Kanlıca Mantarı Nasıl Saklanır?
Aslı Can Kaçar İçerik Editörü
23 Tarif       24 Takipçi
Kanlıca mantarı, lezzetli ve besleyici olan mantar türlerinden biridir. Peki, kanlıca mantarı buzlukta nasıl saklanır? İşte, kanlıca mantarı saklama yöntemleri ve saklama süreleri:

Kanlıca mantarı (Lactarius deliciosus), sonbaharda toplanan ve oldukça lezzetli olan bir mantar çeşididir. Doğru şekilde saklandığında tazeliğini ve lezzetini koruyabilir. Çeşitli yemeklerde kullanılan kanlıca mantarı, oda sıcaklığında bırakılmamalıdır. Özellikle yaz aylarında buzdolabı veya kapalı kaplara yerleştirilerek saklanması önerilir. Uzun süre saklamak için, derin dondurucu kullanılabilir.

Kanlıca Mantarı Buzdolabında Nasıl Saklanır?

  1. Kanlıca mantarlarını buzdolabına koymadan önce, yüzeylerindeki toprak, yaprak ya da diğer yabancı maddeleri temizleyin. Mantarı suyun altında yıkamak yerine nemli bir bezle silmek daha iyidir, çünkü mantarlar suyu çok fazla emer ve bu, saklama süresini kısaltabilir.
  2. Mantarları saklamak için en iyi yol, havalandırma sağlayan bir kap kullanmaktır. Mantarları kâğıt havluyla kaplanmış bir kapta saklamak ya da delikli bir plastik kap kullanmak iyi bir yöntemdir. Hava almazsa mantarlar daha çabuk bozulabilir.
  3. Buzdolabında saklanan kanlıca mantarları 3-5 gün arasında taze kalır. Ancak bu süre zarfında mantarların ara ara kontrol edilmesi ve bozulma belirtisi gösterenlerin ayrılması önemlidir.
  4. Eğer mantarları uzun süre saklamak istiyorsanız, ön pişirme işlemi uygulayabilirsiniz. Mantarı biraz tereyağı ya da zeytinyağı ile soteleyip soğumaya bırakın, ardından buzdolabına koyun. Bu şekilde pişmiş kanlıca mantarları 2-3 gün tazeliğini korur.

Kanlıca Mantarı Buzlukta Nasıl Saklanır?

Daha uzun süre saklamak için mantarları dondurmak en iyi yöntemlerden biridir. Ancak mantarları çiğ olarak dondurmak tavsiye edilmez, çünkü dokuları bozulabilir. Önceden hafif pişirmek ya da haşlamak mantarın kalitesini korur.

  1. Buzluğa koymadan önce mantarları temizleyin. Yine, yıkamak yerine nemli bir bezle silerek temizlemek daha iyidir.
  2. Mantarları dondurmadan önce kısaca haşlama (blanşe) işlemi uygulayabilirsiniz. Bunun için büyük bir tencereye su koyup kaynatın. Kanlıca mantarlarını birkaç dakika kaynar suya atın (yaklaşık 2-3 dakika). Mantarları sudan çıkarıp soğuk suya daldırarak pişme işlemini durdurun. Ardından iyice süzün.
  3. Haşlanmış ve süzülmüş mantarları, bir tepsiye tek sıra halinde dizip, dondurucuda 2 saat kadar ön dondurma yapın. Böylece mantarlar birbirine yapışmaz. Sonrasında mantarları hava geçirmeyen buzdolabı poşetlerine ya da kaplara aktarın.
  4. Kanlıca mantarları dondurucuda 6-12 ay boyunca tazeliğini koruyabilir. Kullanacağınız zaman mantarları oda sıcaklığında çözdürmek yerine, doğrudan pişirme işlemi uygulayarak çözülmesini sağlamak daha iyi sonuç verir.

Mantarları sakladığınız kapların hava geçirmez olduğundan emin olun, bu mantarların lezzetini ve dokusunu daha uzun süre korumalarına yardımcı olur. Dondurucuda sakladığınız mantarların üzerine tarih etiketleri yapıştırarak ne zaman dondurduğunuzu takip edebilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Kapari nasıl saklanır?
  2. Yeşil erik nasıl saklanır?
  3. Orman meyveleri nasıl dondurulur?
  4. Dikenli incir nasıl saklanır?
  5. Zencefil nasıl saklanır?

Haber Kategorileri

Yiyecek Saklama

Lezzetli Haberler

Elma Nasıl Saklanır: 2 Farklı Yöntem
Tavuk Ayağı Yenir Mi?
Meşe Palamudu Kahvesi Nasıl Yapılır?
15 Ekim 2024 Masterchef: Kaptanlık Oyununu Kim Kazandı?
Neden Margarin Kullanmaktan Kaçınmalıyız?
Ruşeym Nedir, Nasıl Kullanılır?