İç harcı kıyma, soğan, biber gibi malzemelerle doldurulan karnıyarık, Türk mutfağının en sevilen tariflerinden biridir. Lokantaların vazgeçilmezi haline gelen karnıyarık, hem fırında, hem de tencerede pişirilebilir. Patlıcanların ortasının yarılıp iç harçla doldurulmasıyla hazırlanan bu yemek, akşam menülerinde ana yemek olarak sunulur. Ancak tek başına sunmak istemeyenler için, tamamlayıcı lezzetler ile birlikte servis edilir. Orijinalinde kıyma kullanılsa da, et yemeyenler için vegan karnıyarık versiyonu da mevcuttur. Ayrıca ekonomik olmasını isteyenler, tavuklu karnıyarık tarifini defterine ekleyebilir. Bu nefis yemeği sofraların baş köşesine oturtmadan önce 'karnıyarık yanında ne yapsam?' diyenler için birbirinden lezzetli önerilerimiz var. İşte, karnıyarığın lezzetini ikiye katlayan 13 tamamlayıcı tarif:
Eğer menüde karnıyarık varsa, ilk akla gelen yemek pirinç pilavıdır. Yalnızca 4 malzemeden oluşan pirinç pilavını, karnıyarığın yanında sunarak hem doyurucu, hem de lezzetli bir menü oluşturabilirsiniz. Pirinç pilavı yerine daha hafif ve sağlıklı olmasıyla bilinen bulgur pilavını da tercih edebilirsiniz. Bulgur, domates, soğan ve biber ile hazırlanan bulgur pilavı, karnıyarıkla mükemmel bir uyum içindedir. Patlıcan yemeklerinin yanında mutlaka kendine yer bulan cacık, yoğurt, su ve salata karışımından oluşur. İsteğe göre nane, sarımsak ve dereotu ile zenginleştirebilirsiniz. Ana yemeklerin yanında sunulan çoban salata, Türk mutfağında en çok tüketilen salatalardan biridir. 15-20 dakikada hazırlanan çoban salatayı, yemeği servis etmeden hemen önce sunabilirsiniz. Domates püresi, badem, havuç ve soğan ile hazırlanan arpa şehriye pilavı, sık sık tercih edilen pilavlardan biridir. Karnıyarığın yanına çok yakışan bu pilavı, ince kıyılmış dereotu ile servis edebilirsiniz. Karnıyarığı mezeler eşliğinde sunmak istiyorsanız, haydari ideal bir seçimdir. Yoğurt, sarımsak, nane ve fesleğen ile hazırlanan haydari, katı kıvamda değilse, yoğurdu tülbent ile süzebilirsiniz. Çiğ süt ile hazırlanan ev yapımı yoğurt, en sağlıklı besinlerden biridir. Karnıyarığın yanında sunabileceğiniz ev yapımı yoğurdu, tencerede muhafaza edebilirsiniz. Köz biber salatası, acı severler için sunulan salatalardan biridir. Kapya biberlerin ocakta, fırında veya ızgarada közlenmesiyle hazırlanan bu salatayı, yoğurtladıktan sonra servis edebilirsiniz. Diyet listelerinin favorisi olan mor lahana salatası, hafif bir menü hazırlamak isteyenler için idealdir. Mor lahana salatasını zeytinyağı, nar ekşisi, limon ve taze nane yapraklarıyla zenginleştirebilirsiniz. Karnıyarığın yanında pilav yemek istemeyenler için önerimiz, peynirli erişte. Porsiyonu yaklaşık 135 kalori olan peynirli ve cevizli erişteyi, yalnızca 7 malzeme ile hazırlayabilirsiniz. Evde kendi ekmeğini hazırlamak isteyenler için, sarımsak, kekik ve susam ile hazırlanan nefis sarımsaklı ekmek tarifini öneriyoruz. Sarımsaklı ekmeği karnıyarık ile birlikte servis edebilirsiniz. Et ve balık yemeklerinin yanında sunulan barbunya pilaki, karnıyarığın yanında sunularak sindirimi hafifletir. Zeytinyağı, patates ve soğan ile hazırlanan bu meze, maydanozla süslenir. Şunlara da göz atın;