Şef Eren Babataş'tan 3 Nefis Tarif

Malatya'nın içli köftesini sever misiniz? Peki ya Antakya kağıt kebabı? İşte size Basri Baba'dan 3 özel tarif. Denemeyen kalmasın.
Şef Eren Babataş'tan 3 Nefis Tarif
09 Ocak 2025, 16:38

Türkiye’nin 81 iline özgü tatları denemek isteyenler bu mekana uğrayabilirler. Şef Eren Babataş Lezzet okurları için 3 özel tarifini paylaştı.

Malatya İçli Köfte

içli köfte

Malzemeler;

  1. 1,5 su bardağı ince bulgur
  2. 1 su bardağı un
  3. 2 adet soğan
  4. 150 gr Malatya çökeleği
  5. 3 küçük küp tereyağı
  6. Yarım demet maydanoz
  7. 1 yemek kaşığı kuru reyhan
  8. 1 çay kaşığı pul biber
  9. 1 yumurta
  10. Tuz
  11. Sosu için:
  12. 1 tatlı kaşığı biber salçası
  13. 1 tatlı kaşığı domates salçası
  14. 2 adet domates
  15. 1/2 çay bardağı ayçiçek yağı
  16. 3 küçük küp tereyağı
  17. Karabiber
  18. 1/2 çay kaşığı pul biber
  19. Tuz

Yapılışı: İnce bulguru derin bir kap içerisinde bir tatlı kaşığı tuz ile karıştırın ve üstüne çok az çıkacak kadar ılık su eklenip yarım saat dinlendirin. Sonra un ile yoğurulup hamur haline getirin. İnce kıyılan soğan ve maydanoz geri kalan bütün malzemeler ile bir kap içerisinde harç haline getirin. Hamur ceviz büyüklüğünde kesildikten sonra baş parmak ile içi açılıp harç doldurun. Sosu için bir tavada Ayçiçek yağ ile salçaları kavurun. Sonra domatesi rendeleyerek ilave edin. Domates eridikten sonra tereyağı ve baharatları ekleyin. Sosun yoğunluğuna göre su ile kıvam verin. İçli köftelerimizi kaynar derecede kaynamayan su dolu olan tencerede 4-5 dakika arasında kontrol ederek pişirip hazırladığımız sos ile servis ediniz.

Antakya Kağıt Kebabı

kağıt kebabı

Malzemeler;

  1. 300 gr kuzu kaburga
  2. Yarım demet maydanoz
  3. 2 adet çarliston biber
  4. 2 adet kapya biber
  5. 3 diş sarımsak
  6. 2 adet domates
  7. Tuz
  8. Karabiber

Yapılışı: Kuzu but ve kaburga zırh kıyma yapın. Maydanoz, sarımsak ve biberler’de zırh ile ince kıyılıp ,kıyma ile baharatları karıştırarak yoğurun. Yağlı kâğıdın üstüne bir çay kaşığı biber salçasını su ile hafif yumuşatıp sürdükten sonra kıyma harcı kâğıdın üstüne bir parmak kalınlığında kalacak kadar açın ve fırın tepsisine alarak domatesleri elma dilimi haline getirip tepsinin kenar ve köşelerine koyduktan sonra 200 derece fırında üstü kızarana kadar pişirin. Lavaş ile servis ediniz.

Not: Kıymanın yağlı olması gerekir. Kuzu yerine dana tercih edilirse tek çekim kıyma dana döş kullanılabilir. 

Zarato Kebabı

zarato kebabı

Malzemeler;

  1. 180 gr kuzu but
  2. 50 gr kuyruk yağı
  3. 1 adet patlıcan
  4. 2 adet kapya biber
  5. 1 su bardağı yoğurt
  6. 1/2 su bardağı süzme yoğurt
  7. 1 yemek kaşığı domates salçası
  8. 1 tatlı kaşığı biber salçası
  9. 2 küçük küp tereyağı
  10. 2 diş sarımsak
  11. 1 su bardağı ince bulgur
  12. 2 yemek kaşığı un
  13. 1 çay kaşığı pul biber
  14. Tuz

Yapılışı: Kuzu but ve kuyruk yağı bir yarım kapya biber ile zırh kıyma haline getirin. İnce bulguru derin bir kap içerisinde bir tatlı kaşığı tuz ile karıştırın ve üstüne çok az çıkacak kadar ılık su eklenip yarım saat dinlendirin. Sonra un ile yoğurulup hamur haline getirin. Sonra fındık büyüklüğünde yuvarlanıp tuzlu su ile haşlayın. Yoğurtlar sarımsak ve tuz ile çırpılıp haşlanan bulgurlar ile karıştırın. Patlıcan ve kapya biber közlenip soyulduktan sonra kıyma ceviz büyüklüğünde şekil verilip pişirin. Tereyağında pul biber ve salçaları kavrulup tuzunu atın biraz su ile kıvam verin. Yoğurtlu bulgurun üstüne pişen kıymaları koyup közlenmiş sebzeleri ve hazırlanan salça sos ile servis ediniz.

Tarifler:

Exc. Chef Eren Babataş

Basri Baba Mutfaklar Koordinatörü

Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo