Kafein İçeren İçecek ve Yiyecekler Nelerdir?
Kafein genellikle kahveden hergün aldığımız enerji verici bir bileşiktir. Ancak kahve dışında yiyecek ve içeceklerin içerisinde de bulunur. Sizlerde başka hangi yiyecek ve içeceklerde kafein var merak ediyorsanız, listenin devamı aşağıda...

Kafein dünyada en çok tüketilen sinir sistemini aktive hale getiren maddedir. Kafein, birçok bitkinin yapraklarında, tohumlarında ve meyvelerinde doğal olarak bulunan ve herbisit ve böcek kovucu görevi gören bir maddedir. Çay yaprakları, kakao çekirdekleri, kahve çekirdekleri, guarana ve kola fındıklarında doğal olarak bulunur. Buna ek olarak, insanlar kafeini dondurma, enerji veren atıştırmalık gibi paketli gıdaların, içeceklerin içerisine eklerler. Günde 400 mg'a kadar kafein tüketmek, sağlıklı yetişkinlerde olumsuz sağlık etkileri ile ilişkilendirmemiştir. Kafein tüketimi sonucunda olumsuz yan etkilerde gözlemlendi. Bu yan etkiler arasında kalp çarpıntısı, kaygı, uykusuzluk ve artan kan basıncı ve kalp hızından artış yaşanabilir. Üreticiler, artan enerji, uyanıklık ve ruh halini desteklemek için bazı yiyecek ve içeceklere kafein eklediğinden, düşündüğünüzden daha fazla kafein tüketiyor olabilirsiniz. Bu yazıda sizlere kafein açısından yüksek içecek ve yiyeceklerden bahsettik. 

  1. Kahve  


Kahve, doğal bir kafein kaynağı olan kahve çekirdeklerinden hazırlanan demlenmiş bir içecektir. Tadı ve aromasıyla dünya çapında saygı gören kahve, enerji seviyelerini, ruh halini ve uyanıklığı artıran uyarıcı etkileri nedeniyle tüketilir. Genellikle insanlar güne bu içecek ile başlaralar. Kahvenin hastalık riskini artırıp artırmadığı tartışmalıdır. Ortalama olarak, 240 ml kahve yaklaşık 100 mg kafein içerir. Bu seviyede günde 4 fincan kahve sizi sağlıklı yetişkinler için güvenli olan 400 mg kafein limiti içinde tutacaktır. Bununla birlikte, kahve ürünleri çok farklı miktarlarda kafein içerebilir. Örneğin, 475 ml vanilyalı latte 170 mg kafein içerirken, aynı boyuttaki filtre kahve 360 mg kafein içerir. Kahve porsiyonu başına kafein miktarının farkında olmak için beslenme etiketini okumalısınız.

  1. Kakao Çekirdekleri ve Çikolata


Tıpkı kahve çekirdekleri gibi, kakao çekirdekleri de doğal olarak kafein içerir. Bu, tüm çikolata ve çikolata aromalı yiyeceklerin bir miktar kafein içerdiği anlamına gelir, ancak üründeki kafein miktarı içerdiği kakao yüzdesine bağlıdır. 100 gr için;

%100 kakaolu çikolata: 240 mg kafein 

%55 kakaolu çikolata: 124 mg kafein

Sütlü çikolata (%33 kakao): 45 mg kafein içeriğine sahiptir. 

  1. Kola Fındığı  


Batı Afrika'ya özgü olan kola fındığı, kültürel sembolizmi ve tüm sosyoekonomik sınıflar ve dini gruplar için ekonomik ve sağlık açısından önemi nedeniyle ödüllendirilen temel bir besindir. Bir zamanlar aynı isime sahip içeceğin ana aroma maddesi bu kola fındığı idi. Ancak artık bir çok marka bunu kullanmıyor. Kola fındığı, kola ağacının tohumudur ve doğal bir kafein kaynağıdır. Taze veya kurutulmuş olarak yiyebilirsiniz ve insanlar özünü gıda katkı maddesi olarak kullanır. Kola fındığının potansiyel sağlık yararları olmasına rağmen, düzenli olarak şeker içeren gazlı içecekler içmek kilo alımı ve diğer olumsuz sağlık sonuçları ile ilişkilidir.

  1. Yeşil Çay


Bir başka doğal kafein kaynağı da yeşil çaydır. Asya ülkelerinde özellikle popüler bir içecektir. Yeşil çay, insanlarda stres azaltıcı etkiler gösterir. 240 ml yeşil çay, bir fincan kahvenin kafein içeriğinin yaklaşık yarısı olan yaklaşık 30-50 mg kafein sağlar. Yeşil çayın kafein içeriği yaprağın yaşına göre değişir. Yaşlı yapraklar genç yapraklardan daha az kafein sağlar.

  1. Guarana


Guarana, Brezilya'daki Amazon yağmur ormanlarına özgü ve antioksidan ve uyarıcı özellikleriyle bilinen bir bitkidir. Enerji içecekleri, alkolsüz içecekler ve bitkisel diyet takviyelerinin üretiminde gıda katkı maddesi olarak kullanılır.

  1. Mate Çayı  


Mate çayı özellikle Güney Amerika’da popüler bir içecektir. Kafein içeriği, demleme yöntemine bağlı olarak, 240 ml başına 20-180 mg arasında değişir.

  1. Sakız


Sakız, geleneksel olarak ağaç özsuyundan yapılan yumuşak, kauçuksu bir maddedir. Bazı markalar 50 mg'a kadar kafein sağlayabilir.

  1. Enerji İçecekleri 


Enerji içecekleri, enerji seviyelerini, ruh halini ve uyanıklığı artırma yetenekleri nedeniyle pazarlanan gazlı, şekerli içeceklerdir. Bununla birlikte, enerji içecekleri gıda takviyesi olarak satılmaktadır, FDA tarafından düzenlenmemiştir ve sıkı testlerden muaftır. Bu nedenle bazı markaların kafein içeriğini belirlemek zor olabilir. Bir çalışma, enerji içeceklerinin kafein içeriğinin yaklaşık 50-505 mg arasında değiştiğini gösterdi.

  1. Kahve İçeren Yiyecekler


Satın alabileceğiniz çok sayıda kahve içeren yiyecek bulabilirsiniz ve bunların çoğu kafein içerir. Tiramisu, kahveli dondurma ve dahası… Bu gıdalardaki kafein miktarı, tarifte kullanılan kahve çekirdeklerinin miktarına bağlıdır ve büyük ölçüde değişebilir. Ancak kafein içeriğine sahiptirler. 

  1. Çikolata Aromalı Yiyecekler


Kakao çekirdekleri doğal bir kafein kaynağı olduğundan, tüm çikolata ve çikolata aromalı yiyecek ve içecekler kafein içerir. Mevcut kafein miktarı, ürünün içerdiği kakao miktarına bağlıdır.


Şunlara da göz atın;

  1. Serotonin içeren besinler
  2. Östrojen içeren besinler
  3. Selenyum içeren besinler
  4. Kalsiyum içeren besinler
  5. Magnezyum içeren besinler

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Yılbaşı Oyunları: Evde 14 Eğlenceli Aktivite
Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı
Donut Tarifleri: Farklı Çeşitleriyle 8 Nefis Donut Tarifi
Patlıcanlı Meze Tarifleri: Patlıcanla Yapılan 13 Meze Tarifi
20 Ülkeden Yılbaşı Yemekleri: Farklı Ülkelerden Yılbaşına Özel Yemekler
İlginç Bir Yılbaşı Geleneği: 12 Üzüm Yeme Ritüeli