Kayserinin Yöresel Yemekleri: Kayseri Mutfağından 12 Tarif ve Kayseri'nin Tarihi
Kayseri mutfağında ne yemek yenir? Kayseri'nin en meşhur yemeği hangisi? İşte, Kayseri mutfağından mutlaka denemeniz gereken 12 yöresel tarif ve Kayseri'nin tarihçesi:

Kayseri yemekleri neredeyse her damak zevkine hitap edebiliyor. Mantı ve pastırma denince akıllara Kayseri geliyor… Peki Kayseri mutfağı ve Kayseri tarihini hiç merak ettiniz mi? Kayseri yemekleri, tarihi ve tüm detayları anlatıyoruz... Kayserili hanımlarının mantılarına doyum olmaz. Ustaların yaptığı pastırma ve sucukları da nam salmıştır dünyaya. İşte, pekmezi, ceviz sucuğu, gilaboru turşusu ve daha pek çok özgün lezzetiyle Kayseri mutfağı... 

İç Anadolu’nun Orta Kızılırmak bölümünün  en büyük kenti Kayseri. Başı dumanlı Erciyes Dağı’nın kuzey eteğinde, dağdan inen derelerin birleşerek Kızılırmak’ın kolu Ambarlı suyuna kavuştukları bir ovanın güney kenarında kurulmuş.

Kayseri'nin Nesi Meşhur?

  1. Paşa
  2. Şebit
  3. Çerkez
  4. Piravu
  5. Yağ
  6. Tepsi mantısı
  7. Börek çorbası
  8. Kayseri mantısı (etli mantı)

Kanseri Mantısı Nasıl Bulundu?

Mantıya Osmanlı saraylarında rastlıyoruz. Hem de buharda pişirilen şekliyle. Mantının kökeni eskilere dayanıyor ya, yine de Kayserililer mantıyı sahiplenmekten vazgeçmiyorlar.
Türk Halk Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Vakfı Yayınları’ndan çıkan “Türk Mutfak Kültürü Üzerine Araştırmalar” serisinin 9. cildinde “Kayseri Mantıları” baskılı bir yazı yayınlanmıştı. Erciyes Ünv. Atatürk Sağlık Y.O. Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Nurten Budak, Uz. Dyt. Habibe Şahin ve Uz.Dyt. Betül Çiçek’in araştırmalarına göre Kayseri’de 8 çeşit mantı yapılıyor. 

Eskiden anneler oğullarına kız beğendirirlerken mantıyı nasıl yaptığına bakarlarmış. Gelin adayı kaşığın içine ne kadar mantı sığdırırsa (yaklaşık 40 tane) o kadar marifetli sayılırmış. Şimdi de bu gelenek sürüyor Kayseri’de.

Mantının ana malzemesi en iyi kalite buğday unu. Baklava hamuru inceliğindeki hamurla yapılan Paşa mantısında özlü un kullanılıyor. Çerkez mantısı, diğer adıyla Su mantısı; patatesli malzemeyle dolduruluyor. Piravu mantısı ise sivri biber, beyaz peynir ve soğanlı bir iç malzemeyle hazırlanıyor. Her ikisi de sarımsaklı yoğurtsuz yeniyor. Bunlardan Kayseri mantısı malumunuz.

Kayseri'deki Mantı Çeşitleri

  1. Paşa mantısı

İç malzemesi kıyma ve maydanoz olan Paşa mantısı, muska şeklinde katlanıp fırında pişiyor. Sarımsaklı yoğurt ve domates sosuyla servis yapılıyor.

  1. Şebit mantı

Şebit mantısı bazlamaları, mayalı hamurdan yapılıyor. 20 cm çapında açılan hamurlar pişirilip aralarına hafif sulu kıymalı iç malzemesi yayılıyor. Üst üste dizilip dört parçaya kesilerek sarımsaklı yoğurtla sunuluyor.

  1. Çerkez mantısı

Patatesli içle hazırlanan Çerkez mantısı üçgen şeklinde kapatılıyor. Haşlanan mantılar tepsiye alınıp tereyağında kızdırılmış kırmızıbiberli sos gezdiriliyor üzerine. 

  1. Yağ mantısı

Yağ mantısı, adı üzerinde yağda kızartılarak hazırlanıyor. Mayalı hamur açılıp kare şeklinde kesiliyor; kıymalı içle doldurulup bohça şeklinde kapatılıyor. Kızartılan mantılar sarımsaklı yoğurt ve domates sosu ile servis yapılıyor. 

Kayseri Mutfağı Lezzetleri

  1. Börek Çorbası

Börek çorbası da bir mantı çeşidi. Kayseri mantısı gibi hazırlanan mantılar sıvıyağ, salça, haşlanmış yeşil mercimek ve kırmızı biberli suda pişiriliyor. Üzerine kuru nane serpiliyor, limon suyu gezdiriyor. Küçük küçük hazırlanan Kayseri mantısı rendelenmiş domates ve kırmızı biberli suda haşlanıp sarımsaklı yoğurt ve sumakla servis yapılıyor.

  1. Gilaboru Meyvesi

Kayseri’de ilginç bir meyve var: Gilaboru... 30-40 tanesi top top bir arada olan yeşil mercimek büyüklüğünde üzüm gibi yuvarlak bir meyvedir. Sonbahara doğru kızarmaya başlıyor. Ekim ayında toplanıp yıkanıyor ve çömleklere basılıyor. Su eklenip loş bir yerde muhafaza ediliyor ve kışın çıkarılarak tanesi yeniyor. Suyu sıkılıp içilebiliyor. Hafif ekşimsi, kendine özgü bir lezzeti olan gilaboru böbrek hastalıklarına da iyi geliyormuş.

  1. Pekmez ve Cevizli Sucuk

Eskiye oranla üretim az olsa da Duru pekmez, Ekşi pekmez, Çalma pekmez, köfter ve Ceviz sucuğu yapılıyor. Patlıcan ve kabakla hazırlanan reçellerin de tadına doyum olmuyor. Bunun için kabak ve patlıcanlar soyulup dilim dilim kesiliyor ve kireçli suya konulup biraz bekletiliyor. Katılaşan sebzeler kaynayan pekmeze atılıp pişiriliyor.

  1. Pastırma / Bastırma

Hun Türkleri sefere çıkarken tuzlanıp güneşte kurutulan etleri, sucuğun bağırsak içinde korunduğu gibi ince bir deri ya da zar içinde atın eğerinin iki yanına bağlar, sarkıtırlarmış. Binicinin bacakları altında sıkışıp kıvama gelen etler uzun süre dayanır, gerektiğinde bir parça kesip bu etten yerlermiş. Bu gelenek yüz yıllar boyunca devam etmiş.

Etler kemiğinden ayrılır, basdırma olacak kısımlar çıkarılır. Bastırmalık etler bıçakla delinip buralara kaya tuzu yerleştirilip leğenlere istif edilir. Ertesi gün çıkan su dökülüp etler bir güzel yıkanır. Tuzu iyice temizlenince üst üste dizilir üzerine ağırlık konur ve suyunun çıkması sağlanır. Buna denge koyma denir. (Bu durum “Yekte yavrum yekte, bastırmalar denkte” şeklinde türkülere de girmiştir.) 2-3 gün sonra etler yine yıkanır ve sergilere asılıp güneşte kurutulur. Daha sonra çemene yatırılarak hazır hale gelir.  

Kayseri Pastırması Çeşitleri

Kayseri’de 20 tür pastırma yapıldığı söyleniyor. Sırt, kuşgömü, kenar mehle, eğrice, omuz, dilme, şekerpare, kürek, kapak, döş, etek, bacak, ortabez, kavrama, meme, kelle, kanlıbez, arkabas ve tütünlük bunlardan bazıları. Bu çeşitli pastırmalardan sırt öncelikli sırada yer alıyor. Ardından kuşgömü ve sonra da kenar (dilme) geliyor. Sırtın uç kısmı olan tütünlük denilen yerinden yapılanın beylere layık olduğu söyleniyor. Bir hayvandan 1 kilo tütünlük ya çıkıyor ya çıkmıyor... Şekil olarak gösterişsiz olan Kuşgömü tüm pastırmaların tadını taşır; dil ile damak arasında eriyiverir yerken. Etek, kavrama, meme, kellegömü türündeki pastırmaları gelir düzeyi az olanların yediği söyleniyor.

Kayseri'nin Yöresel Yemekleri

  1. Kayseri Mantısı

Kayseri denildiğinde ilk akla gelen lezzet, Kayseri mantısıdır. İç harcı kıyma ile doldurulan bu mantı, küçük küçük bohça şekli verilerek kapatılır. Üzerine yoğurt ve pul biberli sos dökülerek servis edilir.

  1. Kayseri Yağlaması

Bazlama hamuru ile hazırlanan yağlama yapımında, hamurlar üst üste konur. Hamurların üzeri kıymalı harç ile doldurulur. Kahvaltı sofralarında da servis edilir. 

  1. Kayseri Cıvıklı Pide

İç harcında dana ve kuzu eti kullanılan cıvıklı pide, Kayseri'nin develi ilçesiyle özdeşleşmiştir. İnce uzun olacak şekilde hazırlanır. Dilimlenerek servis edilir.

  1. Gül Tatlısı

Kayseri ile özdeşleşen gül tatlısı, bayram ve özel günlerde servis edilir. Şerbetli olduğu için kaymak eşliğinde sunulabilir. Gül şekli verilen hamurun ortasına fındık eklenebilir.

  1. Kurşun Aşı

Nohut ve yeşil mercimek ile hazırlanan kurşun aşı, kış aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. İrmikle hazırlanan bulgur köfteleri, kurşun aşının içinde sunulur.

  1. Piravu Mantısı

Kayseri'de tüketilen mantı çeşitlerinden bir diğeri ise, piravu mantısıdır. İç harcında beyaz peynir ve biber kullanılan bu mantı, üçgen şeklinde kapatılır.

  1. Kirtimburt

Kemikli et, nohut, asma yaprağı ve buğday ile hazırlanan kirtimburt, yöresel lezzetlerden biridir. Özellikle kalabalık sofralarda tercih edilir.

  1. Tava Katmeri

Antep mutfağının eşsiz lezzeti katmer, İç Anadolu'da tavada pişirilerek sunulur. İç harcında kaymak, üzerinde ise antep fıstığı kullanılır.

  1. Pehli

Kuzu but ve tereyağı ile hazırlanan pehli, bayram sofralarında sunulabilecek tariflerden biridir. Yanında pilav yapılabilir.

  1. Nevzine Tatlısı

Tahin, yoğurt ve un ile hazırlanan nevzine tatlısı, Kayseri mutfağında rağbet gören tatlılardan biridir. Dondurma ile servis edilir.

  1. Pastırmalı Pide

Pastırma, Kayseri'nin vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Küçük porsiyonlar halinde hazırlanan pastırmalı pide, çayın yanında ikram edilebilir.

  1. Yoğurt Tatlısı

Yoğurt, un ve irmik ile hazırlanan yoğurt tatlısı, Kayseri mutfağının sevilen lezzetlerinden biridir. Kaymak, antep fıstığı ve orman meyveleri ile birlikte servis edilebilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Sakarya yemekleri
  2. Mersin yemekleri
  3. Muğla'nın yöresel yemekleri
  4. Edirne yemekleri
  5. Eskişehir yemekleri

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki
Eliff Karadayı’dan yılbaşı sofrası için öneriler
Şık ve Lezzetli Yılbaşı Sofrası İçin 4 Nefis Tarif
Picanha Nedir, Nasıl Pişirilir?
Pasta Şefi Ebru Özgün'den 6 Yılbaşı Tatlısı