Mütevazı kereviz sapı, düşündüğünüzden daha fazlasını sunar. Kerevizin çıtır çıtır, hafif aromalı bir sonradan akla gelen vazgeçilmez bir mutfak malzemesine geçişini, bitkinin genellikle kompost yığını için ayrılan bir kısmına, yani yapraklarına odaklanarak tamamlamak istiyoruz. Kereviz yapraklarının bir aşçının gizli silahı olduğu ortaya çıktı. C vitamini, kalsiyum ve magnezyum açısından yüksek, ev yapımı et suyu ve çorbalara besleyici bir katkı maddesi, biraz acı kıyılmış garnitür veya klasik bir pesto tarifinin büyüleyici bir yorumudur.
Muhtemelen şu anda buzdolabınızda biraz kereviz var, ister fıstık ezmesiyle yemek yiyin, ister mirepoix'te kullanın. Yaprakları toplayıp atmadıysanız, onlara biraz daha yakından bakın. Salkımın ortasında soluk yapraklar, üst kısmında ise daha koyu, daha yapraklı yapraklar bulunur. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, bu iki tür yaprağın farklı lezzet profilleri ve kullanımları vardır - daha açık olanlar daha hassas bir tat sunarken, daha koyu olanlar daha sağlam ve buruktur.
Kereviz yapraklarıyla pişirmeye başlamak isterseniz, koyu yeşil dış sapları bozulmamış tam bir demet seçtiğinizden emin olun (kesilmiş kereviz kalpleri sadece daha açık renkli iç yaprakları içerecektir). Herhangi bir lekesi olmayan çekici koyu yeşil yaprakları arayın. Onları demetten alın ve buzdolabında, nemli bir kağıt havluyla kaplı küçük bir plastik torbada saklayın.
Açık veya koyu renkli kereviz yapraklarıyla yapılacak en kolay şey, onları diğer aromatik sebzelerle birlikte tencereye atmak veya kereviz gerektiren herhangi bir çorba veya güveç hazırlarken saplarıyla birlikte kıymaktır. Bunu yapmak, bu müstahzarlara daha yoğun bir kereviz aroması katacaktır. Ancak kereviz yaprakları bir garnitür veya hatta bir özellik olarak kendi başlarına da durabilir.
Kereviz yapraklarını çorbalarda ve güveçlerde kullanmaktan daha fazlasını yapacaksanız, daha koyu yapraklar daha keskin aromalıdır ve daha iyi durur. Fırında kurutun ve kereviz tuzu yapın ya da Akdeniz nohut salatası için kıyın. Bazı şefler, onları fesleğen yaprakları yerine pestoda öne çıkarmayı sever. İç yaprakların daha hafif tadını seviyorsanız, bir sonraki acılı yumurta partinizi süslemek için bunları kullanmayı düşünün. Kereviz yaprakları o kadar besleyici, lezzetli ve çok yönlüdür ki kompost yapmak için başka bir şey bulmanız gerekecek.
Şunlara da göz atın;