Karides Pişirirken Dikkat Etmeniz Gereken 4 Püf Noktası
Karides, deniz ürünleri sevenlerin sıklıkla tercih ettiği bir üründür. Peki, karides pişirirken nelere dikkat etmeliyiz? İşte, karides pişirirken bilmeniz gereken 4 püf nokta:

Karides, tarih boyunca aslında birçok kültürde kullanılan bir besin kaynağıdır. Akdeniz mutfağında sıklıkla kendine yer bulan karides, başta güveç olmak üzere farklı şekillerde pişirilebilir. Dünya genelinde çok sevilen karides, hem küçük, hem de büyük boyutlarda olabilir. Çeşidine göre boyutu ve kullanım şekli değişiklik gösterir. Karides, genellikle dondurulmuş bir şekilde alınır. Ancak taze bir şekilde alınacaksa, pişirilmeden önce güzelce temizlenmelidir. 

Karides Pişirmenin Püf Noktaları Nelerdir?

  1. Taze karides seçimi

Karides seçerken, tazelik en önemli kriterlerden biridir. Taze karides, hoş bir deniz kokusuna sahiptir ve parlak bir rengi vardır. Karidesin kabuğu sert, etli kısmı ise sıkı olmalıdır. Bu sayede taze olduğunu anlayabilirsiniz. Mümkünse güvenilir kaynaklardan temin etmeniz önerilir.

  1. Temizleme

Karides pişirilmeden önce, kabuğu çıkarılır. Ayrıca içinde bağırsak kısmı da çıkarılmalıdır. Karidesin sırt kısmını keserek bağırsakları çıkarabilirsiniz. İçindeki ince ipli kısmı kürdan yardımıyla da çıkarabilirsiniz. Ayrıca baş kısmı ve bacaklarını temizlemeyi de unutmayın.

  1. Pişirme süresi

Karides, hızlı pişen bir üründür. Bu yüzden aşırı pişirmek sertleşmesine ve lezzetini kaybetmesine yol açabilir. Karidesin her iki tarafını 3 dakika pişirmek yeterlidir. Eti pembeleşmeye başladığında pişmiş sayılır. Ancak dondurulmuş karidesin pişirme süresi daha uzundur. Güveçte suyunu salıp çekene kadar pişirilmesi önerilir.

  1. Pişirme yöntemleri

Karides, çeşitli pişirme yöntemleri ile hazırlanabilir. En çok tercih edilen tavada kızartma ve güveçtir. Ancak ızgara, haşlama ve buharda pişirme gibi yöntemler de tercih edilebilir. Karidesin boyutuna ve çeşidine göre hangi yöntemi kullanacağınızı daha rahat bir şekilde anlayabilirsiniz.

Karides Nasıl Kullanılır?

  1. Güveç: Karides, en yaygın olarak tereyağı ve sarımsakla birlikte harmanlanır ve güveçte pişirilir.
  2. Salata: Karidesi salata yapımında kullanacaksanız marul, domates, avokado, salatalık ve roka gibi sebzelerle eşleştirebilirsiniz.
  3. Makarna: Karides, makarnalara da uyum sağlar. Sarımsak ve zeytinyağı ile soteleyerek makarnalarınıza ekleyebilirsiniz.
  4. Dürüm: Tortilla ekmeği içinde karides, avokado, yoğurtlu sos ve yeşillikleri kullanarak nefis bir atıştırmalık hazırlayabilirsiniz. 
  5. Çorba: Karides, balık ve midye gibi deniz mahsulleri ile eşleştirilerek çorba yapımında da kullanılabilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Karidesli tarifler
  2. Dondurulmuş karides nasıl pişirilir?
  3. Karides nasıl temizlenir?
  4. Karides sağlıklı mı?
  5. Karides nasıl pişirilir?

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Hastalıklara Meydan Okuyun: Kış Aylarının Vazgeçilmez 10 Besini
Türk Mutfağı'nın Sofraları Süsleyecek En Lezzetli 13 Mezesi
Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları
Tam Tahılların Gücü: Esmer Ekmeği Tercih Etmek İçin 10 İyi Neden
Sahte Pirinç Nasıl Anlaşılır?