Kerevit Nasıl Yenir, Nasıl Pişirilir?
Kerevit nedir? Kerevit nerede yaşar? Kerevit lezzetli mi? Kerevit nasıl temizlenir ve nasıl yenir? İşte, deniz ürünlerini sevenler için kerevit temizleme ve pişirme yöntemleri:

Kerevit, on ayaklı kabuklu canlıların ortak adıdır. Tatlı su ıstakozu olarak da bilinen kerevitler, yengeç ve ıstakozlara benzer şekilde çoğalır. Ancak larva evresine sahip olmamasıyla onlardan belirgin şekilde ayrılırlar. Görünüm olarak ıstakoza çok benzeyen bu canlılar, İsveçlilerin en sevdikleri deniz ürünlerinden biridir. Tatlı su kerevitleri küçük ve kırmızı renkli, tuzlu su kerevitleri ise daha büyük ve açık renklidir. Dünyada ortalama 600 farklı kerevit türü vardır. Antartika ve Afrika dışındaki kıtalarda doğal olarak bulunurlar. Ülkemizde kerevit 1830'lu yıllardan sonra önemli ticari bir ürün olarak görülmeye başlanmıştır. Nehir ve göllerde bolca bulunan kerevitlerin ortalama 20-30 yıl ömürleri vardır. Kirli suda yaşayamadıkları için, kerevitin bulunduğu sular temiz olarak kabul edilir. Yaşadığı bölgeye göre boyutları 8-15 cm aralığındadır. 


Kerevit Nasıl Pişirilir?

  1. Kerevitleri soğuk suda güzelce yıkayın.
  2. Kaynar su dolu tencereye kerevitleri atın ve su kaynarken tuz ekleyin.
  3. Kerevitlerin kuyruk kısmı kıvrılıp renk değiştirmeye başladığında pişmiş demektir.
  4. Kerevitleri isteğe göre kabuklarıyla servis edebilir veya kabuklarından çıkartabilirsiniz.
  5. Kıskaçlarını dikkatli bir şekilde kırıp içindeki eti de yiyebilirsiniz.
  6. Kabuklarını çıkartınca et ve kıskaçlarını acı biberli zeytinyağında biraz daha pişirebilirsiniz.
  7. Kerevitleri ayıklamak için kafa ve kuyruk kısmını tutup döndürün. 
  8. Kuyruk kısmı kafadan kolayca ayrılır. Ayak kısmında bulunan karın bölgesini makasla kuyruğa doğru kesin. Kuyruğun üst kısmını derin olmayacak şekilde kesin. 
  9. Orada bulunan siyah renkli ipliksi bağırsakları tutup çekerek çıkartabilirsiniz. 

Kerevit Nasıl Yenir?

  1. Kereviti yukarıda bahsettiğimiz gibi haşlayabilirsiniz. Haşlanan kerevitleri ayıkladıktan sonra ana yemek veya meze olarak sunabilirsiniz.
  2. Kerevitin bacaklarının içinde bulunan eti tüketebilirsiniz. 
  3. Az pişmiş veya ölü olan, soluk pembe kerevitleri yemeyin. Bu kerevitler zehirli olabileceği için tüketilmemesi gerekir.


Şunlara da göz atın;

  1. Karides nasıl temizlenir?
  2. Karides nasıl pişirilir?
  3. Deniz kestanesi nasıl yenir?
  4. Deniz hıyarı yenir mi?
  5. Kalamar nasıl pişirilir?

Haber Kategorileri

Pişirme Yöntemleri

Lezzetli Haberler

Kozalaktan Yılbaşı Süsü Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Sepeti Nasıl Hazırlanır: 6 Farklı Yılbaşı Sepeti Önerisi
Biftek Mantarı Nasıl Pişirilir?
Çay Kaç Kalori: Çay Çeşitleri ve Kalorileri
2024 Google Trends: Dünyada En Çok Aranan Tarifler
Diyabeti Yönetmek İçin En İyi 7 Egzersiz