Kahve Kavurma Sürecinde 'İlk Çatlak' Neden Çok Önemli Bir Andır?
Kahve hemen hemen herkesin vazgeçilmez içeceklerinden biridir. Kahve kavrulurken belirli aşamalardan geçer. Peki, kahve kavurma sürecinde 'ilk çatlak' neden çok önemli bir andır?

O sabah keyifle içeceğiniz bir fincan kahve, oldukça uzun bir yolculuğa dayanır. Kahve çekirdekleri özenle kavrulmadan, öğütülmeden ve bir dizi farklı yöntemle demlenmeden önce çeşitli şekillerde yetiştirilir, toplanır, kurutulur ve işlenir. Kahveyi keşfetmek ve daha derinden anlamak istediyseniz, yeşil kahve çekirdeğini çok sevdiğimiz koyu içeceğe dönüştürme yolculuğunun belki de en önemli kısmı kavurmadır.

Kahve kavurma, en azından yüzeyde, çok karmaşık değil. Aslında, kendi kızartma makineniz yoksa, evde sadece bir fırın tepsisi ve fırınınızla bile yapabileceğiniz bir şey. Isının eşit şekilde dağılmasını sağlamak için kahve çekirdeklerinin ısıtılması ve çalkalanması yeterlidir. Onları ne kadar süre kızarttığınız ve o çekirdekleri ne kadar ısıttığınız, kızartmanın ne kadar koyu olduğunu belirler. Ve ilk çatlak, ister amatör ister profesyonel olsun, herhangi bir kahve kavurma makinesi için kritik bir kilometre taşıdır. Aslında duyulabilen ilk çatlak, kavurma işleminde bir geçişe işaret eder. Lezzet tercihlerinize bağlı olarak rosto işleminin tamamlanabileceği noktayı işaretler.

İlk Çatlamada Gerçekte Ne Olur?

Kahve çekirdeklerini kavuruyorsanız ve yakından dinlerseniz, patlamış mısır çekirdeğinin patlamasına benzeyen, işitilebilir bir pop sesi duyacaksınız. Kahve çekirdeklerini ısıtmaya devam ederseniz ikinci bir çatlak elde edeceğiniz için "birinci" olarak adlandırılan bu ilk çatlak, kahve çekirdeklerinin kavurucudan yeterince ısı emerek çekirdekteki nemi dönüştürdüğü noktayı işaret eder.

İlk çatlama yaklaşık 190 derecede gerçekleşir ve kahvenizin daha hafif tarafta kavrulmasını tercih ederseniz bunu duyduktan sonra kavurma işlemini durdurabilirsiniz. Çekirdeklerin çimenli, yeşil tatlarını kaybettiğini ve iyi bir fincan kahve yapmak için yeterince kavrulduğunu gösteren kahve kavurmada bir dönüm noktasıdır.

İkinci çatlak, sıcaklık yükselmeye devam ettikçe ve kahve çekirdeğinin içindeki gazlar çekirdekten dışarı çıkmaya başladığında meydana gelir. Ses neredeyse ilki kadar belirgin değil. Kavurma makineleri ikinci çatlamayı geçtikten sonra çekirdekleri kızartmaya devam edebilir, ancak kahve çekirdeklerini ısıtmaya devam ettikçe yanmış tatlarla karşılaşma olasılığınız çok daha yüksektir. Çoğu zaman, öğütüldüğünde ve demlendiğinde çekirdeklerin tadının hoş olmasını sağlamak için yeterince kavrulmuş lezzetin geliştiği çatlaklar arasında tatlı bir nokta vardır, ancak kavurma, yanık tatlar vermede kısa sürede durur.

Şunlara da göz atın;

  1. Öğütülmüş kahve neden tekrar öğütülmez?
  2. Kahve öğütücü nasıl temizlenir?
  3. Yeşil kahve nedir?
  4. Kahve çekirdeklerini dondurucuda saklamak uygun mu?
  5. Kahve çekirdeklerini fazla öğütürseniz ne olur?

Haber Kategorileri

Kahve

Lezzetli Haberler

Kimler restoran, cafe açmalı veya açmamalı? Şef Murat Bozok'a sorduk
Şef Alp Çekici'den 3 Nefis Tarif
Zahter Nasıl Tüketilir?
13 Kasım 2024 Masterchef: 2. Oyunu Hangi Takım Kazandı?
Neden Yavaş Yemek Hızlı Yemekten Daha Sağlıklı?
Şefler neden uzun şapka takıyor?