Kelle sık olarak tüketilen bir sakatat türüdür. Genellikle çorba yapımında paça ile birlikte kullanılır. Hayvanlar arasında dana kellesi de sıklıkla kullanılsa da özellikle kuzu ve koyun kellesi, kelle içinde yer alan diğer organlar ayrılmadan kullanıldığı için kasaplarda kelle satın almak istediğimizde kuzu veya koyun kellesi verilecektir. Dana kellesi daha büyük olduğu için genellikle iç kısmı kasaplar ya da ciğerciler tarafından ayıklanarak ayrı şekilde satılır. Dil, yanak, beyin şeklinde ayrı şekilde satın alabilirsiniz. Sizler için kelle nasıl temizlenir anlattık. İşte kelle temizleme yöntemleri:
- Kellenin çok iyi temizlenmesi gerekir.
- Kelleyi soğuk su içerisinde 1 saat kadar bekletin.
- Ardından su altıda durulayın.
- Ardından kesici alet yardımı ile kelleyi ortadan ikiye ayırın.
- Burun ve dişlerini çıkartın.
- Ayırdığınız kelleyi tekrar yıkayın.
- Bu şekilde daha küçük parçalara bölerek dondurucuda saklayabilirsiniz.
Kelle Nasıl Saklanır?
- Kelleyi dondurucuda parçalar halinde saklayabilirsiniz.
- Kelleyi pişirip suyu ile birlikte sıcakken kavanozlara alabilirsiniz. Bu şekilde konserve yaptığınız kelle çorbalarına terbiye hazırlayarak pişirebilirsiniz.
- Kelleyi pişirerek, kilitli buzdolabı poşetlerine pay edebilirsiniz. Bu şekilde kelleleri dondurucuda saklayabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;
- Sakatatlar nasıl pişirilir?
- Et nasıl marine edilir?
- Soğuk et tarfileri
- Et tarfileri