Karıncalar, yaz aylarında evlerde ve mutfaklarda yaygın olarak görülür. Küçük siyah karıncalar genellikle tehlikeli değildir. Ancak kamp ve piknik alanlarında görülen ateş karıncaları, cilt tahrişine yol açabilir. Ateş karıncalarının ısırığı da genellikle tehlikeli değildir. Fakat karınca alerjisi olan kişilerde ciddi semptomlara yol açabilir. Eğer karıncanın ısırdığı yer sürekli kaşınırsa, bu alanın mikrop kapma ve iltihaplanma riski oluşur. Karınca ısırığı bazı durumlarda kabuklanmaya neden olabilir. Böyle bir durumda kabuk soyulmamalı ve yarayla oynanmamalıdır.
Karınca ısırığını anlamak genelde kolaydır ancak sinek ısırığıyla karıştırılabilir. Isırılan alanda ilk olarak ısı artışı meydana gelir. Isının ardından bu bölgede kızarıklık ve kaşıntı oluşur. Eğer ısırılan bölge kaşınırsa cilt su toplayabilir ve şişkinlik oluşabilir. Karıncaların ısırdığı alanda şişme ve ağrı görünmesi normaldir.
Karınca ısırığına alerjisi olan kişilerde; Mide bulantısı, ateş, kusma, halsizlik, nefes almada zorluk, göğüs sıkışması, boğaz gıcıklanması, dil ve dudakların şişmesi, yutkunamama gibi belirtiler görülebilir. Bu durum anaflaktik şoka yol açabilir ve en yakın hastaneye başvurulması gerekir. Eğer hemen tedavi uygulanmazsa, sersemlik, bayılma ve ölümle sonuçlanabilir. Karınca ısırığı, alerjisi olan kişilerde ciddi tehlikelere yol açabilir.
Bir havlunun içine buz küpü koyun ve ısırılan alana soğuk kompres uygulayın. Buz hem şişkinliği, hem de kaşıntıyı önler.
Doğal bir antibakteriyel olan sirke, bakteri ve mikrop oluşumunu önler. Isırılan bölgeye pamuğa dökülmüş aromasız sirke sürebilirsiniz.
Karıncanın ısırdığı alana az miktarda diş macunu sürerek bu alanı ferahlatabilirsiniz. Dilerseniz, diş macunu yerine suyla macun kıvamına getirilmiş karbonat da sürebilirsiniz.
Aspirini önce toz haline getirin ardından üzerine su ekleyerek macun kıvamına getirin. Hazırladığınız karışımı karıncanın ısırdığı bölgeye sürün. Bu sayede kaşıntınız azalacaktır.
Eczanelerde satılan bazı losyonlar, karınca ısırıklarının neden olduğu yanma ve kaşıntı semptomlarını ortadan kaldırabilir.
Özellikle kızarıklık ve yanma hissini ortadan kaldırmak için, ısırılan bölgeye aloe vera jeli sürmeyi deneyin.
Karınca ısırığının üzerine daha önce kullanılmış ve soğutulmuş poşet çay ile kompres yapabilirsiniz. Poşet çay, bölgedeki şişkinliği azaltacaktır.
Not: Eğer karınca ısırığı şiddetli belirtilere yol açtıysa veya ısırılan bölge giderek daha kötü oluyorsa, en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.
Şunlara da göz atın;