Karamelli Tatlılar: Birbirinden Pratik ve Lezzetli 18 Karamelli Tarif
Özellikle tatlı yapımında kullanılan karamel, şekerin yavaşça eritilmesiyle hazırlanır. Peki, karamelle ne yapılır, karamel hangi tariflerde kullanılır? İşte, mutlaka denemeniz gereken 18 nefis karamelli tarif:

Şekerin yavaşça ısıtılmasıyla elde edilen karamel, şeker moleküllerinde yaşanan değişiklik sonucu kahverengi bir renk alır. Şeker molekülleri oksitlendiğinde, erir ve ortaya çıkan karamel farklı tatlılarda kullanılır. İlk pişirimde yapışkan bir sıvı kıvamında olan karamel, özellikle soğukta bekledikçe sertleşmeye başlar. Dünyanın en popüler tatlılarında kullanılan karameli, hangi tariflerde kullanacağınıza karar veremiyorsanız sizi böyle alalım. İşte, karamelle yapılan 18 nefis tatlı tarifi:

  1. Karamel Soslu Trileçe

Karamel denildiğinde ilk akla gelen tatlı, trileçedir. Yapımında, manda, inek ve keçi sütü kullanılan bu tatlı, sütlü şerbetle buluşturulur. Ardından karamel sos dökülür ve servis edilir.

  1. Krem Karamel

Yumurta, vanilya ve süt ile hazırlanan krem karamel, ortalama 40 dakika içinde sofralardaki yerini alır. Küçük porsiyonlar halinde sunulan bu tatlı, karamel sos ile zenginleştirilir.

  1. Tarte Tatin

Fransız mutfağından dünyaya yayılan tarte tatin, yeşil ve kırmızı elmanın karamele bulanmasıyla hazırlanır. Taban kısmında milföy kullanılır. Çayın yanında servis edilir. 

  1. Krokan Bush

Fransız mutfağıyla özdeşleşen krokan bush, pataşu hamurunun kremayla doldurulmasıyla hazırlanır. Üst üste dizilen hamurlar, karamel sos ile lezzetlendirilir ve birbirine yapışması sağlanır.

  1. Un Helvalı Hurma Tatlısı

Un helvasının, hurmanın içine doldurulmasıyla ve karamel sosa bulanmasıyla hazırlanan bu tatlı, hem pratik, hem de doyurucudur. Genellikle atıştırmalık olarak servis edilir.

  1. Elmalı ve Karamelli Cheesecake

Karamel, cheesecake yapımında da kullanılabilir. Bunun için yulaflı tabanı hazırlayıp üzerine cheesecake kreması dökmeniz ve pişirmeniz yeterlidir. Pişirme işleminden sonra üzerini karamel sos ve elma ile süsleyebilirsiniz.

  1. Karamelli Pate Choux

Profiterolün farklı bir versiyonu olan bu tatlıda, ilk olarak süt, un ve yumurta ile pate a choux hamuru hazırlanır. Hamurların içi kremayla doldurulduktan sonra, üzerine karamel sos dökerek servis edebilirsiniz.

  1. Tuzlu Karamelli Dondurma

Klasik karamel şeker ile hazırlansa da, bazı tariflerin tadını hafifletmek için tuzlu karamel hazırlamayı deneyebilirsiniz. Tuzlu karamelli dondurmayı, en az 4 saat buzlukta dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz.

  1. Karamel Soslu ve Dondurmalı Ayva Tatlısı

Ayva, milföy ve karamel ile hazırlanan bu tatlı, kısa zamanda farklı tatlar denemek isteyenler için idealdir. Genellikle vanilyalı dondurma eşliğinde servis edilir. 

  1. Hindistan Cevizli Karamelli Pavlova

Yumurta akı, pudra şekeri ve nişasta ile hazırlanan pavlova, tamamen çıtırlaşana kadar fırında pişirilir. Tarifte klasik karamel yerine, hindistan cevizi şekeri kullanılır. Üzeri muz dilimleri ile süslenebilir.

  1. Karamelli Magnolia

Bisküvi, süt, un ve krema ile hazırlanan bu tatlı, isteğe göre mevsim meyveleriyle zenginleştirilir. Ortalama 35 dakikada hazırlanan tatlının yapımında, yulaflı bisküvi de kullanabilirsiniz.

  1. Ballı Karamel Şekerlemesi

Bal, şeker, kaymak ve vanilya ile nefis bir tatlı hazırlamaya ne dersiniz? Ortalama 15-20 dakikada pişirilen bu tatlıyı, şekil verdikten sonra buzdolabında soğutmanız gerekir. Atıştırmalık olarak tüketebilirsiniz.

  1. Karamelize Elmalı Pancake

Kahvaltı sofralarını süsleyecek mini pankekleri, karamel soslu elma ile zenginleştirebilirsiniz. Tüm pancakeleri üst üste dizdikten sonra, en üst kısma bal dökmeyi unutmayın.

  1. Yaban Mersinli Kabak Çekirdekli Karamelli Bar

Tabanında yulaf ezmesi, üzerinde karamel, yaban mersini, kabak çekirdeği ve çikolata parçaları kullanılan bu tatlı, özellikle dışarı çıkarken yanınıza alabileceğiniz atıştırmalıklardan biridir. 

  1. Karamelli Kurabiye

Un, nişasta ve fındık ile hazırlanan kurabiyeler, karamel dolgusu ile buluştuktan sonra birbirine yapıştırılarak servis edilir. Dolgulu kısımları hindistan cevizine bulayabilirsiniz.

  1. Bisküvi Tabanlı ve Karamelli Tart

Tabanında bisküvi, un, yumurta ve fındık kullanılan bu tatlı, çikolata ile zenginleştirilir. En üst kısmına karamel sos ile şekil verebilirsiniz. Servis etmeden önce en az yarım saat dinlendirmeyi unutmayın.

  1. Karamelli Cupcake

Un, krema, süt ve vanilya ile hazırlanan cupcake, frosting ile süslenir. İsteğe göre hem içinde, hem de üst kısmında karamel sos kullanabilirsiniz.

  1. Karamelli Çikolata

Evde kendi çikolatalarını hazırlamak isteyenleri böyle alalım. Kakaolu kek, çikolata, krema ve karamel ile hazırlanan bu çikolataları, pasta süsü ile süsleyebilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Şerbetli iftar tatlıları
  2. Çikolata soslu tatlılar
  3. En lezzetli sütlü tatlılar
  4. Kolay meyveli tatlılar
  5. Düşük kalorili tatlılar

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

Muz Nasıl Seçilir: Muz Alırken Bilmeniz Gereken 6 İpucu
24 Kasım 2024 Masterchef'e Veda Eden İsim Belli Oldu!
Uzun ve sağlıklı bir yaşam için her gün uyulması gereken 7 öneri
İstanbul'un Şömineli Mekanları: İçinizi Isıtacak 12 Mekan
Fransa'nın Sokak Lezzetleri: Fransız Usulü 10 Sokak Lezzeti
Karbonat Cilt İçin Güvenli Mi?