Isırgan otu, ısırgangiller familyasının bir üyesidir. Yüzyıllardır çeşitli amaçlar için kullanılan ısırgan otunun anavatanı Akdeniz'dir. Ilıman iklimleri seven bu bitki, ülkemizin hemen hemen her bölgesinde yetişir. Ancak en çok Karadeniz mutfağında tüketilir. Isırgan otunun dikenli yapısı, ciltle temas ettiğinde kızarıklık, kaşıntı ve tahrişe neden olduğu için, dikkatli bir şekilde toplanmalı ve temizlenmelidir. Temizlenmeden tüketilmesi ciddi sorunlara yol açabilir.
Isırgan otu, mutfaklarda birçok farklı şekilde tüketilebilir. İsteğe göre çiğ veya pişmiş olarak tüketilir. Ancak tüketilmeden önce mutlaka temizlenmesi gerekir. Isırgan otu, yaygın olarak çorba, salata ve böreklerde kullanılır. İşte, ısırgan otunu tüketmek isteyenler için tarifler;
Malzemeler;
Yapılışı: Elinize eldiven geçirin ve ısırgan yapraklarını ayıklayın. Bu yaprakları bol suyla yıkayın ve bir tencereye alın. Üzerini geçecek kadar su ekleyin ve haşlamaya bırakın. ISırganlar yumuşadığında, haşlama suyundan bir bardak ayırın ve suyunu süzün. Süzdüğünüz ısırgan yapraklarını bir tencereye alın. Üzerine kenara ayırdığını suyu ekleyin ve blenderdan geçirin. Otlar püre kıvamına geldiğinde, üzerine birkaç bardak daha su ekleyin ve ocağa alın. Yavaş yavaş mısır ununu ekleyerek çırpıcı yardımıyla karıştırın. Nane ve ezilmiş sarımsağı ekleyin. Tuzunu ilave edin ve kıvamı koyulaşınca ocaktan alın. Bir tavada tereyağını eritin ve çorbaya ilave ederek karıştırın. Isırgan otu çorbasını servis edebilirsiniz.
Malzemeler;
Yapılışı: Eldivenleri takarak ısırgan otunu ayıklayın ve bol su ile yıkayın. Daha sonra ısırgan otunu ince ince doğrayın. Tavaya zeytinyağını alıp ısıtın. Isırgan otu yapraklarını ekleyin ve kavurun. Üzerine doğranmış soğan ve pırasa ekleyerek kavurma işlemine devam edin. Kısık ateşte pişen yemeğe kırmızı pul biber ve tuzu ilave ederek karıştırın. Isırgan otu yumuşadığında, hazırladığınız yemeği servis tabağına alın. Üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirerek servis edin. İsteğe göre kavurmanın üzerine yumurta ekleyebilirsiniz.
Malzemeler;
Yapılışı: Eldivenleri takarak ısırgan yapraklarını ayıklayın ve ısırmaması için soğuk suyun altında durulayın. Ardından bir kapta elma sirkesi ve suyu karıştırın. Isırgan otunu bu suda 15 dakika bekleyin. Ardından soğuk suda tekrar durulayın. Soğanları ve domatesleri doğrayın. Daha sonra ısırganları doğrayın ve bir kaba alın. Tüm malzemeleri servis tabağına aldıktan sonra, üzerine limon suyu, zeytinyağı, kırmızı toz biber ve tuz gezdirin.
Malzemeler;
Yapılışı: Eldivenleri takarak ısırgan otlarını temizleyin ve yıkayın. Ardından doğrayın. Soğanları küp küp doğrayarak bir tavaya alın. Üzerine sıvı yağ ekleyin ve pembeleşene kadar kavurun. Daha sonra ısırganları ilave edin ve altını kısın. Kapağı kapattıktan sonra yapraklar sönene kadar kavurun. Daha sonra baharat ve tuz ekleyerek karıştırın. Ocaktan alıp soğumaya bırakın. Soğuyan karışıma lor peyniri ekleyerek karıştırın. Yufkayı tezgaha alın ve üzerine bir miktar sıvı yağ sürün. Hazırladığınız iç harçtan koyarak elinizle rulo şeklinde sarın. 3 yufka bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın. Rulo yaptığınız yufkaları tepsiye gül şekli vererek dizin. Bir kapta yumurta, sıvı yağ ve yoğurdu karıştırın. Hazırladığınız karışımı, yufkanın üzerine sürün ve önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında kızarana kadar pişirin.
Şunlara da göz atın;