Kahve çekirdeklerini öğütmek, french presse kaynar su döküp günün ilk kahvesini hazırlamak birçok kişi için çok zevkli bir durumdur. Ancak günlük kahve ritüelinizi geliştirmek ve yeni tatlar denemek istiyorsanız, baharatların gücünden faydalanmayı düşünebilirsiniz. Mutfağınızda bulunan baharatlar, kahvenizin keyfini iki katına çıkarabilir. Bir tutam tarçın ya da bir tutam hindistan cevizi, günlük fincanınızı kahvehane düzeyinde bir şahesere dönüştürebilir.
Tarçın ve kahvenin birbirine çok yakıştığını söylemek için, barista olmanıza gerek yok. Özellikle cappuccinonun üzerine tarçın serpiştirmek, birçok kişinin damak zevkine hitap edebilir. Ancak tarçını kahvenin üzerine serpmek yerine, kahve çekirdekleriyle birleştirebilir ve bu aromayı daha yoğun bir şekilde alabilirsiniz. Tarçınlı kahveyi yapmak için, kahve çekirdeklerini öğütün. Üzerine bir miktar tarçın ekleyin ve sıcak su ilave ederek kahvenin demlenmesini bekleyin. Ardından tatlı ve odunsu tat notalarının tadını çıkarın. Tarçın güçlü bir baharat olduğu için, ölçülü miktarda kullanın.
Hint mutfağında yaygın olarak kullanılan kakule, mükemmel bir kahve için işinize yarayabilir. Özellikle Arap kahvesi ve Türk kahvesine çok yakıştığını söyleyebilir. Kahveye ekleyeceğiniz kakuleyi, öncesinde mutlaka toz haline getirin. Ardından kahve tozu ile bir araya getirerek demleyebilirsiniz.
Zencefil, özellikle sıcaklığı ve baharatlılığıyla farklı bir kahve denemek isteyenlerin favorisi. Bunun için hem taze, hem de toz zencefil kullanabilirsiniz. Eğer taze zencefil kullanacaksanız, kahveyi demlemeden önce üzerine birkaç dilim zencefil koyun. Eğer toz zencefil kullanacaksanız, 3 yemek kaşığı kahveye 1/2 çay kaşığı zencefil tozu ekleyin. Ardından kahvenizi her zamanki gibi demleyebilirsiniz.
Kahvenin fındıksı notalarını güçlendirmek istiyorsanız, muskata bir şans verin. Muskatın tadı ve aroması çok güçlü olduğu için, onu baharatlı kahvelerle eşleştirmek daha doğru olacaktır. Özellikle pumpkin spice latte gibi tariflerde az miktarda rendelenmiş muskat eklemesi yapabilirsiniz. Kahveyi bozmadan güzel koku yaymak için, fincan başına bir damla muskat kullanmak yeterli olacaktır.
Kakao parçaları, çikolataya benzetilse de, içinde şeker ve süt olmadığı için acı ve gevrek bir tada sahiptir. Tatlılıktan yoksun olsalar da, toprak, ceviz ve meyve notaları içerir. Bu yüzden özellikle mocha ve benzeri kahvelerde kakao parçaları kullanmak ideal bir seçim olacaktır. Bir fincan kahve için, öğütülmüş kahve ve 1/4 çay kakaşığı kakao parçacığını karıştırın. Kahveyi demleyin ve hafif tatlılık elde etmek için, fincanınıza süt ve çikolata şurubu ekleyin.
Kahvenize nostaljik bir lezzet katmak istiyorsanız, hoş kokulu karanfillerden yardım alabilirsiniz. Özellikle Cafe touba veya Fas içeceği olarak bilinen qahwa ma'atra yapımında kullanılan karanfil, odunsu ve cevizli notalar yayar. Karanfili kahveyle birlikte öğütüp demleyerek kullanabilirsiniz. Karanfil baharatının özellikle Kolombiya çekirdeklerine çok yakıştığını unutmayın.
Vanilya ve kahveyi birleştirmek, aslında oldukça yaygın bir yöntem. Özellikle büyük kahve zincirlerinde vanilya şurubunun ne kadar çok sevildiğini tahmin edebilirsiniz. Ancak biz vanilya şurubu yerine saf vanilya özü kullanmanızı öneriyoruz. Vanilya özütünü, kahve çekirdekleriyle birlikte öğütün ve üzerine sıcak su ekleyerek demleyin. Demleme aşamasında mutfağınızın mükemmel koktuğunu fark edeceksiniz. Dilerseniz, kahveyi hazırladıktan sonra fincanınıza birkaç damla vanilya ekstratı damlatabilirsiniz.
Asya mutfağında yaygın olarak kullanılan yıldız anason, özellikle bitki çaylarındaki kullanımıyla ön plana çıkar. Ancak çok güçlü bir baharat olduğu için, ölçülü miktarda kahvenize ekleyebilirsiniz. Yıldız anasonu, havana alarak tokmakla öğütmeniz gerekir. Ardından öğütülmüş kahve ile karıştırabilir ve kahvenizi demleyebilirsiniz.
Dünyanın en pahalı baharatı olarak bilinen safran, kırmızı altın olarak anılır. Çiçek ve bal notaları ile dünyevi bir tada sahip olan safran, bir miktar acıdır. Bu yüzden safran ve kahve ile mükemmel kombinasyonlar yapabilirsiniz. Safranı en iyi şekilde kullanmak için, klasik bir fincan espresso yapın. Üzerine buharlaştırılmış süt ve bal ekleyin. Safranı farklı bir bardakta ezip espressonun içerisine ekleyin. En üst kısma süt köpüğü dökerek kahvenizi tamamlayın.
Takvimler Kasım ve Aralık'ı gösterirken, kahve menülerinde naneli latte veya naneli mocha görmeniz neredeyse garantidir. Naneyi öğüterek kahvenize ekleyebilirsiniz. Dilerseniz, kahveyi demlemeden önce nane yapraklarını fincanınıza ekleyin ve üzerine kaynar su ekleyin. 10 dakika bu şekilde beklettikten sonra, fincanın içindeki boşaltın ve içerisine kahvenizi dökün. Her iki durumda da, nanenin yoğun aromasını hissedebilirsiniz.
Tarçın, karanfil, karabiber ve hindistan cevizi gibi baharatlara benzeyen tat notları nedeniyle yenibaharın ne olduğu konusunda kafanız biraz karışabilir. Pimenta ağacının olgunlaşmamış meyvelerinden elde edilen yenibahar, özellikle kek ve turta yapımında kullanılır. Çok yönlü bir tada sahip olan bu baharat, latte yapımında kullanılabilir. Yenibaharlı latte hazırlamak için, yenibahar, esmer şeker ve suyu bir cezvede kaynatın. Şurup kıvamına gelene kadar kaynatın. Bu esnada espresso hazırlayın. Bardağınıza önce espressoyu, ardından yenibaharlı karışımı döküp karıştırın.
Tatlı, çiçeksi ve hafif acı notalarıyla lavanta, sezonun en belirgin tatlarından biridir. Özellikle macchiato ve lattenin içerisinde kullanıldığında hoş tatlar elde etmenizi sağlar. Lavanta sadece çiçekli kahvelerle uyum sağlamakla kalmaz, aynı zamanda Etiyopya ve Kenya kahvelerine de çok yakışır. Lavantayı kahveye eklemenin en iyi yolu, taze lavantayı şeker ve suyla karıştırıp şurup yapmaktır. Bunun için cezveye lavanta, esmer şeker ve su ekleyerek şurup kıvamına gelene kadar kaynatın. Ardından karışımı süzün ve oda sıcaklığına gelene kadar soğutun. Hazırladığınız bir fincan kahveye, lavantalı şurubu ekleyin. Dilerseniz, bal, süt ve krema eklemesi de yapabilirsiniz.
Dünyevi ve hafif acı tat profiline sahip olan zerdeçal, sumatra kahvesi gibi baharatlı karışımlara eklenebilir. Bir fincan kahveye, 1/4 çay kaşığı öğütülmüş zerdeçal ekleyebilirsiniz. Tatlılık katmak için, aynı miktarda tarçın ilavesi de yapabilirsiniz. Kahvenin tadını hafifleştirmek için, süt veya krema ekleyebilirsiniz.
Narin bir tada sahip olan biberiye, kahveye hoş bir aroma katar. Özellikle Endonezya çekirdeği gibi topraksı ve baharatlı kahvelerle uyum içindedir. Kahve telvesine 1 dal biberiye koyun. Moka pot ile kahvenizi normal bir şekilde demleyin. Kahveyi servis etmeden önce, içindeki biberiyeyi atın. Biberiyeden maksimum lezzeti almak için, kullanmadan önce yapraklarını şekerle ovalayın.
Şunlara da göz atın;