Kantaron Yağı Nasıl Yapılır?
Evde kantaron yağı nasıl yapılır? Kantaron yağı ne kadar bekletilmeli? Sarı kantaron ve kırmızı kantaron arasındaki fark nedir? İşte, ev yapımı kantaron yağı ve kullanımı:

Kantaron, Kılıç otu veya mayasıl otu isimleriyle de bilinir. Dünyanın birçok yerinde bulunan bir bitkidir. Tarla, yol ve orman kenarlarında kendiliğinden yetişir. Kantaron yağının faydalarını daha önce sizlerle paylaşmıştık. Bu kez kantaron yağını evde kolayca nasıl yapabileceğinizi ve nasıl muhafaza edebileceğinizi anlatacağız. İşte, ev yapımı kantaron yağı:

Kantaron Yağı Nasıl Yapılır?

  1. Öncelikle güneşli bir havada kantaron çiçeklerini toplayın.
  2. Topladığınız çiçekleri yumuşak bir biçimde ezin.
  3. Ezdiğiniz çiçekleri kavanoza koyun ve üzerine sızma zeytinyağı ekleyin.
  4. Karışımın ağzını tülbent ile örtün ve ortalama 1 ay güneş gören bir yerde bekletin.
  5. Ara sıra yağı tahta bir kaşık yardımıyla karıştırın. Veya kavanozu elinize alıp hafifçe çalkalayarak da karıştırabilirsiniz.
  6. 1 ayın sonunda yağı tülbent veya süzgeç yardımıyla süzün. Koyu renkli bir kavanoza aktarın.
  7. Kavanozun ağzını kapatın. Kantaron yağını serin ve karanlık bir ortamda muhafaza edin.


Sarı Kantaron ve Kırmızı Kantaron Arasındaki Fark Nedir?

Temelde ikisi de aynı kantaron bitkisinden elde edilir. Ancak kırmızı kantaron yağı taze bitkilerden, sarı kantaron yağı ise kurutulmuş bitkilerden elde edilir. Aynı bitkiden elde edildiği için, faydaları ve kullanımı da hemen hemen aynıdır. Sarı kantaron yağını hazırlamak için, topladığınız bitkiyi önce kurutmanız, ardından yağda bekletmeniz gerekir. Dilerseniz, aktarlardan da temin edebilirsiniz. 

Kantaron Yağı Nasıl Saklanır?

Kantaron yağını, serin ve karanlık bir ortamda 2-3 seneye kadar saklayabilirsiniz. Çünkü kolay kolay bozulmaz ve özelliğini korur. Kantaron otunu topladıktan sonra 2 saat içinde zeytinyağını ilave edip güneşte bekletmeniz gerekir. 

Not: Kantaron yağını cildinize uyguladıktan sonra en fazla 1 saat bekletmeniz ardından durulamanız gerekir. İlk defa kullanacaksanız, kolunuzun iç kısmında yama testi yapabilirsiniz. Yağı uyguladığınız bölgede kızarıklık veya kaşıntı olursa, bölgeyi bol suyla durulayın ve bir daha uygulamayın.


Şunlara da göz atın;

  1. Biberiye yağı nasıl yapılır?
  2. Lavanta yağı nasıl yapılır?
  3. Portakal yağı nasıl yapılır?
  4. Hindistan cevizi yağı nasıl yapılır?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Ayva Reçeli Yapmanın 5 Püf Noktası
Masterchef All Star Şampiyonu Yemek Akademisi Açıyor
Atina’nın sokak lezzetleri
Kuru Üzüm Suyunun Faydaları Nelerdir?
4 Kasım 2024 Masterchef: Kaptanlık Oyununu Kim Kazandı?
Soğuk Algınlığı Ne Kadar Süre Bulaşıcı?