Karagöz Balığı Nasıl Pişirilir?
Karagöz balığı nedir, özellikleri nelerdir? Karagöz balığı nerelerde bulunur? Karagöz balığı nasıl pişirilir? İşte, karagöz balığı özellikleri ve pişirme teknikleri:

Ülkemizde 3 farklı türüne rastlanan karagöz balığı, balıkçılar tarafından 'tahta balığı' olarak da bilinir. Karadeniz, Akdeniz ve Ege kıyılarında bolca görülen bu balık, diğer balıklara göre daha yuvarlak bir şekildedir. Rengi gri tonlarında ve daha parlaktır. Kuyruk ve yüzgecinin yakınlarında siyah şeritler mevcuttur. Bu siyah şeritler, göze yakın bir bölümde yer aldığı için karagöz ismi verilmiştir. Manevraları çok yüksektir. Suyun altında hareketli bir şekilde yaşar. Dişleri sert ve öğütücüdür. Bu yüzden midye gibi besinler kolayca yiyebilir. Bitkilerle de hayatta kalabilir.

Karagöz Balığı Nerede Bulunur?

Ortalama 20 cm boya sahip olan bu balığın en büyüğü, 45 cm civarındadır. Karagöz balıkları yaklaşık 12 yıl yaşar. Akıntılı sularda, batık ve dip mağaralarda kendilerine yer bulurlar. Yavruları ise kumluk ve yosunlu yerleri sever. Karagöz balığı hem tatlı sularda, hem tuzlu sularda, hem de göllerde yaşayabilir. 

Karagöz Balığının Özellikleri Nelerdir?

  1. Maksimum ağırlığı 1.3 kilo olarak belirlenmiştir.
  2. Ağustos ayında tüketilir. 
  3. Solungaçları birbirine yakındır. 
  4. Sürü halinde yaşar. 
  5. Dudakları çok kalındır. Çenesi dar ve kahverengi olan 2 tane dişi vardır. 
  6. Kıvrak hareketleri yüzünden yakalaması zor bir balıktır. 
  7. Nisan ve Temmuz ayları yumurtlama dönemi olarak bilinir. 
  8. Karagöz balığını avlamak için en iyi saatler, gece saatleridir.
  9. Karides, akyem, mamun ve boru kurdu karagöz balıklarının en sevdiği yemlerdir.
  10. Karagöz balığının 100 gramı, ortalama 110 kalori ve 18 gram protein içerir.
  11. Fosfor, selenyum ve B vitamini bakımından zengindir.


Karagöz Balığı Nasıl Pişirilir?

  1. Karagöz balığı, güzelce temizlendikten sonra ısıtılmış ızgarada önlü arkalı bir şekilde pişirilebilir.
  2. Yağlı bir balık olduğu için, kızartma yöntemi, balığın lezzetini kaybettirebilir.
  3. Fırında pişirmek için, önce balık temizlenir ve yıkanır. Balığın üzerine yatay çizikler atılır. Bu esnada 1 çay bardağı sıvıyağ, kimyon, sarımsak, tuz ve kırmızı biber karıştırılır. Çiziklerin içine doğru hazırlanan sos dökülür. Balıklar yağlı kağıt serili tepsiye dizilir. Üzerine halka halka kesilmiş soğan ve limon dilimleri yerleştirilir. Balığın yarık kısımlarına 1-2 adet defne yaprağı yerleştirilir. Önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında ortalama 30-35 dakika pişirilir ve servis edilir. 
  4. İsteğe göre balık çorbası yapımında da kullanılabilir.


Şunlara da göz atın;

  1. Granyöz balığı nasıl pişirilir?
  2. Sazan balığı nasıl pişirilir?
  3. Dondurulmuş somon nasıl pişirilir?
  4. Kalkan balığı nasıl pişirilir?
  5. Alabalık nasıl pişirilir?

Haber Kategorileri

Pişirme Yöntemleri

Lezzetli Haberler

Pratik Yılbaşı Tarifleri: Yılbaşı İçin Hazırlaması Kolay 7 Tarif
Yılbaşı Ritüelleri: Şans ve Bereket İçin 23 İlginç Ritüel
Ekonomik Yılbaşı Yemekleri: Yeni Yıla Özel 25 Düşük Bütçeli Tarif
2024 Yılında Okurlarımız Tarafından En Çok Okunan 10 Haber
Ruby Çikolatası Nedir, Nasıl Yapılır?
Kış Diyeti: Kışın Kilo Vermek İçin 9 İpucu