Karides, tarih boyunca aslında birçok kültürde kullanılan bir besin kaynağıdır. Akdeniz mutfağında sıklıkla kendine yer bulan karides, başta güveç olmak üzere farklı şekillerde pişirilebilir. Dünya genelinde çok sevilen karides, hem küçük, hem de büyük boyutlarda olabilir. Çeşidine göre boyutu ve kullanım şekli değişiklik gösterir. Karides, genellikle dondurulmuş bir şekilde alınır. Ancak taze bir şekilde alınacaksa, pişirilmeden önce güzelce temizlenmelidir.
Karides seçerken, tazelik en önemli kriterlerden biridir. Taze karides, hoş bir deniz kokusuna sahiptir ve parlak bir rengi vardır. Karidesin kabuğu sert, etli kısmı ise sıkı olmalıdır. Bu sayede taze olduğunu anlayabilirsiniz. Mümkünse güvenilir kaynaklardan temin etmeniz önerilir.
Karides pişirilmeden önce, kabuğu çıkarılır. Ayrıca içinde bağırsak kısmı da çıkarılmalıdır. Karidesin sırt kısmını keserek bağırsakları çıkarabilirsiniz. İçindeki ince ipli kısmı kürdan yardımıyla da çıkarabilirsiniz. Ayrıca baş kısmı ve bacaklarını temizlemeyi de unutmayın.
Karides, hızlı pişen bir üründür. Bu yüzden aşırı pişirmek sertleşmesine ve lezzetini kaybetmesine yol açabilir. Karidesin her iki tarafını 3 dakika pişirmek yeterlidir. Eti pembeleşmeye başladığında pişmiş sayılır. Ancak dondurulmuş karidesin pişirme süresi daha uzundur. Güveçte suyunu salıp çekene kadar pişirilmesi önerilir.
Karides, çeşitli pişirme yöntemleri ile hazırlanabilir. En çok tercih edilen tavada kızartma ve güveçtir. Ancak ızgara, haşlama ve buharda pişirme gibi yöntemler de tercih edilebilir. Karidesin boyutuna ve çeşidine göre hangi yöntemi kullanacağınızı daha rahat bir şekilde anlayabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;