Her Aşçının Bilmesi Gereken 17 Beceri
En iyi yemekleri pişiren aşçılar bile yemek yapmaya ilk başladıklarında bu beceriler için çok çalıştılar. İşte mutfakta çok işinize yarayacak ve her aşçının bilmesi gereken 17 beceri…

Her aşçının mutlaka bilmesi gereken püf noktalar vardır. Bu küçük bilgiler yemeğinizi daha profesyonel bir şekilde hazırlamanızı sağlar. Mutfakta yemek yaparken işinizi kolaylaştıracak, yemeğinizin lezzetine lezzet katacak ve her yeni başlayan aşçının mutlaka bilmesi gereken 17 temel becerinin bir listesini hazırladık.

  1. Soğan nasıl doğranır
    Pek çok yemeğin temel taşı olan soğanı pratik ve hızlı bir şekilde doğramayı öğrenmek, yemeğinizin hazırlık sürecini hızlandırabilir. Soğan doğramak en büyük şeflerin bile ilk başlarda çok çalışarak öğrendiği bir tekniktir. Bu yüzden mutlaka hızlı ve doğru bir şekilde soğan doğramayı öğrenmelisiniz.

  2. Temel bıçak becerilerinde ustalaşmak
    Soğan doğramada ustalaştıktan sonra, bıçak becerilerinizi geliştirmenin, kesme, ince dilimleme ve daha fazlasıyla uğraşmanın zamanı geldi demektir. İyi bir aşçının bıçağı nasıl kullanacağını bilmesi ve mutfakta hızlı hareket etmesi gerekir. Bu yüzden bol bol doğrama işlemiyle pratik yapılmalı.

  3. Yumurta nasıl kaynatılır
    Kulağa basit geliyor ama mükemmel, akıcı bir yumurta sarısı bir anda kaybolabilir. Bu yüzden yumurta kaynatırken zamanlama çok önemlidir. Kaynama süresi, yumurtaların ne kadar sert olmasını istediğinize bağlıdır ancak az pişmesini önlemek için oda sıcaklığında yumurtalarla başlamak her zaman en iyisidir. Yumuşak haşlanmış yumurta için, bir tencerede suyu kaynatın, yumurtayı bir kaşıkla yavaşça içine indirin ve üç ila beş dakika pişirin. Haşlanmış yumurtalar için, bir tencerede soğuk suyla başlayın ve kaynatın, ardından 7-10 dakika pişirin. Yumurtaları ne kadar uzun pişirirseniz o kadar sert olur. Aşırı pişmesini durdurmak için biter bitmez yumurtayı soğuk suya daldırın.

  4. Makarna nasıl pişirilir
    Okul yıllarından bu yana lezzetli bir makarna pişirmeyi öğrenemediyseniz şimdi zamanı geldi. İtalya'da makarna her zaman 'al-dente' olarak servis edilir. Bu kelimenin tam anlamıyla 'dişe gelir' anlamına gelir. Makarna yumuşayana kadar kaynatılır ancak yine de biraz sert kalır. Bunun için bir tencereye makarnanın üzerini geçecek kadar iki kat su doldurun, damak tadınıza göre tuz ekleyin ve kaynatın. Makarnayı kaynayan suya dikkatlice bırakın ve yapışmaması için ilk iki dakika içinde karıştırarak 10-12 dakika pişirin.

  5. Çikolata nasıl eritilir
    Çikolata eritmek için birçok yöntem var. Mutfakta en çok işinize yarayacak yöntemlerden biri ise hiç şüphesiz benmari usulü çikolata eritme yöntemidir. Bu yöntem Fransızca’da ‘bain-marie’ usulü olarak bilinir. Benmari usulü çikolata eritmeye göz atabilirsiniz.

  6. Omlet nasıl yapılır
    Lezzetli bir öğle yemeği ya da hafif bir akşam yemeği için omlet her zaman harika bir seçenektir. Yumurtaları iyice birleşene kadar çırpın, bir tavaya dökün ve iç harcın üzerine serpin. İyi bir omlet pişirmek basit gibi görünse de yine de uzmanlaşmak için çalışmalısınız. (20 farklı omlet tarifi)

  7. Patates nasıl pişirilir
    İyi bir aşçı patates gibi basit ve lezzetli bir malzemeyle harikalar yaratabilir. Her yerde bulabileceğiniz patatesi Patatesle Yapılan 18 Kahvaltılık Tarifi gibi harika bir kahvaltılığa veya Etli Patates Tarifi gibi leziz bir akşam yemeğine çevirecek onlarca tarif var.

  8. Tavuk nasıl doldurulur ve kızartılır
    Lezzetli bir tavuk pişirmek ustalık işidir. Tavuk hassas ve çabuk bozulan bir yiyecektir. Ancak iyi bir aşçı tavuğu doğru bir teknikle parçalayıp lezzetli bir şekilde sunabilir. Lezzetli bir tavuk için bu tarifleri inceleyebilirsiniz: Körili Mantarlı Tavuk, Fırında Patatesli Tavuk

  9. Sos nasıl yapılır
    Gerçek bir aşçı asla toz soslardan kullanmaz. En iyi sos bir tavada doğru malzemeleri karıştırarak elde ettiğiniz sostur. Bu yüzden hangi malzemeleri birleştireceğinizi ve hangi yemeklerde kullanacağınızı iyi bilmeniz gerekir. Özellikle barbekü sos, vişne sos, salsa sos, hollandez sos, pizza sosu, kahvaltılık sos gibi temel sosları denemiş olmalısınız.

  10. İyi bir pirinç pilavı yapmak
    Pirinç pilavı yapmanın zorluğunu herkes bilir. Pirinçler tane tane olmalı ve birbirine yapışmamalıdır. Lezzetli bir pirinç pilavını pirinç çeşitlerini ayırt edip farklı pişirme tekniklerini bilen deneyimli aşçılar ortaya çıkarabilir.

  11. Yumurta nasıl ayrılır
    Pek çok tarifte sadece yumurta akı veya sarısı kullanılır, peki bunları nasıl ayıracaksınız? En kolay yöntemlerden biri, yumurtayı bir bıçak yardımıyla kırmak, kabuğunu iki yarıya açmak ve sarısını birkaç kez iki yarının arasından geçirerek, sarısını bir kaba açmadan önce beyazın alttaki kâseye düşmesine izin vermektir.

  12. Hamur nasıl yoğrulur
    Ekmek vazgeçilmezdir ancak fırından sıcakken taze bir somun tatmadıysanız çok şey kaçırıyorsunuz demektir. Unun suyla karıştırılması ve yumuşak bir yumruklama, hamurun esnek ve elastik olması için yoğurma yoluyla geliştirilmesi gereken glüteni harekete geçirir. Üzerine biraz un serperek düz, temiz bir yüzey hazırlayın ve kabaran hamurdan kâsenizi alın. Yumruklarınızı kullanarak, hamuru daha küçük bir top haline gelene kadar 'geri itin', ardından bunu yoğurma yüzeyinizin üzerine yayın. Bir elin topuğunu kullanarak hamuru aşağı ve ileri doğru itin, gerin ve ezin. Hamuru çeyrek tur döndürün ve ikiye katlayın, ardından tarifin belirttiği süre boyunca ritmik bir şekilde yoğurarak ve döndürerek tekrarlayın. (Değişik Ekmek Tarifleri: Ev Yapımı 10 Farklı Ekmek Tarifi)

  13. Sarımsak nasıl ezilir?
    Birçok yemeğin lezzetini artıran sarımsağı ezmenin pratik bir yolu var. Bu yöntemi ancak zamanının çoğunu mutfakta geçiren kişiler bilir. Bir diş sarımsağı sert bir yüzeyin üzerine alın. Bıçağın yan yüzeyiyle sert bir şekilde bastırın. Bu şekilde kabukları çıkacaktır. Kabuklarını soyduktan sonra sarımsağı ince ince doğrayın. Son olarak üzerine biraz tuz serperek bıçağı kürek çeker gibi hareket ettirerek ezin. Bu işlemi sarımsak macun gibi olana kadar tekrarlayın.

  14. Et nasıl kızartılır?
    Bir güveçte pişirildiğinde etin sulu ve sulu kalması için önce mühürlenmesi gerekir. Etin esmerleştirilmesi, daha zengin bir lezzet vermek ve daha fazla pişirmeden önce etin yumuşak kalmasını sağlamak için dışı kızarana kadar kısaca tavada kızartmanın basit bir tekniğidir. İyi bir aşçı et marinasyon tekniklerini bilmeli, etin türüne göre pişme süresini hesaplayabilmelidir. Bu konuda ustalaşmak için yine uzun denemeler yapmanız gerekir.

  15. Mükemmel biftek nasıl pişirilir
    Tavada kızartma, bifteğinizin mükemmel şekilde pişmesini sağlamanın en kolay yollarından biridir. Pişirme süresi, etinizi ne kadar iyi sevdiğinize, kesimin ne kadar kalın olduğuna ve ne tür bifteğin olduğuna bağlı olacaktır. Zevkinize göre pişirilmiş bir bifteği servis etmek için pişirme tekniklerini iyi araştırmalısınız.

  16. Mutfakta hijyenik olmak
    Mutfaktaki hijyenin sağlanması çok önemlidir. Özellikle çiğ tavuk gibi malzemelerin uygun şekilde kullanılması, yemeğinizin gıda zehirlenmesi nedeniyle bozulmasını önlemek için çok önemlidir. Öncelikle yemek pişirmeden veya yemek yemeden önce, çiğ ete dokunduktan sonra mutlaka ellerinizi yıkayın. Çiğ et ve sebzeler için ayrı doğrama tahtaları kullanın ve kullandıktan sonra tüm kapları iyice temizlediğinizden emin olun. Eti buzdolabında saklarken her zaman temiz, ağzı kapalı bir kap kullanın ve diğer yiyeceklerin üzerine damlamasını önlemek için alt rafa koyun. Temel besinlerin bozulmadan nasıl saklanacağını bilmelisiniz.

Haber Kategorileri

Kesim Teknikleri Pişirme Yöntemleri

Lezzetli Haberler

Yılbaşı Salataları: Yeni Yıla Özel 40 Yılbaşı Salatası Tarifi
Yılbaşı Pilavları: Yılbaşı İçin 35 Nefis Pilav Tarifi
Yılbaşı Aperatifleri: Yılbaşı Sofralarına Özel 52 Pratik Aperatif Tarifi
Yılbaşı Kahveleri: Yeni Yıl Ruhunu Yansıtan 5 Nefis Kahve Tarifi
2024 Yılında Okurlarımızın Favorisi Olan 15 Tarif
24 Aralık 2024 Masterchef: 3. Ceketin Sahibi Belli Oldu