Birçok kişi, güne kahve veya çay içerek başlıyor. Kafein tüketimi, yalnızca ülkemizde değil, dünyanın birçok farklı yerinde de oldukça yaygındır. Vücudu çeşitli şekillerde etkileyen kafein, merkezi sinir sisteminin bir uyarıcısıdır. Kafeinin vücut üzerindeki uzun vadeli etkilerini bilmek, bir fincan kahve içerken tekrar düşünmenize neden olabilir. Kendinizi daha enerjik hissetmenizi sağlayan kafein, çok fazla tüketilmesi halinde kafein yoksunluğu belirtilerine yol açabilir. Günde 400 mg kafein tüketmek, çoğu insan için güvenlidir. Ancak her gün aynı miktarda kafein tüketiyorsanız, vücudunuz zamanla buna karşı tolerans geliştirebilir.
Kafein, merkezi sinir sisteminde uyarıcı olarak işve görür. Beyne ulaştığında en belirgin etkisi uyanıklıktır. Kendinizi daha uyanık ve daha az yorgun hissetmenizi sağlar. Bazı insanlar kahveyi sağlıklı bir içecek olarak görür, ancak çoğu yiyecek gibi kahveyi aşırı tüketmek de yan etkilere neden olabilir. Örneğin kafein tüketimi, baş ağrılarına neden olabilir. Ayrıca çok fazla tüketilmesi kafein bağımlılığına yol açar ve kafein alımını azalttığınızda yoksunluk belirtileri görülür. Kafein yoksunluğunda; Endişe, sinirlilik hali, uyuşukluk ve titreme gibi belirtiler görülür.
Kafeinin aşırı dozda alınması ise; Halüsinasyonlar, bilinç bulanıklığı, kusma ve konvülsiyon nedeniyle ölüm gibi sonuçlara yol açabilir.
Kafein, midedeki asit miktarını artırır ve mide rahatsızlıklarına yol açabilir. Ekstra kafein vücutta depolanmaz. Bunun yerine karaciğerde işlenerek idrar yoluyla çıkar. Reflü ve ülser gibi mide problemi olan kişiler, kafein almadan önce mutlaka doktora danışmalıdır.
Kafein, mideden emilir. Kan dolaşımındaki en yüksek seviyelere 1-2 saat içinde ulaşır. Kafein, kan basıncını kısa süreliğine yükseltebilir. Çoğu insanda kan basıncı üzerinde uzun vadeli bir etkisi yoktur, ancak düzensiz kalp ritminiz varsa kafein kalbinizin daha fazla çalışmasına neden olabilir. Yüksek kan basıncınız (hipertansiyon) veya kalp ile ilgili problemleriniz varsa, kafein almadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Aşırı dozda kafein alımı, düzensiz ve hızlı kalp atışlarına neden olabilir.
Büyük miktarda kafein alımı, kalsiyum emilimini ve metabolizmasını engelleyebilir. Bu durum, kemik erimesine katkıda bulunabilir. Çok fazla kafein tüketimi, kaslarınızın seğirmesine yol açabilir.
Kafein kan dolaşımından plasentaya geçer. Uyarıcı olduğu için, bebeğin metabolizmasını ve kalp atış hızını artırabilir. Çok fazla kafein, düşük yapma riskini de artırır. Hamile kalmaya çalışırken, kafein alımı günde 200-300 mg ile sınırlandırılmalıdır.
Şunlara da göz atın;