğanları bir süzgeç veya elek içine koyun. En az bir dakika boyunca soğanları sudan geçirin.
Şunlara da göz atın;