Karbonat temizlik ve yemek yapımında sıklıkla kullanılan malzemelerden biridir. karbonatın pişirme için yeterince taze olup olmadığını bilmek isteyebilirsiniz. Bunu belirlemek kolaydır ve biraz pişirme yapmaya hazırlanıyorsanız yapmanız gereken bir şey olabilir. Sonunda kabarmayan bir kek veya kek ile bitirmek istemezsiniz.
Karbonatınızın bozulup bozulmadığını anlamak için sirke gibi bir miktar aside ihtiyacınız olacak. Karbonat, karbondioksit gazı üretmek için tariflerinizdeki asidik bileşenlerle reaksiyona girer. Bu gaz kabarcıkları, hamurun kabarmasını sağlayan şeydir. Maya ve kabartma tozu da hamurun kabarması için karbondioksit gazı üretir.
Kutunun geri kalanını temizlik için kullanın veya kokuları gidermek için buzdolabını açın; ama pişirmen için başka bir kutu al.
Karbonat, zamanla gücünü kaybedebilse de, tarihe göre en iyi süresiz olarak iyidir. Pratik bir kural kullanabilirsiniz - açılmamış bir paket için iki yıl ve açılmış bir paket için altı ay. Eski karbonat, o kadar çok mayalanma etkisi yaratmasa da, yine de yemek için güvenlidir. Tarifleriniz aynı şekilde sonuçlanmayabilir, ancak yine de sonuçları yiyebilirsiniz.
Asitli neme maruz kaldıysa karbonat bozulabilir. Belki tezgahın üzerine bıraktınız ve sirke, limon suyu veya başka bir asit içeren suyla ıslandı. Belki suyunuz biraz asidiktir veya tezgahınızdan asitli artıklar toplamıştır. Muhtemelen kutunun ıslandığını fark edeceksiniz ve köpürme eyleminin sonuçlarını görebilirsiniz.
Karbonat farklıdır; tozun içerdiği asit bileşenine sahiptir. Zamanla, özellikle kap açılmışsa ve nemi alabileceği havaya maruz kalmışsa, bileşenler birbirlerini parçalayacaktır. Son kullanma tarihine dikkat etmeniz gerekir. Kabartma tozunu açtığınız tarihle etiketlemek de akıllıca olacaktır.
En iyi raf ömrü için karbonatı kuru tutun. Dolabınız ocağınıza yakın veya bulaşık makinenizin veya lavabonuzun üzerindeyse, yemek pişirirken veya bulaşık makinesini çalıştırırken içindeki eşyalar buhara maruz kalabilir. Kabartma tozu kutunuzu veya torbanızı nemi dışarıda tutmak için plastik bir kilitli torbaya veya bir saklama kabına koymak isteyebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;