Hormonal Çene Sivilceleri Nasıl Geçer?
Çenede neden sivilce çıkar? Çenedeki sivilcelerin türleri nelerdir? Çene sivilceleri nasıl geçer? İşte, hormonlardan kaynaklanan çene sivilcelerini gidermek için uygulayabileceğiniz yöntemler:

Yüzde çıkan sivilceler, genellikle kişiyi rahatsız eder. Sivilceler genelde birkaç gün içinde iyileşse de, bazıları sürekli tekrar edebilir. Bu sivilceler özellikle çene bölgesinde görülür. Çenedeki sivilcelerin en yaygın nedenleri ise hormonlardır. Türüne göre siyah nokta, beyaz nokta, iltihaplanma ve yağ bezesi olarak ayrılır. Çene sivilcelerine müdahale etmeden önce sivilcenin türünü ve altında yatan nedeni bulmanız, daha iyi sonuç almanızı sağlayacaktır.

Çene Sivilcesi Türleri Nelerdir?

  1. Püstüller: İltihaplı bir sivilceyi örten deri tabakası olduğunda oluşur. Bakterilerle birleşen yağ ve ölü deriler, vücut tarafından iltihaplanma olarak görülür. Bu da cildin altında irin birikmesine yol açar.
  2. Kistik sivilce: Derinin altında, daha derinde olan sivilcelerdir. Genelde irin yüzeye çıkmaz. Derin, ve ağrılı bir yumru olarak kendini gösterir.
  3. Siyah nokta: Genişleyen gözenekler, yağ ve ölü deri hücreleri ile tıkandığında siyah noktalar oluşur. Bu tıkanma, gözeneklerin daha belirgin hale gelmesine neden olur.
  4. Nodüller: İçlerinde çok fazla sıvı dolu irin olmaması ve daha katı olmaları dışında, kistlere benzerler. 


Çene Sivilceleri Neden Olur?

  1. Hormonlar: Yüksek testosteron seviyeleri, daha fazla yağ üretimini tetikler. Bu da sivilcelere neden olabilir.
  2. Dökülme eksikliği: Aşırı yağ ve kirlilik, ciltte iyi bir pul pul dökülmeye neden olmuyorsa, sivilcelere yol açabilir.
  3. Bakteriler: Püstüllerde, cilt içine hapsolan bakterilerden kaynaklanan daha çok inflamatuar bileşen vardır.

Çene Sivilceleri Nasıl Geçer?

  1. Çene sivilceleri, beslenmenizden de kaynaklanabilir. Özellikle süt, testosteron üretimini uyardığı için, sivilce problemini kötüleştirebilir. Bu yüzden diyetinizdeki süt ürünlerini azaltmayı deneyebilirsiniz.
  2. Ciltte biriken ölü derileri atmak ve hücreleri yenilemek için, düzenli olarak peeling yapmanız önerilir. Haftada 1 kez peeling yapmak, sivilce oluşumunu önemli ölçüde azaltabilir.
  3. Cilde çok fazla işlem uygulanması da sivilceleri tetikleyebilir. Bu yüzden bakım rutininizi mümkün olduğunca basit tutun. Yüzünüzü nazikçe yıkamak, hafif bir nemlendirici kullanmak ve haftada bir kez peeling kullanmak yeterli olacaktır. 
  4. Kalitesiz makyaj malzemelerini kullanmayın. Makyajınızı mutlaka temizleyin. 
  5. Sivilceleriniz, ne yaparsanız yapın geçmiyorsa, cildiye uzmanına danışabilirsiniz. Bazı durumlarda topikal yöntemler yetersiz kalır ve oral yolla ilaç alınması gerekebilir. Bu nedenle gerekli olduğunda mutlaka doktorunuza danışın.


Şunlara da göz atın;

  1. Sivilce nasıl kurutulur?
  2. Sivilce yapan besinler
  3. Burundaki gözenekler nasıl kapatılır?
  4. Yüz şişliği nasıl giderilir?
  5. Saç derisinde neden sivilce çıkar?

Haber Kategorileri

Güzellik Reçeteleri

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!