Kapalı Alanda Yetiştirebileceğiniz 10 Sebze
Evde kendi sebzelerinizi yetiştirmek istiyorsanız sizi böyle alalım. Bazı sebzeler güneş ışığını severken, bazıları ılıman ortamlardan hoşlanır. İşte, kapalı alanda yetiştirilmeye uygun olan 10sebze:

Kapalı alanda sebze yetiştirmek, en soğuk mevsimlerde bile yıl boyunca en sevdiğiniz yiyecekleri hasat etmeye devam etmenizi sağlar. Bu, kışın başlamasının sebze hasadına son vermesi gerekmediği anlamına gelir. Doğru araçlar, koşullar, sebze bahçesi fikirleri ve yöntemleriyle, kapalı alanda yetiştirme, hava tekrar elverişli hale gelene kadar aylarca en sevdiğiniz çeşitlerden bazılarını kapalı alanda hasat etmenizi sağlar. Bunlara havuç, otlar, domates, biber ve marul gibi sebzeler dahildir.

Kapalı Alanlarda Yetiştirilebilecek En İyi Sebzeler

  1. Havuç

Havuçlar, uyumlu ve bakımı kolay sebzelerdir. Daha küçük havuç çeşitleri içeride yetiştirilmesi en kolay olanlardır; daha az alana ihtiyaç duyarlar ve daha çabuk olgunlaşırlar. Pencere kutusu gibi uzun bir kap idealdir. Tohumları nemli turba yosunuyla hafifçe örtün, böylece tohumlar kurumaz. 

Bakınız; Havuç nasıl yetiştirilir?

  1. Sarımsak Yeşillikleri

Bir sarımsak başını birkaç hafta yalnız bıraktıysanız, dişin uçlarından birinden küçük yeşil bir ayak çıktığını fark etmiş olabilirsiniz. Atmak yerine, o filizlenen sarımsağı küçük bir kabın içine yaklaşık bir cm derinliğe dikin ve sulayın. Birkaç hafta içinde sarımsak yeşillikleriniz olacak.

Bakınız; Sarımsak nasıl yetiştirilir?

  1. Acı Biber

Biber bitkileri tropikal çok yıllık bitkilerdir. Don belirtisinde bile büzülürler, ancak iç mekanlarda gelişirler. Biber tohumlarını toprağa ekin. Özellikle kış aylarında saksıyı içeri taşıyın. Acı biberleri, 10 saat güneş ışığı alabilecekleri bir yere yerleştirin. Kısa sürede filizlenmeye başlayacaktır. 

  1. Marul

Marul (ve diğer salata yeşillikleri) hızlı büyüyen ve sığ köklü bir sebzedir, bu nedenle derin bir kaba ihtiyacı olmayacaktır. Tohumlarınızı toprağın yüzeyine hafifçe bastırarak ekin ve ardından nemli tutmak için sulayın. Yaklaşık bir hafta içinde çimlenmeyi görmelisiniz.

Bakınız; Marul nasıl yetiştirilir?

  1. Mikro Filizler

Mikro yeşillikler,  özellikle çok fazla yer veya zaman kaplamadıkları düşünüldüğünde, iç mekanlarda yetiştirilmesi en zahmetsiz yiyecekler arasında yer alan minik taze filizlerdir. Bu yeşillikler fide olarak hasat edileceğinden, çok fazla toprağa ihtiyacınız yoktur.

Bakınız; Mikro filizler nasıl yetiştirilir?

  1. Taze Soğan

Geleneksel soğanları iç mekanlarda yetiştiremeseniz de , yeşil soğanlar gayet iyi yetişir. Ve aslında onları yetiştirmek için tohumlara bile ihtiyacınız yok. Arpacık soğanları toprağa ekin ve sulayın. Kısa süre sonra taze soğanlar büyümeye başlar. Büyüdükçe yeşil kısımlarını keserek hasat edebilirsiniz. 

Bakınız; Taze soğan nasıl yetiştirilir?

  1. Domates

Domatesleri yıl boyunca iç mekanda yetiştirmek istiyorsanız , yaz sonunda tohumdan yeni bir bitki başlatın. Fideler 10 cm'e ulaştığında onları kalıcı bir saksıya taşıyın ve günde en az 10 saat ışık aldıklarından emin olun. 

Bakınız; Domates nasıl yetiştirilir?

  1. Patates

Tüm sezon boyunca bol miktarda patates hasadı elde etmek için, farklı zamanlarda olgunlaşan çeşitli patatesler ekin. Tatlı patatesleri de karıştırabilirsiniz. Patatesler toprakta yetişse de tam güneşe ihtiyaç duyarlar, bu yüzden onları ya güneşli, güneye bakan bir pencerenin önüne koymalısınız ya da yapay ışıktan yardım almalısınız.

Bakınız; Patates nasıl yetiştirilir?

  1. Turp

Hızlı büyüyen turplar, iç mekanlarda kolayca yetişen küçük ve popüler kök sebzelerdir. Bu yıllıklar, salatalara ve diğer yemeklere parlak renk katarak ilkbahar veya sonbahar hasadı için ekilir. Tüm sezon boyunca turp yetiştirmeyi umuyorsanız, bunları aşamalı olarak ekin. Bu size haftalarca veya aylarca sürecek olgunlaşan turpların sürekli bir serisini verecektir.

Bakınız; Turp nasıl yetiştirilir?

  1. Kale

Lahana çeşitleri arasında önemli boyut farklılıkları vardır. İç mekan yetiştirme için, saksıda yetiştirmeye uygun kompakt bir çeşit veya bebek yaprakları için hasat edilebilen bir çeşit seçin. Kale nispeten hızlı bir büyüme oranına sahiptir; tohumdan hasada yaklaşık üç ayda yetişir. Kaleyi doğuya bakan bir pencereye yerleştirmek, öğleden sonra güneşinden yanmasını önlemeye yardımcı olur.

Şunlara da göz atın;

  1. Feng shui bitkileri
  2. Anksiyeteye iyi gelen bitkiler
  3. Suda yetiştirilen bitkiler
  4. Evde yetiştirilen tehlikeli bitkiler
  5. Banyoda yetiştirebileceğiniz bitkiler

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Krem Peynir Yerine Kullanılabilecek 9 Lezzet
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Çikolata Soslu Tatlılar: Çikolata Sosuyla Yapılan 14 Nefis Tarif
Sebzeli Kek Tarifleri: 10 Lezzetli Sebzeli Kek Tarifi
Soğuk havalarda cilt bakımı için 10 öneri
Bağırsakları Harekete Geçiren Besinler Nelerdir?