İrlanda Mutfağı Hakkında İlginç Bilgiler
İrlanda mutfak kültürü nasıldır? İrlanda'da hangi yemekler yenir? İrlandalılar kahvaltıda ne yer? İşte, İrlanda mutfağı hakkında ilginç bilgiler:

İrlanda mutfağı, İrlanda adasının yemek pişirme tarzlarını ve tariflerini kapsar. Britanya ve Avrupa gibi diğer bölgelerin karışımıyla gelişen bu mutfak, Atlantik Okyanusu'nu çevreleyen sulardan gelen balık ve deniz ürünlerinin bolluğu üzerine kurulurdur. İrlanda mutfağı, 17. yüzyılın başlarında büyük ölçüde değişmiştir. Patates, 18. yüzyılda geniş çapta benimsenen, İrlanda işçi sınıfının karşılayabileceği ana ürün haline gelmiştir. Son yıllarda gelişen bu mutfak, Fransız mutfağıyla etkileşime girmeye başlamıştır. 

İrlanda Mutfağı Hakkında Bilgiler

  1. İrlanda mutfağının vazgeçilmez ürünü patatestir. Hemen hemen her yemekte patates kullanılır.
  2. Dublin körfez karidesleri, ıstakoz, Dingle yengeç gibi deniz ürünlerine sofralarında mutlaka yer verilir.
  3. İrlanda'da barlar, yerli halkın toplanıp maç izlediği, politika konuştuğu yerler olarak bilinir. İnsanları bir araya toplayan bu mekanlar, bölgeye gelen turistler için de güzel bir ortama sahiptir.
  4. İrlandalılar, patateslerin eskimiş ve çok iyi halde olmadığını düşündüklerinde, bu ürünleri İrlanda patates ekmeği yapımında kullanırlar.
  5. İrlanda kahvaltısı, kızarmış yumurta, sebze, patates, sosis, pastırma, black pudding ve white pudding'ten oluşan geleneksel bir yemektir.
  6. İrlanda kahvaltısı esmer ekmek, bir fincan çay ve bir bardak portakal suyu ila servis edilir.

  1. St. Patrick's festivali, yeşil rengin hakim olduğu bir festivaldir. Bu günde yiyecek ve içecekler, kişilerin kıyafeti ve festival alanları yeşile bürünür.
  2. Bal, İrlanda'dan ritüellerinde ve yemeklerinde yer alan bir besindir. Özellikle bal likörü, bu mutfakta sevilen besinler arasındadır.
  3. İrlanda'da yemeklerin bir çoğu haşlanmış küçük patatesler ile birlikte servis edilir. 
  4. İrlanda'nın en meşhur yemeği yahnidir. Özel günlerde ve kalabalık sofralarda İrlanda yahnisi sunulur.
  5. Ana yemek, öğleden sonra veya akşam yenir. Gündüz yemeği eskiden dithat ismiyle adlandırılırdı.
  6. Eski İrlanda kültüründe ana pişirme gereci, kazandır.

  1. İrlanda'da et genelde taze ve baharatsız olarak pişirilir. Tuzlandıktan sonra kazanda kaynatılır.
  2. Cadılar Bayramı'nda colcannon yemeği hazırlanır ve içerisine metal yüzük atılır. Yemeğinde yüzüğü bulan genç kızın, bir sonraki gelin olacağına inanılır.
  3. İrlanda'da eskiden Çarşamba ve Cuma günleri et tüketimi yasaktı.
  4. Patatesin gelişine kadar İrlanda mutfağında yulaf, buğday, arpa gibi tahıl ürünleri tüketiliyordu.
  5. 1845 yılında yaşanan Büyük Kıtlık, ülkede buluna patates mahsullerine küf bulaşmasıyla başlamıştır. Bu durum, patatesleri hastalıklı ve işe yaramaz bir hale getirmiştir. Bu nedenle İrlanda halkı, patates hasadı yapamadığı için daha derin bir yoksulluğa girmişti. Ancak büyük kıtlık sonrasında mutfak kültüründe de gelişmeler yaşandı.
  6. Ülkede fast food tüketiminin çoğalması, obezitenin artmasına yol açmıştır. 2012 yılında 327.000 İrlandalı çocuğun obez ve fazla kilolu olduğu bildirilmiştir. Bunun üzerine İrlanda hükümeti fast food vergisi getirmeyi düşünmüş, obezite ile mücadele etmek için reklam kampanyaları ve eğitim programları yapmıştır.


Şunlara da göz atın;

  1. İrlanda mutfağı yemekleri
  2. Balkan mutfağı hakkında ilginç bilgiler
  3. Japon mutfağı hakkında ilginç bilgiler
  4. Fransız mutfağı hakkında ilginç bilgiler
  5. İtalyan mutfağı hakkında ilginç bilgiler

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Elma Nasıl Saklanır: 2 Farklı Yöntem
Tavuk Ayağı Yenir Mi?
Meşe Palamudu Kahvesi Nasıl Yapılır?
15 Ekim 2024 Masterchef: Kaptanlık Oyununu Kim Kazandı?
Neden Margarin Kullanmaktan Kaçınmalıyız?
Ruşeym Nedir, Nasıl Kullanılır?