Havucun Faydaları Nelerdir?
Havucun faydaları nelerdir? Turuncu rengi ile özellikle Türk yemeklerinin vazgeçilmezi havucun faydaları nelerdir sizler için listeledik. İşte havuç hakkında bilmeniz gereken her şey:

Havuç, genellikle mükemmel sağlık deposu olarak bilinen bir kök sebzedir. Çıtır, lezzetli ve son derece besleyicidir. Havuç özellikle iyi bir beta karoten, lif, K1 vitamini ve potasyum ve antioksidan kaynağıdır. Ayrıca bir dizi sağlık yararına da sahiptirler. Kilo kaybına yardımcı olur ve daha düşük kolesterol seviyeleri ve gelişmiş göz sağlığı ile bağlantılıdır. Dahası, karoten antioksidanları, kanser riskinin azalmasıyla bağlantılıdır. Havuç sarı, beyaz, turuncu, kırmızı ve mor dahil olmak üzere birçok renkte bulunur. Turuncu havuç, parlak rengini vücudunuzun A vitaminine dönüştürdüğü bir antioksidan olan beta karotenden alır. Sizlere havuç hakkında bilmeniz gerekenleri listeledik. Hazırsanız sizler için havuç hakkında bilmeniz gerekenleri sıraladık. 

Besin Değerleri

Havucun %86-95’i su ile doludur. Yenilebilir kısım yaklaşık %10 karbonhidrattan oluşur. Havuç çok az yağ ve protein içerir. 100 gram havuç şu değerleri içerir;

  1. Kalori: 41
  2. Su: %88
  3. Protein: 0.9 gram
  4. Karbonhidrat: 9.6 gram
  5. Şeker: 4.7 gram
  6. Lif: 2.8 gram
  7. Yağ: 0.2 gram


Havuç esas olarak su ve karbonhidrattan oluşur. Karbonhidratlar nişasta ve sakaroz ve glikoz gibi şekerlerden oluşur. Ayrıca havuç iyi bir lif kaynağıdır. Havuç, yiyeceklerin yemekten sonra kan şekerini ne kadar hızlı yükselttiğinin bir ölçüsü olan glisemik indekste (GI) genellikle alt sıralarda yer alır.

Pektin, havuçtaki çözünür lifin ana formudur. Çözünür lifler, şeker ve nişasta sindiriminizi yavaşlatarak kan şekeri düzeylerini düşürebilir. Ayrıca bağırsaklarınızdaki dost bakterileri besleyebilirler, bu da sağlığın iyileşmesine ve hastalık riskinin azalmasına neden olabilir. Dahası, belirli çözünür lifler, kolesterolün sindirim sisteminizden emilimini bozarak kan kolesterolünü düşürür. Havuçtaki başlıca çözünmeyen lifler selüloz, hemiselüloz ve lignindir. Çözünmeyen lifler, kabızlık riskinizi azaltabilir ve düzenli bağırsak hareketlerini teşvik edebilir.

Vitaminler ve Mineraller

Havuç, özellikle biotin, potasyum ve A vitaminleri (beta karotenden), K1 ve B6 olmak üzere çeşitli vitamin ve minerallerin iyi bir kaynağıdır.

  1. A Vitamini: Havuç, vücudunuzun A vitaminine dönüştürdüğü beta karoten açısından zengindir. Bu besin iyi görmeyi destekler ve büyüme, gelişme ve bağışıklık fonksiyonu için önemlidir.
  2. Biotin: Eskiden H vitamini olarak bilinen bir B vitamini olan biotin, yağ ve protein metabolizmasında önemli bir rol oynar.
  3. K1 Vitamini: Filokinon olarak da bilinen K1 vitamini, kan pıhtılaşması için önemlidir ve kemik sağlığını geliştirebilir.
  4. Potasyum: Temel bir mineral olan potasyum, kan basıncının kontrolü için önemlidir.
  5. B6 Vitamini: Bir grup ilgili vitamin olan B6, gıdanın enerjiye dönüştürülmesinde rol oynar.

Diğer Bitki Bileşikleri

Havuç, karotenoidler de dahil olmak üzere birçok bitki bileşiği sunar. Bunlar, gelişmiş bağışıklık fonksiyonu ve kalp hastalığı, çeşitli dejeneratif rahatsızlıklar ve belirli kanser türleri dahil olmak üzere birçok hastalık riskinin azalmasıyla bağlantılı güçlü antioksidan aktiviteye sahip maddelerdir. Havuçtaki ana karoten olan beta karoten, vücudunuzda A vitaminine dönüştürülebilir. Ancak bu dönüştürme işlemi kişiye göre değişiklik gösterebilir. Havuçla birlikte yağ yemek, daha fazla beta karoten emmenize yardımcı olabilir.



Havucun Sağlığa Faydaları

Havuç üzerine yapılan araştırmaların çoğu karotenoidlere odaklanmıştır.

  1. Kanser Riski 

Karotenoidler açısından zengin diyetler, çeşitli kanser türlerine karşı korunmaya yardımcı olabilir. Buna prostat, kolon ve mide kanserleri dahildir. Dolaşımdaki karotenoid seviyeleri yüksek olan kadınların meme kanseri riski de daha düşük olabilir. 

  1. Kan Kolesterolü 

Yüksek kan kolesterolü, kalp hastalığı için iyi bilinen bir risk faktörüdür. Havuç alımı, daha düşük kolesterol seviyeleri ile ilişkilendirilmiştir.

  1. Kilo Kaybı

Düşük kalorili bir yiyecek olarak havuç, sonraki öğünlerde tokluğu artırabilir ve kalori alımını azaltabilir. Bu nedenle, etkili bir kilo verme diyetine faydalı bir katkı olabilir.

  1. Göz Sağlığı

A vitamini düzeyi düşük olan kişilerin, havuç veya A vitamini veya karotenoidler açısından zengin diğer yiyecekleri yiyerek azalan bir durum olan gece körlüğü yaşama olasılığı daha yüksektir. 


Şunlara da göz atın;

  1. Kırmızı pancarın faydaları nelerdir?
  2. Elmanın faydaları nelerdir?
  3. Sarımsağın faydaları nelerdir?
  4. Brokolinin faydaları nelerdir?
  5. Havuç hangi mevsimde yetişir?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Kozalaktan Yılbaşı Süsü Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Sepeti Nasıl Hazırlanır: 6 Farklı Yılbaşı Sepeti Önerisi
Biftek Mantarı Nasıl Pişirilir?
Çay Kaç Kalori: Çay Çeşitleri ve Kalorileri
2024 Google Trends: Dünyada En Çok Aranan Tarifler
Diyabeti Yönetmek İçin En İyi 7 Egzersiz