Mevsim geçişlerinde değişen hava koşulları nedeniyle bağışıklık sistemimiz hastalıklara daha açık hale gelir. Peki kış gelmeden önce bağışıklık sistemimizi güçlendirmek adına beslenmemize hangi sonbahar mevsimi besinlerini eklemeliyiz?
Koyu renkli üzüm çeşitlerinde yüksek miktarda bulunan ve bir antioksidan olan “antosiyanin” maddesi vücuda zarar veren serbest oksijen radikallerine karşı savaşır, bağışıklığı destekler. Antosiyaninlerin, antioksidan savunmayı arttırarak kronik hastalık risklerini azalttığı gözlemlenmiştir. Ayrıca bu bileşikler, iltihabı hafifletir, DNA hasarını onarır, kanserli hücrelerin ölümünü tetikler ve zararlı radikalleri azaltır. Nar, içeriğinde bulunan likopen sayesinde bağışıklığı güçlendirir. Ayrıca likopenin sağlık açısından en önemli özelliği, antioksidan molekül olmasıyla kanser oluşumunu azaltmadaki görevidir. Özellikle havuç gibi turuncu sebzelerde bulunan “karotenoidler” vücudu hücresel hasarlara karşı korur ve yüksek miktardaki C vitamini içeriğiyle de bağışıklık sistemini güçlendirir. Havuç ayrıca bağışıklık hücresi çoğalmasında ve antikor üretiminde önemli bir rol oynayan B6 vitamini içerir. “Antoksantin” beyaz lahanaya rengini veren çok önemli bir pigmenttir. Antioksidan etkisi nedeniyle kanser ve bazı kronik hastalıkların önlenmesinde, antiinflamatuvar etkisi sayesinde ise immün sistemi güçlendirici aktivite göstererek bağışıklık sistemini desteklenmesinde etkilidir. Kabak çekirdeği çinkonun en iyi kaynaklarından biridir. Çinko bağışıklık sistemini güçlendirici, enfeksiyon etkilerini azaltıcı bir mineraldir. Ayrıca çinko desteğinin covid-19 hastalığının olumsuz etkilerini azaltabileceğini gösteren çalışmalar halen devam ediyor. Yazar: Uz. Dyt. Aslıhan Küçük Budak instagram.com/uzmdytaslihankucuk Şunlara da göz atın;