İncir reçeli, mükemmel kıvamı ve lezzetiyle kahvaltı sofralarında sık sık tercih edilen reçel türlerinden biridir. İncir reçeli, kuru incir ve taze incir olmak üzere iki incirden de yapılabilir. Üzerine toz şeker ve limon suyu eklenen incir reçeli, kısık ateşte pişirilir ve kıvamı ayarlanır. Ardından kavanozlarda muhafaza edilir. İşte, mükemmel kıvamlı incir reçeli için bilmeniz gerekenler:
İncir reçeli yaparken en önemli nokta, incir seçimidir. Mutlaka taze ve düzgün incirler seçilmeli, ezilmiş ve çürük incirler ayıklanarak çöpe atılmalıdır. Bu sayede reçelin tadı istediğiniz gibi olacaktır.
İncir reçeli için, 1 kg incire 3 su bardağı toz şeker kullanmak yeterlidir. Ancak çok tatlı olmasını istemiyorsanız, şeker miktarını azaltabilirsiniz. İncirlerin saplarını kesip parçalara böldükten sonra tencereye alın. Üzerine toz şeker ekleyerek bir gece bu şekilde bekletin.
Ertesi gün incirler suyunu salmış olacaktır. Kısık ateşe alarak pişirmeye başlayabilirsiniz. Eğer su miktarı çok azsa, yarım su bardağı içme suyu ekleyebilirsiniz. İncir reçeli ara ara karıştırarak kısık ateşte ortalama 40 dakika pişirmeniz yeterlidir. İncir reçelini karıştırırken mutlaka tahta kaşık kullanın.
İncir reçelini pişirirken üzerinde oluşan köpükleri mutlaka atmanız gerekir. Bu sayede daha parlak ve lezzetli reçeller hazırlayabilirsiniz. Reçel kıvam almaya başladığında içine birkaç damla limon suyu eklemeyi unutmayın.
Hazırladığınız incir reçelini, sterilize edilmiş cam kavanozlara aktarın. Kavanozların kapağını kapatın ve ters çevirerek vakumlanmasını sağlayın. Reçeller soğuyunca serin, karanlık ve kuru bir yerde muhafaza edebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;