Havuç Nasıl Hasat Edilir?
Havuç tatlı ve tuzlu tariflerde kullanılan lezzetli bir sebzedir. Bahçenizde ya da saksınızda havuç yetiştirebilirsiniz. Peki yetişmiş havuç nasıl hasat edilir? Sizler için anlattık. İşte, havuç nasıl hasat edilir:

Havuç tatlı ve tuzlu tariflerde kullanılan lezzetli bir sebzedir. Bahçenizde ya da saksınızda havuç yetiştirebilirsiniz. Havuçların ev bahçesi için harika bir seçim olmasının bir nedeni de esneklikleridir. İlkbahar, yaz ve sonbaharın çoğunda birkaç haftada bir bu kolay giden kökleri ekmeye devam edebilirsiniz, böylece bahçenizde her zaman hasat etmeye hazır bazılarınız olur. Hava durumuna ve onları büyütmeye ne kadar süre izin verdiğinize bağlı olarak havuçlarınızın tadı değişecektir. Tadının nasıl değiştiğini görmek için birkaç günde bir havuç toplayabilirsiniz, ancak havucunuzun ne zaman yemeye hazır olduğunu söylemenin daha kolay yolları vardır. Peki yetişmiş havuç nasıl hasat edilir? Sizler için anlattık. İşte, havuç nasıl hasat edilir:

Havuçların Ekilmesinden Hasadına Kadar Geçen Süre Ne Kadardır?

  1. Çoğu havuçun büyümesi 3 ila 4 ay sürer.
  2. Daha doğru bir tahmin için tohum paketlerinizi kontrol edin - çeşide ve ikliminize bağlı olarak, bu 55 gün kadar az veya 100 günden fazla sürebilir. Yine de tohum paketini attıysanız çok fazla endişelenmeyin. Havuç geniş bir hasat aralığına sahiptir, dolayısıyla bu kesin bir bilim değildir.


Havuçların Toplanmaya Hazır Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

  1. Çoğu havuç, başparmağınız kadar geniş olduklarında hasat etmeye hazırdır.
  2. Küçük, tatlı havuçlar için, havucun tepesi yaklaşık 1,3 cm genişliğindeyken hasat edin. Daha büyük, daha az tatlı havuçlar için üst kısım 2,5 ila 3,8 cm olana kadar bekleyin.
  3. Sonbahar havuçları için ilk dona veya ikiye kadar bekleyebilirsiniz.
  4. Havuç donduktan sonra daha tatlı hale gelir (ve hafif bir dondan gayet iyi kurtulabilir). Don yaklaşıyorsa, 2,5 ila 3,8 cm en yüksek genişliklerinde olsalar bile, devam edin ve hasattan önce bekleyin. Sadece bu noktadan sonra 2 ila 3 haftadan fazla beklemeyin, aksi takdirde havuçlar liflenebilir.

Hasattan Önce Havuç Ne Kadar Uzun Olmalı?

  1. Yaprak yüksekliği önemli değil - bunun yerine kök boyutuna göre gidin.
  2. Olgun bir havuç tepesi 10 ila 46 cm boyunda olabilir ve aynı çeşit adına sahip biraz farklı türler bile farklı boyutlarda olabilir. Toprak seviyesinde havuç kökü genişliğinden geçmek daha iyidir. Küçük, tatlı havuçlar elde etmek için 1,3 cm olduklarında hasat edin. Büyük havuçlar için 2,5 ila 3,8 cm çapında hasat yapın.

Havuç Hasadı Hangi Ayda Yapılır?

  1. Aşamalı ekerseniz, havuçları yaz ortasından kış ortasına kadar hasat edebilirsiniz.
  2. En iyi hasat ayı için yerel bir çiftçinin yıllığına bakın.
  3. Daha kesin tarihler istiyorsanız, bölgeniz için size haftalık tipik sıcaklıkları söyleyen bir kılavuza bakın. Son don geçer geçmez ve sıcaklıklar 7 °C'ye ulaşır ulaşmaz bahar havuçlarını ekebilirsin. Sıcaklıklar bu seviyenin altına düşmeden sonbahar havuçlarını ekin.


Havuç Hasat Etmenin En İyi Yolu Nedir?

  1. Hasattan bir gün önce toprağı sulayın.
  2. Bu, biraz kurumuşlarsa havuçlarınızı dolgunlaştırmanıza yardımcı olur. Ayrıca toprağı gevşeterek sebzelerin kırılmadan daha kolay çıkarılmasını sağlar. Aşırıya kaçmayın; güzel nemli toprak istiyorsunuz, yoğun bir ıslatma değil.
  3. Havucun yanındaki toprağa bir bahçe çatalı saplayın.
  4. Hasat yapmaya hazır olduğunuzda, gevşetmek ve yan kökleri parçalamak için bahçe çatalınızı toprağa doğru itin.
  5. Havucu yana doğru itin, ardından yukarı çekin.
  6. Bahçe çatalı hala topraktayken, serbest elinizi kullanarak aşağı uzanın ve havuç kökünü bir yandan diğer yana itin. Artık toprağa yapışmadığında, havucu yeşilliklerin kökünden veya tabanından tutarak yavaşça yerden çıkarın. Havuç hala yapışıksa hafifçe çevirin.

Hasattan Sonra Havuç Nasıl Saklanır?

  1. Kiri fırçalayın, ardından havayla kurutun.
  2. Havuçları yemeye hazır olana kadar yıkamanıza gerek yok. Önümüzdeki birkaç gün içinde yiyebileceğinizden daha fazla havuç topladıysanız, sadece kiri elinizle temizleyin ve birkaç saat güneşte kurumaya bırakın.
  3. Havuçlarınızı plastik bir torba içinde nemli bir buzdolabı bölmesinde saklayın.
  4. En iyi sonuçları elde etmek için, torbaya birkaç delik açın ve çekmecenin altına (torbanın içine değil) hafif nemli bir kağıt havlu koyun. Bu şekilde tutulan havuç en az 2 veya 3 ay dayanabilir. İdeal koşullarda havuç 5 ay veya daha uzun süre saklanabilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Havuç nasıl saklanır?
  2. Havuç nasıl baharatlanır?
  3. Saksıda havuç nasıl yetiştirilir?
  4. Havuç yağının faydaları nelerdir?

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!