Havlıcan Nedir, Faydaları Nelerdir?
Havlıcan nedir, ne işe yarar? Havlıcanın zararı var mı? Asya mutfağında yaygın olarak kullanılan havlıcanın faydaları, tüketimi ve yan etkileri hakkında merak edilenleri cevapladık.

Havlıcan, zencefilgiller familyasının az bilinen bir üyesidir. Dünyanın farklı yerlerinde galanga ismiyle bilinen bu bitki, ülkemizde ''havlucan'' şeklinde telaffuz edilir. Anavatanı Güneydoğu Asya ve Hindistan olan bu bitki, Çin, Hindistan, Tayland ve Endonezya mutfağında yaygın olarak kullanılır. Tropikal iklimlerde yetişen havlıcanın köksapları, baharat olarak kullanılır. Görünümü zencefili andırsa da, tadı oldukça farklıdır ve hafif acımsı bir tada sahiptir. 

Havlıcanın Faydaları Nelerdir?

  1. Havlıcan kökü, hastalıklarla savaşmaya ve hücrelerinizi zararlı serbest radikallerden korumaya yardımcı olan faydalı bitki bileşikleri olan zengin bir antioksidan kaynağıdır.
  2. Havlıcan, özellikle gelişmiş hafıza, düşük kan şekeri ve LDL (kötü) kolesterol seviyeleri gibi sağlık yararlarıyla bağlantılı bir grup antioksidan olan polifenoller açısından zengindir.
  3. Test tüpü çalışmaları, havlıcan kökündeki galangin olarak bilinen aktif bileşiğin kanser hücrelerini öldürebileceğini veya yayılmasını önleyebileceğini düşündürmektedir. Çalışma sonuçları umut verici olsa da, insanlarda daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

  1. Ortaya çıkan kanıtlar havlıcan kökünün erkek doğurganlığını artırabileceğini gösteriyor. Düşük sperm kalitesine sahip 66 erkek üzerinde yapılan 3 aylık bir çalışmada, havlıcan kökü ve nar meyvesi ekstresi içeren günlük bir takviyenin alınması, plasebo grubundakilerle karşılaştırıldığında %20'lik bir artışla karşılaştırıldığında sperm hareketliliğinde %62'lik bir artış sağladı.
  2. Havlıcan kökü, test tüpü ve hayvan çalışmalarının güçlü anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğunu öne sürdüğü, doğal olarak oluşan bir fitokimyasal olan HMP'yi içerdiğinden hastalığa neden olan iltihabı azaltabilir.
  3. Havlıcan kökünden elde edilen uçucu yağlar çeşitli mikroorganizmalarla savaşabilir. Bu nedenle havlıcan kökü bazı gıdaların raf ömrünü uzatabilir. Ayrıca tariflerinize taze havlıcan kökü eklemek, az pişmiş kabuklu deniz ürünleri yemenin neden olduğu bir enfeksiyon olan vibriosis riskinizi azaltabilir.

Havlıcan Nasıl Kullanılır?

Havlıcan, aktarlardan kurutulmuş, dilimlenmiş veya toz olarak temin edilebilir. Kurutulmuş havlıcan, toz haline getirildikten sonra yemeklere baharat olarak eklenebilir. Ancak havlıcanın en popüler kullanımı çay şeklindedir. Bir bardak sıcak suyun içine yarım tatlı kaşığı havlıcan ilave edilir ve 5 dakika demlemeye bırakılır. Ardından süzülür. Bal ve tarçın ile tatlandırılarak tüketilebilir. Ayrıca havlıcan keten tohumu ve bal ile karıştırılarak macun halinde de tüketilebilir. İsteğe göre bir bardak sütün içine, 1 çay kaşığı havlıcan tozu ekleyerek de içilebilir. 

Havlıcanın Zararları Nelerdir?

Havlıcan, güçlü bir baharat olduğu için aşırı tüketilmesi önerilmez. Günde 1 tatlı kaşığını geçmeyecek şekilde tüketilmesi önerilir. 

  1. Reflü, gastrit gibi mide sorunu olanların, yüksek tansiyon ve diyabet hastalarının havlıcan tüketmesi önerilmez.
  2. Havlıcan ödem söktürücü özelliğinde olduğu için, tüketildikten sonra mutlaka bol bol su içmek gerekir. Aksi takdirde vücudu susuz bırakabilir.
  3. Havlıcanın aşırı tüketilmesi, iştahsızlık, aşırı idrara çıkma, ishal ve ölüm gibi ciddi sonuçlara yol açabilir.
  4. Hamilelerde, emziren kadınlarda ve çocuklarda kullanılması kesinlikle önerilmez.

Önemli Not: Havlıcanı kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Aksi takdirde ciddi yan etkilere yol açabilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Palmiye kalbinin faydaları nelerdir?
  2. Guarana neye iyi gelir?
  3. Çin lahanası ne işe yarar?
  4. Ararotun faydaları nelerdir?
  5. Jicama neye iyi gelir?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Kimler restoran, cafe açmalı veya açmamalı? Şef Murat Bozok'a sorduk
Şef Alp Çekici'den 3 Nefis Tarif
Zahter Nasıl Tüketilir?
13 Kasım 2024 Masterchef: 2. Oyunu Hangi Takım Kazandı?
Neden Yavaş Yemek Hızlı Yemekten Daha Sağlıklı?
Şefler neden uzun şapka takıyor?