Hint Mutfağının Özellikleri Nelerdir?
Hint mutfağında ne yenir? Hint mutfağının karakteristik özellikleri nelerdir? Hindistan yemek kültürü nelerdir? Hintliler kahvaltıda ne yer? İşte, Hint mutfağının geleneksel özellikleri:

Baharatlar��n cenneti olarak bilinen Hint mutfağı, dünyanın en zengin ülkelerinden biridir. Yemekler, bölgeden bölgeye ve inanca göre farklılıklar gösterir. Ancak bu mutfağın temelini baharatlar, taze otlar ve tohumlar oluşturur. Sulak bölgelerde pirinç ve balık, kurak bölgelerde ise et ve buğday tüketimi fazladır. Ilıman bölgelerde pirinç, buğday, kuzu eti, keçi eti ve balık bir arada tüketilir. 


Hint Mutfağının Özellikleri Nelerdir?

  1. Hindistan kahvaltılarında çapati ismi verilen, sacda pişmiş mayasız ekmekler veya paratha adı verilen bol baharatlı, kaymaklı yoğurtlu gözlemeler tüketilir. Pirinç topları da kahvaltıda tüketilir. 
  2. İçecek olarak, çay ve kahvenin yanı sıra meyvelerle tatlandırılmış ayrana benzeyen lassi tüketilir.
  3. Öğle ve akşam yemeklerinde, ana yemeğin yanında ekmek ve pirinç de servis edilir. 
  4. Hint mutfağına özgü chutney, lor, dal ve diğer atıştırmalıklara yer verilir.


  1. Chaat adı verilen sokak lezzetleri, halk tarafından en çok tüketilen yiyecekler arasındadır. 
  2. Genelde yemekler, katoris isimli metal kapların içinde veya thalis isimli büyük tepsilerde servis edilir.
  3. Yemekler sağ elin parmak uçlarıyla yenilir. Kaşık, çatal kullanımı yaygın değildir.


  1. Garam masala karışımı da çok sevilir.
  2. Peynir çeşitleri ve yoğurt, her öğünde tüketilir. 
  3. Ülkede et tüketimi, dinsel gruplara göre çeşitlilik gösterir. Müslümanlar domuz etini, Hindular ise dana ve sığır etini tüketmez. Budistler, vejetaryen olarak beslenir.
  4. Yemekler genellikle körili, acı tatlı ve ekşi tatlarla bezenmiştir. 
  5. Köri, başlı başına Hint mutfağının yıldızıdır. Zerdeçal ve sumak içeren bu baharat, özellikle beyaz etlerle birlikte kullanılır.
  6. Hindistan cevizi sütü de yaygın olarak kullanılır.
  7. En ünlü yemeklerinden biri de samosadır. Patatesli börek olarak bilinir. İçindeki patatesli harç acıdır.
  8. Raita, haşlanmış veya çiğ sebzelerin yoğurtla karıştırılmasından elde edilir.


  1. Hint mutfağı tatlılarının birçoğu sütlü ve tarçınlıdır. Sütlü tatlıların temelini manda sütü oluşturur.
  2. Sokak tatlılarından jalebi, gulab jamun gibi tatlılar, kızartma usulüyle pişirilir.


Şunlara da göz atın;

  1. Japon mutfağı hakkında ilginç bilgiler
  2. Fransız mutfağı hakkında ilginç bilgiler
  3. İtalyan mutfağı hakkında ilginç bilgiler
  4. Rus mutfağı yemekleri
  5. İngiliz yemekleri

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

İstanbul'un Şömineli Mekanları: İçinizi Isıtacak 12 Mekan
Fransa'nın Sokak Lezzetleri: Fransız Usulü 10 Sokak Lezzeti
Karbonat Cilt İçin Güvenli Mi?
Taste Atlas Dünyanın En Trend Yiyeceklerini Açıkladı: Listede Türkiye'den 3 Lezzet Var
21 Kasım 2024 Masterchef: İkinci Eleme Adayı Belli Oldu!
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?