Hollandaise Sosu Yaparken Tereyağınız Çok Sıcak Olursa Ne Olur?
Hollandaise sos, hollandez sos, klasik soslardan biridir. Katıldığı yemeği yükseltir. Ana bileşenleri yumurta sarısı, tereyağı ve limon suyudur. Peki sosu hazırlarken tereyağınız çok sıcak olursa ne olur:

Hollandaise sos, hollandez sos, klasik soslardan biridir. Yumurta sarısı, tereyağı ve limon suyu temelinden oluşur. Özellikle kahvaltılarda kullanılır. Yumurta ile mükemmel bir uyum sağlar. ‘Egg Benedict’ hollandez sos ile hazırlanan, en sevilen ve tercih edilen yemektir. Bu klasik sosu evde kendiniz yapıyorsanız dikkat etmeniz gereken bazı adımlar vardır. Örneğin tereyağının sıcaklığı.

Hollandez sos, yumurtaların üzerine, haşlanmış somona ve her türlü buharda pişirilmiş sebzeyi yükselten bu hafif limonlu, tereyağlı bir sostur.  Sosun çok kısa bir malzeme listesi vardır ve sosluk mesleğinin birkaç püf noktasını öğrendikten sonra ustalaşması zor olmayan bir tekniğe sahiptir. Bunlardan en önemlilerinden biri şudur: Yaparken sosun çok ısınmasına asla izin vermeyin.

Tereyağı hollandaise sosunun ana bileşenlerinden biridir. Bir efsaneye göre bu ismin Hollanda'da üretilen yüksek kaliteli tereyağına gönderme yaptığı söyleniyor, bu nedenle bu lezzetli süt ürününe çok dikkat etmek ancak sosu yaparken doğru görünüyor. Hollandaise yapımında kullanılan tereyağı çok ısınırsa, tereyağının içindeki yağ ayrılarak sosun pürüzsüz dokusunu bozar ve yağlı havuzlara neden olur. Çok sıcak eritilmiş tereyağı, yumurtalı sosu bile karıştırmaya başlayabilir.

Serin Tutmanız Gerekir

Klasik bir hollandez sos hazırlarken, öncelikle tereyağını eritin ve yumurta karışımını hazırlarken neredeyse oda sıcaklığına kadar soğumasını bekleyin. Yumurta sarısını limon suyuyla elle çırpmanızı öneririz. Yumurtalar hacmi iki katına çıkınca kaynayan su banyosundan geçirilir ve biraz pişirilir, koyulaşınca ocaktan alınır ve eritilmiş tereyağında çırpılır.

Bu ipuçları sosunuzun aşırı ısınmasını önlemelidir, ancak sosun üzerinde tereyağı damlacıklarının biriktiğini fark ederseniz (kırılmanın ilk işareti), soğutmak için biraz daha sert çırpın veya bir çorba kaşığı soğuk süt veya krema ekleyin. Ve eğer her şey çok ısındıysa, kaseyi buz banyosunun üzerine yerleştirin ve sos tekrar pürüzsüz hale gelinceye kadar olabildiğince hızlı çırpın. Unutulmaması gereken kritik bir nokta, hazırladığınız hollandaise'i servis etmeyi beklerken ocakta bırakmamaktır, aksi takdirde bu durum tereyağının aşırı ısınmasına da neden olabilir. Sosunuzun çırpmayı bıraktığınız andaki kadar pürüzsüz ve parlak kalmasını sağlayarak mükemmel bir tabak ve birinci sınıf bir tat garanti eder.

Şunlara da göz atın;

  1. Salsa sos nasıl konserve yapılır?
  2. Pesto sos nasıl yapılır?
  3. Gravy sos nasıl yapılır?
  4. Barbekü sos nasıl yapılır?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Kokoreç Nasıl Pişirilir?
Muz Nasıl Seçilir: Muz Alırken Bilmeniz Gereken 6 İpucu
24 Kasım 2024 Masterchef'e Veda Eden İsim Belli Oldu!
Uzun ve sağlıklı bir yaşam için her gün uyulması gereken 7 öneri
İstanbul'un Şömineli Mekanları: İçinizi Isıtacak 12 Mekan
Fransa'nın Sokak Lezzetleri: Fransız Usulü 10 Sokak Lezzeti