Kereviz Nasıl Hasat Edilir?
Kereviz, yemek pişirmek veya çiğ yemek için harika olan çok yönlü bir sebzedir. Sizler için kereviz nasıl hasat edilir anlattık. İşte, kereviz nasıl hasat edilir:

Kereviz, yemek pişirmek veya çiğ yemek için harika olan çok yönlü bir sebzedir. Ancak, düzgün bir şekilde büyütmek zor olabilir. Kereviz bitkileriniz sapları oluşturduktan sonra, hasat için doğru zamanı bekleyin ve bitkilerinizden en iyi şekilde yararlanmak için tek saplı mı yoksa tam bitki mi kullanacağınıza karar verin. Sizler için kereviz nasıl hasat edilir anlattık. İşte, kereviz nasıl hasat edilir:


Ne Zaman Hasat Edileceğini Bilmek

  1. Kerevizi diktikten sonra hasat etmek için 3 ila 5 ay bekleyin. Kereviz için büyüme periyodu 3 aydan çok daha uzundur, ancak olgunlaşmadan hasat edildiğinde en iyisidir. Dikimden sonra 3 ay veya tohum ilk sapları toplamaya başladıktan 4 ay sonra bekleyin.
  2. Kereviz ne kadar uzarsa, o kadar sertleşir. Ancak kereviz ne kadar sert olursa, o kadar besleyici olur. Kişisel tercihlerinize göre hasat edin, ancak ilk saplarınızı hasat etmek için 5 aydan fazla beklemeyin!
  3. Dış ortam sıcaklığı 18 °C'ye ulaşmadan hasat edin. Havalar çok ısınana kadar beklerseniz kereviz kuru ve acı olur. Bunun yerine, hava soğuk ve hava nemliyken hasat edin.
  4. Daha koyu kereviz seviyorsanız, sıcaklık yaklaşık 21 °C'ye ulaşana kadar bekleyin. Kereviz biraz daha sert olacak ama yenmez.
  5. Alt sapların en az 15 cm uzunluğunda olduğundan emin olun. Bitkideki en küçük sapların bile yenilebilir olması için en az 15 cm boyunda olması gerekir. En uzun saplar yaklaşık 45 cm olmalıdır, ancak bitkiye bağlı olarak çok daha uzun olabilir.
  6. Tüm sapları hasat etmek için bitkinin 7,6 cm genişliğinde olduğundan emin olun. Bütün bir bitkiyi hasat etmek için tam boyutuna ulaşana kadar beklemeniz gerekir. Bitkiyi bir taraftan diğerine, sapların ortasından ölçün.
  7. Bütün bitkiyi hasat etmek istiyorsanız, kompakt olan sapları arayın. Sapları çıkarılmamış bütün bitkileri hasat etmek en iyisidir. Saplar arasında açık alanlar için bitkinin üstünü kontrol edin. Birbirlerine yakın olmalı ve ayrılmaları orta derecede zor olmalıdır.
  8. Açık alanlar varsa veya bitki tepede kompakt değilse, tek tek sapları büyüdükçe hasat etmek en iyisidir.

Kerevizi Hasat Etmek

  1. Bitkinin dışındaki en uzun sapları gerektiği gibi hasat edin. Çıkarılacak sapları seçerken, bitkilerin dış kenarlarına bakın. Dış saplar en olgun saplardır ve dış saplar çıkarıldıktan sonra iç saplar büyümeye devam eder.
  2. Dış saplar, daha besleyici olma eğiliminde olduklarından yemek pişirmek için en iyisidir.
  3. Çiğ yemek için yumuşak saplar arıyorsanız, bitkinin merkezine daha yakın olanlardan birkaçını seçin.
  4. Kereviz bitkilerinizin herhangi birinden tohum toplamak istiyorsanız, ortadaki sapların sezon boyunca büyümesine izin verin.
  5. Tüm bitkiye ihtiyacınız yoksa, taçta ayrı saplar. Tırtıklı bir bıçak kullanarak, sapı, tüm sapların birleştiği bitkinin altından kesin. Taçtan keserken sapı elinizde tutun.
  6. Tüm bitkiyi çıkarmak için toprak hattının hemen altındaki tacı kesin. Taç açığa çıkana kadar toprağı bitkinin altından uzağa itmek için elinizi kullanın. Daha sonra tırtıklı bir bıçak kullanarak tepenin hemen altından sapları köklerden ayırarak kesin.[8]
  7. Bitkinin alt kısmı boyunca düz bir çizgide kestiğinizden emin olun. Çapraz keserseniz, saplardan birini kesebilirsiniz.

Hasat Edilmiş Kerevizi Muhafaza Etmek

  1. Hasat edilen tüm sapların dış yapraklarını çıkarın. Kerevizi depolamak veya yemek için hazırlamadan önce, hasat edilen sapların dış yapraklarını koparın veya kesin. Bu, sapın taze ve çıtır kalmasına yardımcı olacaktır.
  2. Kereviz yapraklarını çorba ve salata gibi çeşitli tariflerde de kullanabilirsiniz.
  3. Hasat edilen kerevizi 2 haftaya kadar buzdolabında bir torba içinde saklayın. Yaprakları çıkarıldığında, kereviz buzdolabında bir süre dayanabilir. Sapı ucu açık bir plastik torbaya koyun ve kullanmanız gerekene kadar yüksek nemli bir sebzelik çekmecesinde bırakın.
  4. Yaprakların sapa yapışması ile saplar yaklaşık 2-3 gün dayanacaktır.
  5. Kerevizlerin gevrekliğini artırmak için kesilmiş sapları suda soğutun. Fazla çıtır kereviz istiyorsanız veya bir sapın bir kısmını kestiyseniz, parçaları su dolu bir kaba koyun. Kabı kapatın ve kerevizin 2 haftaya kadar dayanacağı buzdolabına koyun.
  6. Parçaların tatlı suyu emmesini sağlamak için kaptaki suyu 1-2 günde bir değiştirin.
  7. Parçaları kapaklı bir kaba sığacak şekilde istediğiniz büyüklükte kesebilirsiniz.


Şunlara da göz atın;

  1. Biberiye nasıl hasat edilir?
  2. Patlıcan nasıl hasat ediilir?
  3. Mısır nasıl hasat edilir?
  4. Lavanta nasıl hasat edilir?

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!