Kahverengi Yumurtalar ve Beyaz Yumurtalar: Aralarında Bir Fark Var mı?
Yumurta besin değerleri açısından oldukça zengin bir besindir. Farklı renklerde olabilir. Bu durum yumurta kabuklarının rengi tavuğun cinsine bağlı olabilir. İşte, kahverengi yumurtalar ve beyaz yumurtalar: aralarında bir fark var mı?

Yumurta kabuklarının rengi tavuğun cinsine bağlı olabilir Renk genellikle yumurtanın içindeki besin maddelerini etkilemese de tavuğun ortamı ve stres düzeyi gibi diğer faktörler yumurtayı etkileyebilir. Yumurta rengi söz konusu olduğunda birçok insanın tercihi vardır. Bazı insanlar kahverengi yumurtaların daha sağlıklı veya daha doğal olduğuna inanırken, diğerleri beyaz yumurtaların daha temiz veya tadı daha iyi olduğunu düşünüyor.  


Yumurtalar Birçok Renkte Gelir

Tavuk yumurtası farklı renklerde olabilir ve süpermarkette hem kahverengi hem de beyaz yumurtaları bulmak yaygındır. Ancak pek çok kişi yumurtaların farklı renklere sahip olmasının nedenini bilmiyor.

Cevap oldukça basit; yumurta rengi tavuğun cinsine bağlıdır. Örneğin, White Leghorn tavukları beyaz kabuklu yumurtalar bırakırken, Plymouth Rocks ve Rhode Island Reds kahverengi kabuklu yumurtalar bırakır.

Araucana, Ameraucana, Dongxiang ve Lushi gibi bazı tavuk türleri mavi veya mavi-yeşil yumurta bile yumurtlar. Farklı yumurta kabuğu renkleri, tavukların ürettiği pigmentlerden gelir. Kahverengi yumurta kabuklarındaki ana pigmente protoporfirin IX denir. Kana kırmızı rengini veren bileşik olan hemden yapılmıştır. Mavi yumurta kabuklarında bulunan ana pigmente, yine hemden gelen biliverdin denir. Bazen morluklara mavi-yeşil renk veren de aynı pigmenttir. Yumurta kabuklarının rengi, bireysel kuşlar arasındaki genetik baskınlığa bağlı olarak aynı cins tavuklar arasında da farklılık gösterebilir. Ancak yumurta rengini belirleyen ana faktör genetik olsa da diğer faktörler de bunu etkileyebilir.

Örneğin kahverengi yumurtlayan tavuklar yaşlandıkça daha büyük ve daha açık renkli yumurta yumurtlama eğiliminde olurlar. Tavuğun ortamı, diyeti ve stres düzeyi de kabuk rengini bir dereceye kadar etkileyebilir. Bu faktörler gölgeyi daha açık veya daha koyu hale getirebilir ancak rengin kendisini değiştirmeyebilir. Yumurta rengi söz konusu olduğunda cins hala ana faktördür.


Kahverengi Yumurtalar Beyaz Yumurtalardan Daha Mı Sağlıklıdır?

Genellikle kahverengi yumurtaları tercih eden kişiler, kahverengi yumurtaların beyaz yumurtalara göre daha sağlıklı ve daha doğal olduğuna inandıkları için bunu yaparlar. Ancak gerçek şu ki, boyutlarına, derecelerine veya renklerine bakılmaksızın tüm yumurtalar besin açısından birbirine çok benzer.

Hem kahverengi hem de beyaz yumurtalar sağlıklı besinlerdir. Tipik bir yumurta çok sayıda vitamin, mineral ve yüksek kaliteli protein içerir ve bunların hepsi 80 kaloriden azdır. Ancak bilim insanları herhangi bir fark olup olmadığını görmek için kahverengi kabuklu yumurtaları beyaz kabuklu yumurtalarla karşılaştırdılar. Çeşitli çalışmalar, kabuk renginin yumurta kalitesini veya bileşimini önemli ölçüde etkilemediğini bulmuştur. Bu, yumurta kabuğunun renginin, onun ne kadar sağlıklı olduğuyla pek bir ilgisi olmadığı anlamına gelir. Tek gerçek fark, kabuktaki pigmenttir. Ancak başka faktörler de yumurtanın besin içeriğini etkileyebilir.

Örneğin tavuğun bulunduğu ortam büyük bir etkiye sahip olabilir. Güneş ışığında dolaşmasına izin verilen tavukların yumurtaları, geleneksel olarak yetiştirilen tavuklardan elde edilen yumurtalarda bulacağınız D vitamini miktarının 3-4 katı kadar içerir. Tavuğun yediği yem türü de yumurtalarının besin içeriğini etkileyebilir. Omega-3 yağ asitleri açısından zengin bir diyetle beslenen tavuklar, normalden çok daha yüksek düzeyde omega-3 yağ asitleri içeren yumurtalar üretir. Tavuklar D vitaminiyle zenginleştirilmiş yem yediğinde aynı etki D vitamininde de görüldü.


Tek Renk Yumurtanın Tadı Daha Mı Güzel?

Bazıları kahverengi yumurtaların tadının daha iyi olduğunu söylerken, bazıları beyaz yumurtaların tadını tercih ediyor. Ancak besin içeriğinde olduğu gibi kahverengi ve beyaz kabuklu yumurtaların tadı arasında da gerçek bir fark yoktur. Ancak bu, tüm yumurtaların tadının aynı olduğu anlamına gelmez.

Kabuk rengi bir fark yaratmasa da tavuğun cinsi, yem türü, tazeliği ve pişirme yöntemi gibi diğer faktörler tadı etkileyebilir. Evde yetiştirilen bir tavuğun beslenmesi, geleneksel olarak yetiştirilen bir tavuğun beslenmesi ile aynı değildir; bu da yumurtanın tadını etkileyebilir.

Ek olarak, yumurta ne kadar uzun süre saklanırsa, kötü tadın oluşma olasılığı da o kadar artar. Yumurtaları buzdolabında olduğu gibi sabit ve düşük sıcaklıkta saklamak, lezzetlerinin daha uzun süre korunmasına yardımcı olabilir. Bu nedenler, bazı insanların evde yetiştirilen tavuklardan elde edilen yumurtaların geleneksel olarak yetiştirilen tavuklardan elde edilen yumurtalardan daha lezzetli olduğuna inanmalarının nedeni olabilir. Köy yumurtaları, geleneksel yumurtalar gibi işlenme ve nakliye sürecinden geçmez, bu nedenle mağazadan satın alınan yumurtalara göre tabağınıza daha çabuk yerleşebilirler. Daha taze oldukları için daha lezzetli olabilirler. Yumurtanın pişirilme şekli de lezzetini etkileyebilir.

Bir çalışma, tavuk yemlerinde omega-3 seviyelerini yükseltmek için kullanılan balık yağının yumurtaların tadını nasıl değiştirdiğini inceledi. Balık yağıyla zenginleştirilmiş yemle beslenen tavuklardan elde edilen çırpılmış yumurtalarla geleneksel yemle beslenen tavukların çırpılmış yumurtalarının tadının aynı olduğu bulundu. Bununla birlikte, balık yağıyla zenginleştirilmiş yemle beslenen tavukların yumurtaları kaynatıldığında daha çok kükürt benzeri veya kötü tada sahipti. Yani pek çok faktör yumurtanın tadını etkileyebilirken kabuk rengi etkilemez.


Kahverengi Yumurtalar Neden Daha Pahalı?

Kahverengi ve beyaz yumurtalar renk dışında tüm açılardan aynı gibi görünse de, kahverengi yumurtalar hala mağazada daha pahalı olma eğilimindedir. Bu gerçek birçok insanı kahverengi yumurtaların beyaz yumurtalardan daha sağlıklı veya daha kaliteli olduğuna inandırdı. Ancak geçmişte kahverengi yumurtalar daha pahalıydı çünkü kahverengi yumurtlayan tavuklar beyaz yumurtlayan tavuklara göre daha büyüktü ve daha az yumurta yumurtluyorlardı. Bu nedenle, ekstra maliyetleri telafi etmek için kahverengi yumurtaların daha yüksek bir fiyata satılması gerekiyordu.

Günümüzde kahverengi yumurtlayan tavukların üretim maliyetleri beyaz yumurtlayan tavuklarla hemen hemen aynı. Yine de yumurtalarının fiyat etiketi hâlâ daha yüksek. Bunun nedeni, serbest dolaşan veya organik yumurtalar gibi özel yumurtaların beyaz yerine kahverengi olma eğiliminde olması olabilir.


Rengin Önemi Yoksa Ne Önemi Var?

Rengin önemli bir faktör olmadığı açıktır. Peki yumurta alırken nelere dikkat etmelisiniz? İşte mevcut farklı türlere ve etiketlerinin ne anlama geldiğine hızlı bir bakış.

  1. Tamamen doğal

"Doğal olarak yetiştirilmiş" veya "tamamen doğal" olarak etiketlenen yumurtaların diğer yumurtalardan hiçbir farkı yoktur.

  1. Organik

Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği'nde organik olarak sertifikalandırılan yumurtalar, yalnızca organik ve GDO'suz yem verilen tavuklardan gelmektedir. Ayrıca yıl boyunca dış mekana erişimleri olmalıdır. Ayrıca, yumurta tavuklarına hormon verilmesine asla izin verilmese de onlara antibiyotik veya hormon verilmemektedir.

Organik etiket, antibiyotiklerin yalnızca tıbbi olarak gerekli olduğunda kullanılabileceği anlamına gelir. Aksi takdirde, düşük dozda antibiyotikler genellikle yem ve su yoluyla verilir ve bu da antibiyotiğe dirençli bakterilerin oluşmasına katkıda bulunabilir. Şu anda organik yumurtaların geleneksel yumurtalardan daha besleyici olduğunu gösteren hiçbir kanıt yok. Yine de sertifikalı organik tavukların yaşam kalitesi muhtemelen daha iyidir ve güneş ışığına daha fazla erişimleri muhtemelen yumurtalarının D vitamini içeriğini de artırır.

  1. Kafessiz

Yumurtalar için “kafessiz” tabiri kullanıldığında yanıltıcı olabilir. Yetiştirilen tavuklar çok küçük, bireysel kafeslerde kapalı mekanlarda barındırılırken, kafessiz tavuklar açık bir bina veya odada barındırılır. Ancak kafessiz tavukların koşulları genellikle hâlâ çok kalabalıktır ve dışarıya erişimleri yoktur.

Tavuklar için kafessiz yaşamak biraz daha iyi olabilir. Ancak beslenme açısından kafessiz yumurtalar muhtemelen geleneksel yumurtalardan daha sağlıklı değildir.


  1. Serbest Gezen

“Serbest gezinen” etiketi, dışarıya sürekli erişimi olan tavuklardan gelen yumurtaları ifade eder. Bu ideal olarak tavuklara daha iyi bir yaşam kalitesi sağlar. Ayrıca güneş ışığına maruz kalan tavuklar çok daha yüksek D vitamini seviyesine sahip yumurtalar ürettiğinden yumurtaların besin kalitesini de artırabilir.

  1. Omega-3 İle Zenginleştirilmiş

Omega-3 bakımından zenginleştirilmiş yumurtalar, sağlıklı omega-3 yağlarıyla zenginleştirilmiş bir diyetle beslenen tavuklardan elde edilir. Bu nedenle yumurtanın omega-3 içeriği normalden çok daha yüksektir. Omega-3 bakımından zenginleştirilmiş yumurtalar, geleneksel olarak insan beslenmesinde oldukça sınırlı olan omega-3 yağlarına alternatif bir kaynak sağlar. Omega-3 açısından zenginleştirilmiş yumurtaların seçilmesi bazı sağlık yararları sağlayabilir. Son araştırmalar, her gün omega-3 bakımından zenginleştirilmiş yumurta tüketen deneklerin kan trigliseritlerinde ve kan basıncında düşüş yaşadığını gösteriyor. Genel olarak, omega-3 bakımından zenginleştirilmiş yumurtalar, ortalama yumurtaya göre bazı ek sağlık yararları sunabilir.

  1. Arka Bahçe Ve Yerel

Arka bahçedeki sürülerden veya doğrudan küçük yerel çiftçilerden satın alınan yumurtalar muhtemelen en taze olanlardır ve genellikle güneş ışığına daha fazla erişimin olduğu daha doğal ortamlarda yaşayan tavuklardan gelir. Ek olarak, köy tavuklarının diyetleri geleneksel olarak yetiştirilen tavuklardan farklı olabilir ve bu, yumurtalarının besin içeriğini etkileyebilir.

Bu özellikle tavukların çimlere erişimi varsa geçerlidir. 2010 yılında yapılan bir araştırma, geleneksel yemle birlikte otla beslenen tavukların daha yüksek düzeyde omega-3 yağları ve E vitamini içeren yumurtalar ürettiğini buldu. Ancak arka bahçedeki sürüler ticari sürülerle aynı hijyen düzenlemelerine tabi değildir; bu nedenle yerel veya arka bahçedeki yumurtaları yalnızca iyi bakım ve hijyen uygulamalarına uyduğunu bildiğiniz kaynaklardan satın al

Şunlara da göz atın;

  1. Yumurtanın faydaları nelerdir?
  2. Yenebilir yumurta çeşitleri nelerdir?
  3. Yumurta beyazı nasıl çırpılır?
  4. Yumurtanın iyi olup olmadığını anlamanın yolları
  5. Yumurtaı tarifler

Kaynakça

Lezzet Dergisi, tüm yayınlarını güvenilir kaynaklara dayandırır. Tüm yayınlar Lezzet Dergisi bünyesinde bulunan ya da danışmanlık alınan uzmanlar tarafından onaylanır. Doğru ve güvenilir bilgi sunmak için izlediğimiz sürece Lezzet Test Ekibi sayfasından ulaşabilirsiniz.

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Portakal ve Limon: Hangisinde C Vitamini Daha Çok?
Pirinç Suyuyla Yüzünüzü Yıkamak Cildinize Faydalı Mı?
Bayat Yumurta Yenir Mi?
Yemeden Önce Mutlaka Islatmanız Gereken 6 Besin
Tulum Peyniri Nedir, Nasıl Yenir?
Zahter Nasıl Tüketilir?