Kahveye Alternatif 9 İçecek
Kahve birçoğumuz için zinde kalmanın ve güne başlamanın bir yoludur. Fakat bazı zamanlar yan etkileri olabilir. Sizlere kahve alternatifi 9 içecek hazırladık. İşte o 9 içecek:

Kahve, çoğu insan için güne başlamak ve dinçliğini korumak için sıklıkla tercih birçokları için sabahın vazgeçilmez içeceği iken, diğerleri birçok nedenden dolayı içmemeyi tercih ediyor.  Bazıları için yüksek miktarda kafein - porsiyon başına 95 mg - "gerginlik" olarak da bilinen sinirlilik ve ajitasyona neden olabilir. Diğerleri için kahve, sindirim sıkıntısına ve baş ağrısına neden olabilir. Birçoğu da acı tadı umursamıyor. Sizler için kahve yerine tüketebileceğiniz alternatifleri listeledik.

  1. Hindiba Kahvesi


Kahve çekirdekleri gibi hindiba kökü de kavrulabilir, öğütülebilir ve lezzetli bir sıcak içecek haline getirilebilir. Hindiba  kahvesinin tadı kahveye çok benzer ama kafeinsizdir. Aynı zamanda zengin bir inülin kaynağıdır. Bu çözünür lif, yararlı bakterilerin büyümesine teşviş eder, sindirime yardımcı olabilir ve sağlıklı bir bağırsağı destekleyebilir. Ek olarak, safra kesenizi daha fazla safra üretmeye teşvik edebilir, bu da yağ sindirimi için faydalı olabilir. Hindiba kökü önceden öğütülmüş ve kavrulmuş olarak bulunabilir, bu nedenle hazırlanması kolaydır. Filtre kahve makinesinde, French press veya espresso makinesinde normal kahve telvesi gibi demleyin.


180 ml su için 2 yemek kaşığı kullanın. Deneyerek yoğunluğuna göre daha fazla ya da daha az kullanarak yoğunluğunu damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. Hindiba kökünün bazı insanlarda sindirim semptomlarına neden olabileceğini unutmayın. İnülin sağlığınız için harika olsa da şişkinlik ve gaz gibi yan etkileri olabilir.

Ek olarak, hamileyseniz veya emziriyorsanız hindiba kökünden kaçınmalısınız, çünkü bu koşullar altında güvenliği konusunda araştırmalar eksiktir.

  1. Matcha Çayı


Matcha, Camellia sinensis bitkisinin yapraklarının buharda pişirilerek, kurutularak ve öğütülerek ince bir toz haline getirilmesiyle elde edilen bir tür yeşil çaydır. Demlenebilir yeşil çayın aksine, bütün yaprağı tüketirsiniz. Bu nedenle, çok daha konsantre bir antioksidan kaynağı elde edersiniz. Örneğin, gözlemsel çalışmalar düzenli olarak yeşil çay tüketiminin yüksek tansiyon riskinizi azaltabileceğini öne sürüyor. Yeşil çay ayrıca daha düşük ağırlık ve vücut yağının yanı sıra daha düşük tip 2 diyabet riski ile de ilişkilendirilmiştir. Matcha, bazılarının dünyevi olarak tanımladığı taze bir tada sahiptir.


Şu şekilde hazırlanır;

1-2 çay kaşığı matcha tozunu ince gözenekli bir süzgeç kullanarak seramik bir kaseye eleyin.

Sıcak, ancak kaynar olmayan su ekleyin — su sıcaklığı 71–77°C civarında olmalıdır.

Toz eriyene kadar yavaşça karıştırın, ardından ileri geri çırpın. Chasen adı verilen geleneksel bir bambu çay çırpma teli en iyi sonucu verir.

Hafif bir köpük oluştuğunda çay hazırdır. Ayrıca kremalı bir matcha çayı latte için 1 bardak (237 ml) buharda köpürtülmüş süt ya da çırpılarak ısıtılan süt veya süt ürünü olmayan bir alternatif eklemeyi deneyebilirsiniz.

Tüm yaprağı tükettiğiniz için, matcha kafein açısından normal demlenmiş yeşil çaydan ve bazen de kahveden daha yüksektir. Her porsiyondaki miktar, fincan başına 35-250 mg aralığında büyük ölçüde değişebilir.

  1. Altın Süt


Altın süt, kahve için zengin, kafeinsiz bir alternatiftir. Bu sıcak içecek zencefil, tarçın, zerdeçal ve karabiber gibi canlandırıcı baharatları içerir. Diğer yaygın eklemeler arasında kakule, vanilya ve bal bulunur. Zerdeçal, içeceğinize güzel bir altın rengi vermenin yanı sıra, güçlü kimyasal kurkumin nedeniyle güçlü anti-inflamatuar özelliklere sahip olabilir. Dahası, karabiber, yağ gibi vücudunuzun kurkumin emme yeteneğini de artırır. Bu nedenle, bu içecek için tam yağlı süt yerine yağsız kullanmayı düşünebilirsiniz.


Temel bir altın sütü yaklaşık 5 dakikada hazırlayabilirsiniz. İşte yapım aşamaları:

240 ml sütü bir tencereye alın. Süt kullanmak istemezseniz süt alternatifi bir ürün kullanabilirsiniz. ½ çay kaşığı öğütülmüş zerdeçal, ¼ çay kaşığı tarçın, 1/8 çay kaşığı zencefil ve bir tutam karabiber ile birleştirin. İsteğe bağlı olarak, tatlandırmak isterseniz bal ekleyin. 

Karışımı düşük ila orta ateşte ısıtın, yanmayı önlemek için sık sık karıştırın.

Isıtıldıktan sonra içeceği bir bardağa dökün ve tadını çıkarın.

  1. Limonlu Su


Sabah içeceğinizi değiştirmek karmaşık olmak zorunda değil. Limonlu su güne başlamak için harika bir yoldur. Kalori ve kafein içermez ve bol miktarda C vitamini sağlar. Bir antioksidan olarak C vitamini, bağışıklık sisteminizde rol oynar ve cildinizi güneşin zararlarından korur. Cildiniz, tendonlarınız ve bağlarınız için temel yapıyı sağlayan bir protein olan kolajen oluşturmak için gereklidir. 240 ml soğuk suya yarım limon suyu eklenir. Hazırlanan bu su C vitamini için günlük ihtiyacınızın %10'unu sağlar. Çeşitli tatlar için başka meyveler ve otlar da ekleyebilirsiniz - salatalık, nane, karpuz ve fesleğen bazı popüler seçeneklerdir.

  1. Yerba Mate Çayı


Yerba mate, Güney Amerika kutsal ağacı llex paraguriensis'in kurutulmuş yapraklarından yapılan doğal kafeinli bir bitki çayıdır. Bir kahve ikamesi arıyorsanız ama sabah kafeininizden ayrılmak istemiyorsanız, yerba mate iyi bir seçimdir. 240 ml ortalama bir kahvedeki  kafein içeriğine benzer şekilde kafein içerir. Yerba mate ayrıca antioksidan görevi gören faydalı bitki bileşikleri ile yüklüdür. Aslında, bazı araştırmalar antioksidanlarda yeşil çaydan daha yüksek olabileceğini düşündürmektedir. Ek olarak riboflavin, tiamin, fosfor, demir, kalsiyum ve C ve E vitaminleri dahil olmak üzere çeşitli mineraller ve vitaminler içerir. Acı veya dumanlı olarak tanımlanabilen kazanılmış bir tada sahiptir. Geleneksel yöntemde yerba mate, yerba mate sukabağında hazırlanır ve metal bir kamışla içilirken su ilave edilerek tüketilir.


Yerba mate içmeyi kolaylaştırmak için, yaprakları bir çay topu kullanarak demleyebilir veya yerba mate çay poşetleri satın alabilirsiniz. Bu gibi durumlarda, yaprakları 3-5 dakika sıcak suda bekletin ve afiyetle yiyin. Yerba matenin iddia edilen sağlık yararlarına rağmen, ölçülü olarak içmelisiniz. Çalışmalar, günde 1-2 litre yüksek ve düzenli alımları belirli kanser türlerinin artan oranlarıyla ilişkilendirmiştir.

  1. Chai Çayı


Chai çayı, güçlü otlar ve baharatlarla harmanlanmış bir siyah çay türüdür. Kahveden daha az kafein (47 mg) içermesine rağmen, araştırmalar siyah çayın zihinsel uyanıklığı hala iyileştirebileceğini gösteriyor. Siyah ve yeşil çayların her ikisi de Camellia sinensis bitkisinden yapılır, ancak siyah çay, kimyasal yapısını değiştiren bir fermantasyon sürecinden geçer. Her iki türün de güçlü antioksidan özelliklere sahip olduğu görülüyor. Daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen, bazı gözlemsel çalışmalar siyah çay içmeyi daha düşük kalp hastalığı riskiyle ilişkilendirmiştir. Potansiyel sağlık yararlarının yanı sıra, chai çayı güçlü bir tada ve rahatlatıcı bir kokuya sahiptir. Hazırlamak için bir sürü tarif vardır ancak basit yolları şu şekildedir;


4 kakule tohumu, 4 karanfil ve 2 karabiberi ezin.

Bir tencerede 2 su bardağı (474 ml) süzülmüş su, 3 cm dilim taze zencefil, 1 çubuk tarçın ve ezilmiş baharatları birleştirin.

Karışımı kaynatın, ardından ocaktan alın.

2 adet tek kullanımlık siyah çay poşeti ekleyin ve 10 dakika demlenmeye bırakın.

Çayı iki bardağa süzün ve tadını çıkarın.

Bir chai tea latte yapmak için, yukarıdaki tarifte su yerine 1 bardak (237 ml) süt veya en sevdiğiniz süt ürünü olmayan alternatifi kullanın.

  1. Rooibos Çayı


Rooibos veya kırmızı çay, Güney Afrika kökenli kafeinsiz bir içecektir. Kahve ve diğer çaylardan farklı olarak, rooibos, yararlı olabilen, aynı zamanda demir emilimini engelleyen tanen antioksidanlarında düşüktür. Düşük tanen içeriğine rağmen rooibos, önemli miktarda başka antioksidanlar sağlar. Çalışmalar son derece sınırlıdır. Bir test tüpü çalışması, rooibos'un kalp hastalığına karşı korunmaya yardımcı olabileceğini öne sürerken, bir diğeri kanser riskini azaltma potansiyeli buldu. Rooibos'un çoğu çaydan daha uzun bir demleme süresi vardır ve aşırı demleme acı bir tada neden olmaz. Bunun yerine, rooibos biraz tatlı, meyveli bir tada sahiptir. Kendinize bir fincan hazırlamak için 1-1,5 çay kaşığı gevşek rooibos'u 10 dakikaya kadar demlemek için bir çay filtresi kullanın. İsteğe göre limon ve bal ekleyebilirsiniz.

  1. Elma Sirkesi


Elma sirkesi, ezilmiş elmaların maya ve bakteri kullanılarak fermente edilmesiyle yapılır. Bu işlem, bazı çalışmalara göre, insülin duyarlılığı ve kan şekeri seviyeleri üzerinde yararlı etkileri olabilecek asetik asit adı verilen bir bileşik üretir. Örneğin, bir çalışma, insülin direnci olan kişiler yemekten önce 20 gram elma sirkesi içtiğinde, kan şekeri seviyelerindeki artışın %64 oranında azaldığını buldu. Ancak bu etki tip 2 diyabetli kişilerde görülmedi. Henüz çok fazla kanıt olmamasına rağmen, elma sirkesi yemeklerden sonra tokluk hissini artırabilir ve orta derecede kilo kaybına yardımcı olabilir. Temel bir elma sirkesi 1-2 yemek kaşığı ham veya filtresiz elma sirkesi, 240 ml soğuk su ve isteğe bağlı olarak 1-2 yemek kaşığı bal veya tercih edilen başka bir tatlandırıcıyı birleştirir.

  1. Kombucha Çayı


Kombucha, siyah çayın bakteri, maya ve şekerle fermente edilmesiyle yapılır. Fermantasyon süreci, genellikle SCOBY olarak adlandırılan simbiyotik bir bakteri ve maya kolonisi oluşturur. Fermantasyondan sonra kombucha çayı, tümü sağlık açısından faydalı olabilecek probiyotikler, asetik asit ve antioksidanlar içerir. Eğer konuya hakim değilseniz bir bilen ile beraber konbucha yapmayı deneyebilirsiniz.


Şunlara da göz atın;

  1. Starbucks kahveleri
  2. Kahve demleme yöntemleri
  3. Dünyada kahve kültürü
  4. Smoothie tarifleri
  5. Milkshake tarifleri

Haber Kategorileri

Kahve

Lezzetli Haberler

Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı
Donut Tarifleri: Farklı Çeşitleriyle 8 Nefis Donut Tarifi
Patlıcanlı Meze Tarifleri: Patlıcanla Yapılan 13 Meze Tarifi
20 Ülkeden Yılbaşı Yemekleri: Farklı Ülkelerden Yılbaşına Özel Yemekler
İlginç Bir Yılbaşı Geleneği: 12 Üzüm Yeme Ritüeli
Yılbaşı İçin Cilt Bakımı Önerileri