Türkiye’nin 81 iline özgü tatları denemek isteyenler bu mekana uğrayabilirler. Şef Eren Babataş Lezzet okurları için 3 özel tarifini paylaştı.
Malzemeler;
Yapılışı: İnce bulguru derin bir kap içerisinde bir tatlı kaşığı tuz ile karıştırın ve üstüne çok az çıkacak kadar ılık su eklenip yarım saat dinlendirin. Sonra un ile yoğurulup hamur haline getirin. İnce kıyılan soğan ve maydanoz geri kalan bütün malzemeler ile bir kap içerisinde harç haline getirin. Hamur ceviz büyüklüğünde kesildikten sonra baş parmak ile içi açılıp harç doldurun. Sosu için bir tavada Ayçiçek yağ ile salçaları kavurun. Sonra domatesi rendeleyerek ilave edin. Domates eridikten sonra tereyağı ve baharatları ekleyin. Sosun yoğunluğuna göre su ile kıvam verin. İçli köftelerimizi kaynar derecede kaynamayan su dolu olan tencerede 4-5 dakika arasında kontrol ederek pişirip hazırladığımız sos ile servis ediniz.
Malzemeler;
Yapılışı: Kuzu but ve kaburga zırh kıyma yapın. Maydanoz, sarımsak ve biberler’de zırh ile ince kıyılıp ,kıyma ile baharatları karıştırarak yoğurun. Yağlı kâğıdın üstüne bir çay kaşığı biber salçasını su ile hafif yumuşatıp sürdükten sonra kıyma harcı kâğıdın üstüne bir parmak kalınlığında kalacak kadar açın ve fırın tepsisine alarak domatesleri elma dilimi haline getirip tepsinin kenar ve köşelerine koyduktan sonra 200 derece fırında üstü kızarana kadar pişirin. Lavaş ile servis ediniz.
Not: Kıymanın yağlı olması gerekir. Kuzu yerine dana tercih edilirse tek çekim kıyma dana döş kullanılabilir.
Malzemeler;
Yapılışı: Kuzu but ve kuyruk yağı bir yarım kapya biber ile zırh kıyma haline getirin. İnce bulguru derin bir kap içerisinde bir tatlı kaşığı tuz ile karıştırın ve üstüne çok az çıkacak kadar ılık su eklenip yarım saat dinlendirin. Sonra un ile yoğurulup hamur haline getirin. Sonra fındık büyüklüğünde yuvarlanıp tuzlu su ile haşlayın. Yoğurtlar sarımsak ve tuz ile çırpılıp haşlanan bulgurlar ile karıştırın. Patlıcan ve kapya biber közlenip soyulduktan sonra kıyma ceviz büyüklüğünde şekil verilip pişirin. Tereyağında pul biber ve salçaları kavrulup tuzunu atın biraz su ile kıvam verin. Yoğurtlu bulgurun üstüne pişen kıymaları koyup közlenmiş sebzeleri ve hazırlanan salça sos ile servis ediniz.
Tarifler:
Exc. Chef Eren Babataş
Basri Baba Mutfaklar Koordinatörü