Havuç Hangi Mevsimde Yetişir?
Havuç hangi bölgede ne zaman yetişir ve hangi ayda toplanır? Havuç hangi mevsimin meyvesidir? Turuncu havuçtan siyah havuca tüm havuç çeşitlerini yetişme bölgeleri ve hasat dönemlerine kadar inceledik.

Havuç, yemeklerin içerisinde sık sık kullan��lan sebzelerden biridir. Maydanozgiller familyasına ait bir bitki olan havuç, 'gelin parmağı, balkamış, yer otu, yerekaçan, kızıl ot' gibi farklı isimlerle de bilinir. Kökeni Orta Asya'ya dayanan bu sebze, Akdeniz ülkelerinde, Avustralya'da, Afrika'da, Yeni Zelanda'da, ve Amerika'da yaygın olarak yetiştirilir. Havucun ortalama 60 farklı türü olduğu düşünülmektedir. Havucun en yaygın olan türü, Daucus sativus'dur.

Havuç Hangi Bölgede Yetiştirilir?

Havuç, ülkemizde en çok Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilir. Doğu Anadolu haricindeki tüm topraklarda yetiştirilmeye elverişli bir bitkidir. Havucun en çok yetiştirildiği iller ise Antalya, Hatay, Ankara ve Mersin'dir. 


Havuç üretiminde ilk sırada yer alan ülke 20 milyon tonla Çin'dir. 2017 verilerine göre Çin'den sonra ise Özbekistan, Rusya ve ABD gelmektedir. Türkiye, havuç üretiminde 9. sırada yer almaktadır.



Havuç Hangi İklimde Yetişir?

Havuç, serin ve kısa gün iklim bitkisidir. Özellikle çimlenmeden sonraki dönemlerde soğuğa karşı dayanıklıdır. Ilıman bölgelerde kış aylarında yetiştirilir. Yetişme anında sıcaklığın düşük olması, verimin azalmasına ve havucun renginin açılmasına neden olabilir. Yüksek sıcaklıklarda ise hem rengi, hem de şeklinde değişmeler görülür. Havuç yetiştirmek için en uygun sıcaklık, 15-20 derece arasıdır. Havuç yetiştiriciliğinde nemin ve yağışın da önemi büyüktür. Sürekli yağış oluyorsa, bu durum verimin düşmesine yol açar.

Havuç Hangi Toprakta Yetişir?

Havuç, toprak bakımından da seçicidir. Organik bakımından zengin, uygun miktarda kireç içeren tınlı-kumlu veya kumlu-tınlı topraklar, havuç yetiştiriciliği için en ideal olanlarıdır. Erkencilik için kumlu-tınlı, verim içinse milli ve tınlı topraklar seçilmelidir. Havuçlar, orta dereceli tuzlara dayanıklıdır ancak toprak asidine karşı oldukça hassastır. Toprak pH'sı 6,5-7,5 arası olmalıdır. 5'in altında olan topraklarda istenen verim alınamaz. 

Havuç Hangi Mevsimde Yetişir?

Havuç, bir kış sebzesidir. Havucun ekim zamanı, Şubat-Haziran ayları arasındadır. Hasat zamanı ise Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekim aylarıdır. Havucun çeşidine göre hasat zamanı değişiklik gösterebilir.



Havuç Çeşitleri ve Hasat Dönemleri

  1. Nancy Havuç: Ortalama 15 cm uzunluğunda olan nancy, kırmızı-oranj karışımı bir renge sahiptir. Diğer havuç çeşitlerine göre daha tatlı ve daha kalitelidir. Uygun şartlar oluştuğunda 72 günde hasat edilir.
  2. Nantes: Üretimi dünyaca yapılan havuç çeşididir. Ortalama 15 cm uzunluğunda, 3 cm kalınlığındadır. Lezzetli ve hoş kokulu olmasıyla bilinir. Ortalama 70 günde hasat edilir.
  3. Siyah havuç: Kökeni Ortadoğu, Türkiye ve Uzakdoğu'dur. Mayıs-Ağustos ayları arasında ekilen siyah havuç, ekimden 3 ay sonra hasat edilir.
  4. Kırmızı havuç: Kökeni Çin ve Hindistan olan kırmızı havuç, Temmuz-Ekim ayları arasında hasat edilir.
  5. Mor havuç: İçi genellikle turuncu olan mor havucun kökeni, Türkiye ve Uzakdoğu'dur. Mor havuç, Kasım ve Aralık aylarında hasat edilir.
  6. Beyaz havuç: Pigment içermeyen beyaz havuç, İran, Pakistan ve Afganistan menşeilidir. 


Şunlara da göz atın;

  1. Elma hangi mevsimde yetişir?
  2. Havuçlu tarifler
  3. Havuç diyeti nasıl yapılır?
  4. Çiğ havuç nasıl pişirilir?
  5. Havuç maskesi nasıl yapılır?

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Sushi Besin Değerleri: Sushi Çeşitleri ve Kalori Değerleri
Sabahları Aç Karnına Çörek Otu Yerseniz Ne Olur?
Makyaj Fırçası Nasıl Temizlenir?
Mavi Hindiba Çayı Faydaları Nelerdir?
İskandinav Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
2025 Ramazan Ayı Ne Zaman Başlıyor?