İmsakiye Ne Demek? TDK’ya Göre Sözlük Anlamı
Ramazan ayının gelmesiyle beraber internette imsakiye aramaları da arttı. Peki, terim olarak imsakiye ne demek? TDK'ye göre ne anlama geliyor? Birlikte bakalım...

Ramazan ayı geldi... Diyanetin kameri ay hesaplamalarına göre, şevval ayının hilali, ramazanın 29'uncu günü akşamı görüleceği için bu yıl ramazan 29 gün sürecek. Diyanet, fitre miktarını ise 70 lira olarak belirledi. Türkiye'de ilk imsak saat 04.33'te Iğdır'da ve ilk iftar 18.25'te Iğdır'da yapılacak. Ramazanın ilk günü son imsak saati 05.43'te Çanakkale'de, son iftar ise 19.35'te Çanakkale ve Edirne'de yapılacak. İlk gün Sinop'ta 13 saat 56 dakikayla en uzun, Adana, Hatay, Kilis, Mersin ve Şanlıurfa'da ise 13 saat 47'şer dakikayla en kısa oruç tutulacak.

İMSAKİYE NEDİR?

Ramazan ayının gelmesiyle beraber internette de imsakiye aramaları arttı. Peki, imsakiye nedir?

Türk Dil Kurumu'nda Arapça imsākiyye'den gelen imsakiyenin anlamı şöyledir: Ramazanda imsak vaktini ve namaz vakitlerini gösteren çizelge.

Ramazan İmsakiyesi 2023

İMSAK NEDİR?

TDK'ye göre imsak "Oruca başlama zamanı", "Bir şeyden el çekerek nefsine hâkim olma" anlamlarına gelir.  'İmsak vakti' ise orucun başlama zamanı demektir. Sözlükte “kendini tutmak, engellemek, el çekmek, geri durmak” anlamlarına gelen imsak, dinî bir kavram olarak, fecr-i sâdıktan, iftar vaktine kadar yemeden, içmeden, orucu bozan şeylerden uzak durmak demektir. İmsakın zıttı iftardır.

SAHUR NEDİR?

Sahur, oruca hazırlık amacıyla imsak vaktinden önce yenen yemektir. TDV'ye göre etimolojik olarak “sabah olmadan önceki vakit, gecenin son üçte biri” anlamındaki seher kelimesiyle aynı kökten gelen sahûr (sehûr, sühûr), dinî bir terim olarak oruç tutmaya hazırlık olmak üzere fecrin doğmasından önce yenen yemeği ifade eder. TDK Sözlüğü'nde sahur kelimesinin 2 anlamı şöyle paylaşılır:

-Ramazan ayında oruç tutanların gün doğmadan önce belirli saatte yedikleri yemek:

-Bu yemeğin yendiği vakit.

Sahur Tarifleri

İFTAR NEDİR?

TDV'ye göre sözlükte fatr “yarmak, kesmek; yaratmak, icat etmek”, bu kökten türeyen iftâr ve fıtr kelimeleri diğer bazı anlamların yanı sıra “orucu açmak, oruçluya orucu açtırmak, başlanmış bulunan orucu bozmak veya hiç oruç tutmamak” gibi mânalara gelir.

Türk Dil Kurumu ise iftarın 3 anlamını şöyle paylaşır:

-Oruç açma, oruç bozma.

-İftar vakti

-Ramazanda akşam yemeği

İftar yemekleri

Haber Kategorileri

Lezzetli Haberler

Lezzetli Haberler

Hangi Burç Hangi Ülkenin Mutfağını Seviyor?
Şef Eren Babataş'tan 3 Nefis Tarif
Yaban Mersini Nasıl Yenir?
Doğru Besinleri Tüketmek Sağlıklı Bir Yaşamın Anahtarı Mı?
Bu Kış Susuzluğunuzu Gidermenin 5 Basit Yolu
Sufle’nin Tarihçesi ile Ortaya Çıkış Hikayesi